KEK PISANG
▼
Saturday, December 31, 2016
MENU TERAKHIR SEBELUM MENJELANGNYA TAHUN BARU 2017...
POPCORN BERWARNA
sumber : youtube.com...
Bahan-Bahan :
100 gm bertih jagung
2 sudu makan mentega
2 sudu makan minyak masak
Bahan Karamel :
6 sudu makan gula pasir
Pewarna pilihan
Cara-Cara :
1. Panaskan periuk pemanggang ajaib. Masukkan mentega dan minyak masak.
2. Kemudian masukkan bertih jagung. Kacau-kacau sebati.
3. Tutupkan periuk pemanggang ajaib, biarkan masak sehingga tiada bunyi 'pop' kederangan lagi. Tandanya bertih jagung telah masak dan kembang. Alihkan ke dalam bekas besar untuk memudah menggaulkan karamel.
4. Kemudian sediakan karamel. Panaskan kuali/periuk. Masukkan gula pasir dan pewarna pilihan. Kacau-kacau sehingga gula mencair bersama pewarna.
5. Apabila gula mencair dan sebati dengan pewarna, tutup api dan tuangkan ke dalam bekas berisi popcorn tadi dan gaul sebati.
6. Sementara itu panaskan oven pada suhu 200'C. Tuangkan popcorn tadi ke dalam loyang yang dialas dengan kertas minyak dan masukkan ke dalam oven. Bakar selama 10 minit. (Tujuannya kita akan mendapat popcorn yang kering dan garing tidak lembap)...
No comments:
Post a Comment