KEK PISANG

Thursday, February 16, 2017

SAMBAL SARDIN...










SAMBAL SARDIN
rujukan :    Hanieliza...




Bahan-Bahan :

1  tin besar  sardin
3  sudu besar  sos tomato
2  biji  tomato  -  dibelah 4
1  labu  bawang besar  -  dihiris kasar
5  biji  limau kasturi  -  diambil jusnya  (saya ganti dengan 2 keping asam gelugur)
3  sudu besar  minyak masak
Sedikit kicap pekat  -  untuk warna yang cantik (optional)
Garam secukup rasa


Bahan Kisar :

15  tangkai  cili kering  (saya guna cili kisar dalam 2 sudu besar)
10  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar hingga wangi dan naik minyak.
2.  Masukkan sardin, bawang besar, sedikit kicap pekat (jika guna) dan sos tomato.  Kemudian kacau rata.
3.  Masukkan buah tomato dan kacau rata.
4.  Tutup api dan masukkan jus limau.  (Jika guna asam gelugur, masukkan bersama tomato).
5.  Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment