KEK PISANG
▼
Tuesday, November 29, 2016
APAM NASI...
APAM NASI
sumber : Bicara Kak Noor...
Bahan-Bahan : (18 biji)
1 cawan nasi sejuk (nasi semalam)
3/4 cawan gula pasir
1 1/4 cawan air
1 cawan tepung beras *
1 cawan tepung gandum * ( * digaul & ayak )
1 sudu teh instant yis 'Mauripan'
Pewarna makanan pilihan
Kelapa parut putih + secubit garam = gaul rata
Acuan lompang secukupnya
Cara-Cara :
1. Satukan tepung gandum, tepung beras dan instant yeast di dalam mangkuk besar. Kacau rata dan ketepikan. Kisar nasi sejuk bersama air dan gula pasir hingga halus. Kemudian tuangkan ke dalam bekas berisi tepung tadi. Kacau rata dengan whisk hingga rata dan licin. Bungkus bekas/mangkuk tadi dengan plastic wrap dan perap selama 3 jam (bergantung juga pada cucaca).
2. Panaskan kukusan, sapu acuan lompang dengan sedikit minyak. Kacau bancuhan apam, letak pewarna makanan ikut pilihan dan kacau rata. Sudukan adunan ke dalam acuan lompang hingga hampir penuh, buat hingga siap.
3. Kukus dengan api kuat selama 15 minit atau hingga masak, balut penutup kukus dengan kitchen towel. Bila masak, keluarkan apam dari acuan dan bolehlah dihidangkan bersama kelapa parut (kukus sekejap kelapa parut tadi untuk tahan lebih lama)...makan begitu pun sedap juga...
sedapnyer..
ReplyDelete