KEK PISANG
▼
Monday, December 19, 2016
KARIPAP RANGUP...
KARIPAP RANGUP YANG SEDAP
sumber : Surianti Ramli...
Bahan Inti Kentang & Ayam :
3 biji ubi kentang saiz sederhana - dicuci bersih & dipotong dadu
1 mangkuk kecil isi ayam
2 ulas bawang putih *
1 labu bawang besar *
1 biji lada merah * (* ditumbuk atau dikisar)
2 sudu besar serbuk rempah kari
1/2 cawan air (anggaran saja - jika tidak cukup boleh tambah sedikit lagi)
Garam secukup rasa
Daun sup/daun bawang - hiris
Minyak untuk menumis
Cara Memasak :
Panaskan minyak, tumis bahan bertanda (*) hingga berbau harum. Masukkan serbuk rempah kari bersama air dan isi ayam. Bila ayam mulai empuk, masukkan garam dan ubi kentang. Kacau sebati hingga kentang empuk. Taburkan daun sup/daun bawang dan gaul rata. Sesuaikan rasanya dan tutup api. Sejukkan sebelum digunakan.
Bahan Kulit Karipap Rapuh (tidak berderai) : (lebih kurang : 18-20 biji)
250 gm tepung gandum
85 ml minyak jagung
125 ml air sejuk dari peti ais
1/2 sudu teh garam
1 biji limau kasturi (ambil jusnya)
Cara-Cara :
1. Di dalam bekas tahan panas, masukkan tepung dan garam.
2. Panaskan minyak, biarkan betul-betul panas dan tuangkan ke dalam tepung tadi, gaul rata menggunakan senduk kayu hingga menjadi serbuk roti.
3. Kemudian tuangkan air sejuk sedikit demi sedikit sambil diuli (berhenti tuang air jika doh sudah lembut dan tidak melekat pada tangan).
4. Masukkan perahan jus limau dan uli bagi rata. Kemudian masukkan doh ke dalam plastik/bekas kedap udara dan rehatkan selama 15 minit hingga ia berpeluh/berwap.
5. Keluarkan doh dan bulat-bulatkan sebesar guli atau 24 gm setiap satu biji. Buat hingga doh habis dan masukkan semula doh ke dalam plastik, ikat kemas dan rehatkan semula selama 15 minit.
6. Setelah 15 minit canaikan doh menggunakan rolling pin. (Jangan tebal sangat dan jangan nipis sangat) kemudian terap dengan acuan bulat, (saya gelekkan menjadi bulat), letakkan inti secukupnya dan kelimkan kemas. Susunkan di dalam loyang. Bila dah siap, taburkan sedikit tepung. Goreng dengan api sederhana hingga kuning keemasan. Hidangkan...
No comments:
Post a Comment