KEK PISANG
▼
Wednesday, October 5, 2016
DURIAN CHOCOLATE CREPES...
DURIAN CHOCOLATE CREPES
sumber : Citarasawan...
Bahan-Bahan :
40 gm tepung gandum
10 gm serbuk koko
10 gm tepung jagung
20 gm tepung ubi kayu
150 ml air
50 ml susu cair
1 biji telur gred A/B
2 sudu besar minyak masak atau mentega cair
1 sudu besar gula kastor
Cara-Cara :
1. Satukan kesemua bahan kemudian di tapis. Panaskan 7 inci non-stick pan, sapukan sedikit minyak menggunakan tissue dapur. Tuangkan 1 senduk kecil adunan dan lenggangkan hingga rata.
2. Masak dengan api kecil hingga permukaan atasnya mengering. Tidak perlu di terbalikkan. Angkat dan biarkan sejuk sebelum di isi dengan filling. Ulang hingga kesemua adunan habis.
Bahan Filling Durian :
Isi Durian secukupnya - dilecek
Non-Dairy Whipping Cream secukupnya - putar hingga kental, simpan sebentar di dalam peti sejuk
Penyediaan :
Ambil sekeping kulit crepe, picitkan whipping cream di tengahnya. Letakkan isi durian (anggaran 1 sudu besar) dan tutupkan semula dengan whipping cream. Bungkus/lipat rapi.
No comments:
Post a Comment