KEK PISANG
▼
Monday, November 14, 2016
KUIH BAKAR KENTANG MAS COTEK...
KUIH BAKAR KENTANG
sumber : FB : Mas Cotek..
dicuba : zaralovebaking ; (sedap & lembut)...
Bahan-Bahan :
2 biji ubi kentang bersaiz sedang - direbus empuk & dilenyek
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan segar atau santan kotak
1/2 cawan gula kastor
1 biji telur gred A/B
1 sudu besar mentega/marjerin
sedikit pewarna kuning/oren
(Acuan kuih cara manis)
Cara-Cara :
1. Satukan kesemua bahan di atas kemudian dikisar hingga halus.
2. Panaskan acuan cara, sapukan dengan sedikit minyak.
3. Tuangkan adunan hingga 3/4 penuh, taburkan sedikit bijan (jika suka) dan bakar hingga masak menggunakan api perlahan (anggaran 10-15 minit).
4. Angkat dan hidangkan...
Nota : Jika menggunakan loyang bersaiz 8 inci, sapukan dengan minyak, panaskan di dalam oven sebentar kemudian tuangkan adunan dan masukkan kembali ke dalam oven dan bakar pada suhu 170'C api atas bawah selama 35-40 minit atau hingga masak sepenuhnya. Boleh ditabur bijan jika suka. Biarkan betul-betul sejuk baru dipotong...
No comments:
Post a Comment