KEK PISANG

Tuesday, April 9, 2019

SAMBAL AYAM & SUP PETOLA...







SAMBAL KICAP AYAM
sumber :    hanieliza...




Bahan-Bahan :

500  gm  ayam
2  batang  serai  ~  diketuk
5  helai  daun limau purut  ~  dicarik
5  sudu besar  kicap
2  sudu besar  sos tomato
3  sudu besar  minyak masak
Garam  ~  sekiranya perlu


Bahan-Bahan Dikisar :

20  tangkai  cili kering
5  ulas  bawang merah
1  labu  bawang besar
3  ulas  bawang putih
2  cm  halia
1/2  cawan  air




Cara Memasak :

1.  Buangkan kulit ayam dan potong kecil.  Basuh bersih dan toskan.
2.  Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan yang dikisar dengan serai hingga wangi dan garing.
3.  Masukkan ayam dan kacau.  Biarkan hingga ayam lembut dan naik minyak.
4.  Masukkan daun limau purut, sos tomato dan kicap.
5.  Masakkan hingga naik minyak.
6.  Sedia dihidangkan.









SUP SAYUR PETOLA
oleh :    zaralovebaking...




Bahan-Bahan :

1  biji  petola
2  keping  tauhu  ~  dipotong kiub
2  ulas  bawang putih  ~  hiris halus
3  biji  bawang merah  ~  hiris
1  biji  lada merah  ~  hiris
1  biji  telur  ~  dipukul ringan
Air secukupnya
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Buangkan kulit petola dan potong ikut citarasa.

2.  Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.  Tumis bawang merah, bawang putih hingga berbau harum.

3.  Masukkan sedikit air atau secukupnya dan biarkan ia mendidih.

4.  Apabila mendidih masukkan sayur petola, tauhu, cili merah dan telur, kacau dan biarkan mendidih.

5.  Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa.  Tutup api.

6.  Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment