KEK PISANG
▼
Thursday, April 13, 2017
SAMBAL TERUNG...
SAMBAL TERUNG
Bahan-Bahan :
2 biji terung panjang
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 labu bawang besar - dihiris kasar
1 cawan minyak masak
Garam & gula secukup rasa
Bahan Dikisar/Ditumbuk :
10 tangkai cili kering - rendam hingga lembut & toskan
1 sudu besar ikan bilis - cuci bersih & toskan
1 sudu besar lada hitam
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit belacan (jika suka)
Cara Memasak :
1. Terung dipotong pendek dan dikelar tengah.
2. Gaulkan terung dengan serbuk kunyit dan garam.
3. Panaskan minyak dan goreng terung hingga garing. Angkat dan ketepikan.
4. Asingkan separuh minyak dan tumiskan bahan yang dikisar/ditumbuk hingga naik minyak.
5. Masukkan terung, bawang besar, garam dan gula. Kemudian kacau rata.
6. Sesuaikan rasanya, tutup api dan sedia dihidangkan...
No comments:
Post a Comment