KEK PISANG
▼
Saturday, July 28, 2018
SPIRAL IKAN TUNA...
RESEPI SPIRAL IKAN TUNA
Bahan-Bahan :
4 cawan pasta spirals
1 1/2 liter air
1 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil garam
2 tangkai daun sup ~ dihiris kasar
1 tin Tuna Spicy Flakes in Olive Oil
1/2 sudu kecil garam (untuk menumis)
1 biji bawang besar *
3 biji bawang putih *
1 biji cili merah * ( * dicincang )
3 batang sosej ~ dipotong menyerong
6 tangkai kacang sepat@snowpeas ~ dipotong 2
1/2 batang lobak merah ~ dipotong memanjang
4 sudu besar minyak zaitun
1/2 sudu teh thyeme
1/2 sudu teh oregano
Cara Penyediaan :
1. Pasta spirals direbus sehingga lembut@ala dante bersama minyak masak, air serta 1/2 sudu kecil garam. Angkat dan toskan.
2. Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih sehingga layu. Masukkan sosej, biarkan masak seketika. Masukkan garam secukup rasa.
3. Masukkan kacang sepat dan lobak merah. Biarkan sekejap. Jangan sampai layu sangat.
4. Angkat. Gaulkan pasta spirals yang direbus dan ditoskan bersama bahan yang ditumis/goreng tadi, kacau sebati.
5. Masukkan ikan tuna dan gaulkan rata-rata.
6. Hidang dan taburkan dengan thyeme, oregano, cili merah dan hirisan daun sup...
No comments:
Post a Comment