KEK PISANG
▼
Monday, June 27, 2016
BISKUT CHOCOLATE CHIP
BISKUT CHOCOLATE CHIP
sumber : buku resipi Chef Hanieliza...
Bahan A : (anggaran : 102 keping)
150 gm mentega
100 gm marjerin
30 gm lemak sayuran@shortening
150 gm gula halus@gula kastor
1 biji telur gred B
1 sudu teh esen vanilla
Bahan B : (Gaul Rata)
250 gm tepung gandum - diayak
10 gm serbuk koko - diayak
150 gm chocolate chip
50 gm almond flake - dipanggang
50 gm nestum
Cara Membuat :
1. Gaulkan mentega, marjerin, lemak sayuran dan gula halus sehingga sebati menggunakan senduk kayu.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Kacau rata.
3. Masukkan bahan B perlahan-lahan dan kacau dengan senduk kayu.
4. Sudukan adunan (sebesar guli) ke dalam loyang. Jarakkan sedikit kerana biskut akan mengembang bila dibakar.
5. Bakar di dalam oven yang sudah dipanaskan pada suhu 180'C selama 25 minit ataupun sehingga masak.
6. Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment