KEK PISANG
▼
Tuesday, April 4, 2017
IKAN TUMIS ASAM...
IKAN TUMIS ASAM
rujukan : Hanieliza...
Bahan-Bahan :
2-3 keping ikan tenggiri
1 cawan air asam jawa
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji buah tomato - dipotong 4 atau 6
Sedikit daun bawang - hiris untuk hiasan
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya
Bahan Hiris :
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji cili hijau
1 biji cili merah
1 labu bawang besar
Cara Memasak :
1. Ikan dibersihkan dan digaulkan dengan serbuk kunyit dan garam.
2. Goreng hingga masak. Angkat dan ketepikan.
3. Tumiskan semua bahan yang dihiris.
4. Apabila sudah layu sedikit, masukkan air asam jawa dan serbuk kunyit, kacau sebati.
5. Apabila sudah mendidih, masukkan ikan dan tomato.
6. Sedia dihidangkan. Taburkan dengan sedikit hirisan daun bawang...
tgk gambr pun menyelerakan:)
ReplyDelete