KEK PISANG

Thursday, May 30, 2019

CRUNCHY CREPES ...




 drizzle dengan susu pekat manis





CRUNCHY CREPES
sumber :    Insta@rengginangtahu ...




Bahan-Bahan :

4  sdm  tepung beras
2  sdm  tepung maizena
1  sdm  tepung terigu
2  sdm  gula halus
1  butir  telur  (ukuran kecil)
1/2  sdt  vanili
1  sdm  susu bubuk
75  ml  air
Sedikit garam


Cara-Cara :

1.  Campurkan semua bahan jadi satu lalu aduk adonan sampe rata tidak bergerindil.

2.  Panaskan teflon ukuran 20 cm/yang kecil (yang penting habis dituang terus digoyang jadikan bulat) sambil siapkan topping sesuai selera (meses coklat@chocolate rice dan keju parut@cheddar).

3.  Tuang 1 sendok sayur kecil ke dalam teflon.  Ratakan adonan dengan cara angkat teflon lalu goyangkan kiri kanan.

4.  Tunggu sebentar saja hingga adonan kecoklatan, angkat dan beri topping jika ada, lalu lipat sesuai selera.  Makan begitu saja sudah enak.

PUDING SAGU GULA MELAKA ALA 'ABC' ...










PUDING SAGU GULA MELAKA
ALA 'ABC'
sumber :    zaralovebaking@me...




Bahan-Bahan :

1  cawan  biji sagu warna hijau  ~  cuci bawah air & toskan
3  cawan  air
1  helai  daun pandan
1  tin  jagung dalam tin 'cream style'
1  paket  cendol  ~  toskan airnya


Bahan Air Gula :

60  gm  gula merah
100  gm  gula pasir
1  cawan  air
1  helai  daun pandan  ~  disimpul
Garam secukup rasa


Bahan Santan :

2  cawan  santan
2 1/2  sudu besar  tepung beras
1/3  cawan  gula
1/4  sudu teh  garam
1  helai  daun pandan  ~  disimpul


Cara-Cara :

1.  Untuk Puding Sagu :   Masukkan air dalam periuk bersama daun pandan dan masak biar air berbuih kecil sedikit kemudian terus masukkan sagu sambil dikacau agar tidak berketul.

2.  Masak dengan api sederhana sambil dikacau sehingga sagu masak dan pekat (biji sagu bertukar warna jernih/bercahaya), padamkan api.  

3.  Tuangkan ke dalam bekas/loyang bersesuaian dan sejukkan sepenuhnya.

4.  Untuk Bahan Air Gula :   Dalam periuk kecil, masak bahan air gula sehingga mendidih dan pekat.  Tutup api dan sejukkan.

5.  Untuk Bahan Santan :   Dalam periuk, sebatikan semua bahan dan masak sambil dikacau selalu sehingga mendidih dan pekat, tutup api dan terus kacau, biarkan sejuk sedikit.

6.  Cara Menghidang :   Sagu yang telah sejuk dipotong ikut suka.  Tuangkan air gula ke dalam gelas atau bekas pilihan, masukkan potongan puding sagu diikuti dengan Bahan Santan, Cendol secukupnya dan akhir sekali Jagung secukupnya.

7.  Sejukkan di dalam peti sejuk.  Sedia untuk dinikmati.

BEBOLA AYAM MASAK SAMBAL MUDAH...









RESIPI BEBOLA AYAM MASAK
SAMBAL MUDAH
sumber :    Teratak Mutiara Kasih@linapg ...




Bahan-Bahan :

Bebola ayam secukupnya  (linapg guna 30 biji),  (saya guna 30 biji bebola daging)
1  labu  bawang besar  ~  kisar
2  ulas  bawang putih  ~  kisar
1  sudu makan  cili giling  (boleh tambah jika suka pedas)
1  sudu kecil  gula merah
1  sudu makan  sos cili
1  sudu makan  sos tomato
1  sudu makan  sos tiram
1  sudu kecil  cuka makan
Minyak masak
Air
Garam, gula/perasa (jika perlu)


Cara Memasak :

1.  Bebola ayam/daging dikelar/buat cross section kat atasnya, kemudian goreng sehingga golden brown.  Ketepikan.

2.  Keluarkan lebihan minyak, tinggalkan sedikit untuk menumis.  Tumis bahan-bahan kisar sehingga garing.

3.  Masukkan cili giling, gula merah.  Tumis sehingga pecah minyak.

4.  Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan juga cuka makan, kacau sebentar.  Masukkan sedikit air (agak-agak sesuai dengan kuantiti bebola ayam/daging).

5.  Masukkan bebola ayam/daging yang telah digoreng tadi.  Gaul sebati.  Sesuaikan rasanya.  Tambahkan garam dan gula/perasa jika perlu.

6.  Sedia dihidangkan.

Wednesday, May 29, 2019

TAUHU KUKUS SOS TIRAM DAGING CINCANG ...










