KEK PISANG
▼
Saturday, October 29, 2016
KEK PISANG YANG MUDAH & SEDAP...
KEK PISANG
sumber : seripayaku...
Bahan-Bahan :
1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
1 cawan gula kastor
3 biji telur gred B (jika A guna 2 biji saja)
4 biji pisang berangan - dilecek
1 cawan minyak masak atau minyak jagung
1 sudu teh soda bikarbonate
Secubit garam
Sedikit kacang walnut, jika suka untuk hiasan atas kek
Cara-Cara :
Lecekkan pisang. Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan tepung gandum, tepung jagung yang telah diayak bersama soda bikarbonate dan sebatikan. Masukkan pisang yang dilecekkan tadi, garam dan minyak, sebatikan.
Tuangkan adunan ke dalam loyang bersaiz 8 inci, griskan dengan sedikit mentega/marjerin dan taburkan sedikit tepung (saya guna acuan loaf tin). Taburkan dengan sedikit kacang walnut di atasnya, jika suka.
Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu pada suhu 170'C selama 45-50 minit atau hingga kek masak sepenuhnya (bergantung pada oven masing-masing)...
No comments:
Post a Comment