KEK PISANG
▼
Monday, June 22, 2020
ASAM PEDAS IKAN PARI
RESIPI ASAM PEDAS IKAN PARI
( Mariana Zainal )
Bahan-Bahan :
Ikan pari secukupnya, terpulang nak banyak mana ~ dipotong-potong
Kacang bendi secukupnya, terpulang nak banyak mana
2 biji tomato ~ belah 2 atau 4
Bahan Kisar : (Semua bahan ini dikisar)
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
Sebesar ibu jari halia
Sebesar ibu jari belacan
25 tangkai cili kering ~ rendam dalam air panas hingga lembut & toskan
1/2 cawan minyak masak
3 batang serai ~ diketuk
Sedikit daun kesom
1 batang bunga kantan ~ belah 4 (tak nak pun tak apa)
1 cawan air asam jawa
1 sudu besar garam
Sedikit serbuk perasa
Air secukupnya (untuk kuah....agak-agak jangan cair sangat)
Cara Memasak :
Masukkan bahan kisar dan serai yang dah diketuk dalam kuali, masukkan garam dan serbuk perasa, tumis sehingga betul-betul naik minyak dan cili berubah warna.
Masukkan air asam jawa dan biarkan mendidih, masukkan sedikit air.
Dah mendidih masukkan ikan pari, bunga kantan (jika guna) dan daun kesom. Bila dah mendidih masukkan tomato dan bendi, biarkan seketika sehingga bendi sedikit lembut.
Sesuaikan rasa dan tutup api. Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment