KEK PISANG
▼
Thursday, February 21, 2019
SINGGANG SERANI...
SINGGANG SERANI MEMIKAT SELERA
sumber : tiffinbiru@CMG...
Bahan-Bahan :
1 ekor ikan tuna@tongkol putih saiz sederhana, kerat & cuci bersih (saya guna 3 ekor ikan selar)
1 biji tomato ~ belah 6
1 batang serai ~ dititik
2 keping asam gelugor
Air secukupnya
1 kiub ikan bilis (optional)
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak
Bahan Tumbuk Lumat :
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
6 biji cili padi merah thai
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
3/4 sudu teh lada hitam biji
Cara Memasak :
1. Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali, masukkan serai dan bahan tumbuk lumat sehingga berbau harum. Tuangkan air secukupnya, kacau dan biarkan mendidih. Tambahkan asam gelugor dan juga kiub ikan bilis, jika guna.
2. Masukkan ikan dan biarkan mendidih perlahan. Tambahkan garam secukup rasa dan secubit gula. Akhir sekali masukkan tomato, kacau perlahan dan masak sekejap. Rasa dan jika 'ok' boleh dimatikan api dapur. Hidangkan bersama nasi hangat.
No comments:
Post a Comment