TAUHU KUKUS SOS TIRAM +
DAGING CINCANG
sumber :    zaralovebaking ...




Bahan-Bahan :

1  keping  tofu lembut  ~  dikukus selama 5-7 minit
100  gm  brokoli  ~   potong kecil & celur hingga sedikit lembut & toskan
1/2  paket/tube  daging ayam cincang
1  biji  cili merah  ~  hiris serong
2  sudu besar  sos tiram
2  sudu besar  sos cili
1  sudu besar  kicap manis
1  sudu kecil  madu  (optional)
2  ulas  bawang putih  ~  cincang
1/4  kiub pati ayam atau kiub ikan bilis
Sedikit minyak bijan atau minyak masak
Sedikit air


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumiskan bawang putih dan cili merah hingga terbit bau.
2.  Masukkan daging ayam kisar.  Kacau sehingga daging ayam kisar berubah warna.
3.  Kemudian masukkan sos tiram, madu, sos cili, kicap manis, kiub ayam/ikan bilis dan sedikit air.  Kacau sebati.
4.  Masukkan sayur brokoli.  Kacau sebati.  Sesuaikan rasanya.
5.  Setelah masak, angkat dan tuangkan ke atas tauhu yang sudah dikukus tadi.  Hidangkan.

SPARKLING WATERMELON LEMONADE ...









SPARKLING WATERMELON 
LEMONADE RECIPE
adapted from :    rasamalaysia.com ...




Ingredients :

4  cups  cubed fresh watermelon
1/3  cup  sugar or to taste
1/2  cup  fresh lemon juice
1 1/2  cups  seltzer or soda water plain  (I use plain ice cream soda)
2  lemon  ~  sliced
2  cups  ice cubes


Method :

1.  In a blender, combine the watermelon and sugar.  Puree until fine.  Add more sugar to taste.

2.  Transfer the watermelon mixture into a pitcher, add the lemon juice, seltzer, lemon slices and ice cubes.  Stir to mix well.

3.  Serve cold.

DOUBLE DARK CHOCOLATE ALMOND COOKIES ...









DOUBLE DARK CHOCOLATE
ALMOND COOKIES
sumber :    Insta@Danish Harraz ...




Bahan-Bahan :

200  gm  salted butter,  dilembutkan  (tapi bukan lembik@melted)
90  gm  gula kastor
90  gm  gula perang@brown sugar
1  biji  telur gred A
240  gm  tepung gandum
40  gm  unsweetened dark cocoa powder
1/2  tsp.  baking soda
120  gm  mini dark chocolate chips atau chocolate chips saiz biasa
1/2  cawan  almond nibs  ~  dipanggang seketika dalam oven atau di sangrai hingga sedikit rangup


Cara-Cara :

1.  Mix butter dan kedua-dua gula hingga creamy.  Masukkan telur dan kacau rata sekata, cukup.  Jangan over mix nanti cookies terlebih kembang bila dibakar.

2.  Masukkan bahan kering, almond dan chocolate chips.  Gaul sebati saja.

3.  Timbang seberat 7 gram setiap satu, dibulatkan menjadi bebola.  Tekan sedikit permukaan bebola dan susun di atas dulang pembakar.

4.  Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170'C selama 13-15 minit, bergantung pada suhu oven masing-masing, gunakan api atas bawah.


 Cornflakes Madu

POPIAH MEE MAGGI ...







POPIAH MEE MAGGI
sumber :    tiffinbiru@CMG ...




Bahan-Bahan :

1  paket  "Mee Maggi" perisa kari (atau apa-apa perisa pilihan)
1  biji  bawang besar  ~  cincang halus
1  ulas  bawang putih  ~  cincang halus
1  batang  sosej ayam "Ayamas"  ~  didadu kecil
1/2  cawan  mix vegetable  (kacang pis, carrot dan jagung)
1/2  cawan  hirisan kobis
1/4  cawan  air
10  keping  kulit popiah
1  biji  telur  ~  dipukul sedikit


Bahan Sos Cili Pedas :  (tak buat)

3  biji  cili merah *
5  biji  cili padi *
3  ulas  bawang putih *  (* dikisar halus)
1/4  cawan  air
3  sudu besar  cuka makan
1  ulas  bawang putih  ~  dihiris
4  sudu besar  gula
Garam secukup rasa


Cara-Cara :

1.  Untuk Inti :   Mee Maggi dipatahkan dua, asingkan dari rempahnya, celur selama 2 minit dalam air mendidih.  Toskan.
Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih hingga harum, masukkan sosej dan mix vege.  Tuang air dan masukkan perisa kari (tersedia dalam paket mee maggi).  Kacau rata dan bila hampir kering, masukkan mee maggi dan kobis tadi, gaul hingga rata.  Angkat dan sejukkan.  Tidak perlu letak garam lagi, kerana perencah itu sendiri dah masin.

