KEK PISANG
▼
Monday, March 23, 2020
MEE HOON GORENG !
RESIPI MEE HOON GORENG
sumber : Azie Kitchen ...
Bahan-Bahan :
1 pek mee hoon vermicelli JATI (350 gm)
1 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos tiram
3 biji telur
Garam
Sayur kobis secukupnya ~ dihiris
1/2 batang lobak merah ~ dihiris
Daun bawang/daun saderi, jika ada ~ dipotong
1 tangkai cili merah ~ dihiris
Minyak masak
Bahan Kisar :
1 1/2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 genggam ikan bilis
Cara Penyediaan :
1. Panaskan minyak masak secukupnya dan tumis bahan kisar sehingga naik bau dan airnya kering.
2. Masukkan cili kisar dan kacau rata-rata sehingga cili benar-benar masak dan terbit minyak. Boleh masukkan sedikit air dan biarkan masak sehingga terbit minyak sekali lagi.
3. Setelah terbit minyak, masukkan garam, sos tomato dan sos tiram, kacau rata.
4. Masukkan lobak merah dan kacau rata. Kemudian masukkan pula telur. Biarkan telur hampir masak baru dikacau.
5. Masukkan sayur kobis dan kacau rata. Akhir sekali, masukkan mee hoon yang telah direndam sehingga lembut. Kacau sehingga bahan bergaul rata dengan mee hoon.
6. Masukkan garam jika belum cukup rasa. Goreng sehingga mee hoon kelihatan berminyak. Bolehlah tutup api.
7. Sebelum dihidangkan, tabur cili merah hiris dan daun bawang/daun saderi, jika ada.
INFO : Saya gantikan mee hoon dengan 4 bungkus maggi kering yang dicelur sedikit dalam air panas tapi jangan terlalu lama nanti lembik dan hancur.
No comments:
Post a Comment