KEK PISANG
▼
Sunday, November 13, 2016
SAMBAL TUMIS IKAN BILIS...
SAMBAL TUMIS IKAN BILIS
sumber : mamawandiha...
Bahan-Bahan :
Segenggam besar ikan bilis - dikupas bersih
4 senduk nasi cili kering kisar
2 sudu besar air asam jawa atau ikut citarasa
2 biji bawang besar - dimayang
1 cawan air
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya - untuk menggoreng & menumis
Bahan Kisar :
Sejemput ikan bilis - dikupas bersih
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sudu kecil belacan - agak-agak (boleh dibakar jika suka)
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak dan goreng ikan bilis sehingga garing dan ketepikan.
2. Menggunakan minyak yang sama (kurangkan sikit minyak jika perlu --- ini boleh menambahkan kesedapan sambal tumis) ; tumiskan bahan-bahan kisar hingga terbit minyak. Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa. Masukkan air dan biarkan mendidih. Bila nampak sambal terbit minyak, masukkan hirisan bawang besar. Biarkan bawang sedikit layu. Tutup api dan masukkan ikan bilis yang digoreng tadi. Kacau-kacau sebati, angkat dan sedia untuk dihidangkan...
No comments:
Post a Comment