2.  Untuk Popiah Mee Maggi :   Ambil sekeping kulit popiah, letakkan 1 sudu makan inti mee maggi dan gulung seperti membuat popiah biasa, sapu hujung kulit popiah dengan telur tadi sebagai gam.  Buat hingga siap.  Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat dan toskan.  Letakkan di atas paper towel dan biarkan minyak terserap.  Hidangkan bersama sos cili pedas.

3.  Untuk Sos Cili Pedas :   Bahan-bahan kisar halus tadi ditapis, dan tekan-tekan dengan sudu buang hampasnya.  Tuang dalam periuk, tambah air, masukkan gula dan hirisan bawang putih.  Masak dengan api kecil hingga mendidih.  Masukkan cuka makan dan sedikit garam, teruskan memasak hingga sos pekat sambil dikacau selalu.  Sejukkan dan tabur dengan sedikit bijan sebelum dihidangkan bersama popiah mee maggi tadi.




Versi karipap menggunakan roti yang dah nak expired
salut dengan breadcrumbs & digoreng hingga kuning keemasan, menggunakan inti mee maggi...sedap juga...


BROWNIES KUKUS MEKAR ...










BROWNIES KUKUS MEKAR
sumber :    Monic's Simply Kitchen ...




Bahan A :

1  cup  gula pasir butiran halus
2  butir  telur  (saya pake gred A)
160  ml  air


Bahan B :

1 3/4  cup  tepung terigu protein sedang
3  sendok makan  coklat bubuk
1/4  sendok teh  garam
1/2  sendok teh  baking powder

***  campur dengan balloon whisk atau bisa di ayak.


Bahan C :

1/2  sendok makan  cake emulsifier


Bahan D :

1/4  cup  chocolate chips


Cara-Cara :

1.  Siapkan dandang kukusan, panaskan hingga air mendidih.
2.  Siapkan cetakan bolu kukus, alasi dengan paper cup, sisihkan.
3.  Kocok bahan A dengan mixer kecepatan maksimum kurang lebih selama 5 menit.
4.  Turunkan kecepatan mixer, masukkan perlahan bahan B, kocok selama kurang lebih 1 menit.
5.  Tambahkan bahan C, kocok dengan kecepatan maksimum selama kurang lebih 5 menit sampai kental.
6.  Matikan mixer, masukkan bahan D, aduk rata dengan spatula.
7.  Tuangkan ke dalam cetakan bolu kukus sampai penuh.
8.  Kukus dengan api besar selama kurang lebih 16 menit.
9.  Keluarkan dari kukusan dan dinginkan,

MASAK ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI ...









MASAK ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI
sumber :    Azie Kitchen ...




Bahan-Bahan :

4-5  keping  ikan tenggiri
1  batang  bunga kantan  ~  belah 4
1  pelepah  daun kari  (saya ganti dengan daun kesum sebab tiada daun kari)
1-2  sudu besar  pes asam jawa Adabi atau secukup rasa
Garam & serbuk perasa
Kacang bendi secukupnya  (saya guna tomato)


Bahan Kisar :

3  ulas  bawang putih
1  labu  bawang besar
2  biji  bawang merah
1  inci  halia
3  sudu besar  cili kisar
1  ibu jari  belacan


Cara Memasak :

1.  Bawang-bawang, halia dan belacan dikisar.  Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi dan masukkan cili kisar.  Bila naik minyak, masukkan daun kari dan bunga kantan.

2.  Masukkan setengah blender air (agak-agak).  Masak hingga mendidih, baru dimasukkan ikan dan pes asam jawa.

3.  Renih atas dapur dan masukkan kacang bendi, garam dan serbuk perasa.  Kuah jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair.  Sesuaikan kepekatannya.

4.  Bolehlah dihidangkan dengan nasi putih panas-panas.

Friday, May 24, 2019

BROWNIES CUP ...










BROWNIES CUP
sumber :    Monic's Simply Kitchen
hasil :    5




Bahan-Bahan :

150  gm  dark cooking chocolate  ~  potong kecil-kecil
50  gm  mentega
40  ml  minyak goreng
2  butir  telur  (saya guna gred A)
150  gm  gula halus/gula kastor
100  gm  tepung terigu
35  gm  coklat bubuk
irisan almond untuk topping


Cara-Cara :

Siapkan aluminium cup, tata di loyang.
Panaskan oven set di suhu 150'C.
Campur coklat bubuk dan tepung, ayak, sisihkan.
Lelehkan dark cooking chocolate, mentega dan minyak dengan cara di tim@double boil, biarkan hangat@suam.
Di mangkuk lain, kocok telur dan gula sampai gula larut dengan menggunakan balloon whisk.
Masukkan campuran dark cooking chocolate leleh, aduk rata, masukkan campuran tepung terigu dan coklat bubuk, aduk rata kembali.
Tuang ke dalam cup kurang lebih 1/2 adonan (adonan sangat kental), beri topping, panggang selama kurang lebih 25 menit, keluarkan dari oven dan dinginkan.