KEK PISANG
▼
Wednesday, May 4, 2016
TIRAMISU
TIRAMISU
sumber : buku resipi Norzailina Nordin...
Bahan-Bahan :
200 gm krim putar
250 gm krim keju atau keju Mascarpone
30 ml susu segar
80 gm gula aising
18-20 keping biskut span 'ladyfingers'
170 ml air kopi
30 gm parutan coklat atau secukupnya
Serbuk koko secukupnya
Strawberi - untuk hiasan
Cara-Cara :
1. Putar krim putar hingga separuh kental. Ketepikan.
2. Pukul krim keju atau keju Mascarpone hingga lembut.
3. Masukkan susu segar dan gula aising.
4. Putar lagi hingga adunan ringan dan gebu.
5. Masukkan krim putar ke dalam adunan krim keju.
6. Kacau dan kaup balikkan dengan spatula hingga sebati.
7. Celup biskut dalam air kopi. Susun pada dasar mangkuk/gelas.
8. Sudukan campuran krim keju ke atas biskut.
9. Kemudian ratakan permukaan biskut dengan campuran krim tadi.
10. Kemudian ayak serbuk koko di atasnya.
11. Susun lagi biskut yang dicelup di dalam air kopi.
12. Ratakan krim keju di atas biskut.
13. Ayak lagi serbuk koko di atas krim tadi.
14. Parut coklat di atas serbuk koko. Simpan dalam peti sejuk selama 4 jam.
15. Pastikan bekas tiramisu ditutup dengan plastik atau foil sebelum disimpan di dalam peti sejuk.
Nota : 170 ml air kopi = 170 air panas dibancuh dengan 2 sudu kecil kopi Nescafe, biarkan suam seketika sebelum digunakan..
No comments:
Post a Comment