KEK PISANG

Sunday, August 2, 2020

CEKODOK PISANG


Gambar yang cantik ni, diambil oleh cucu sulung ku@Arfan Naiman berusia 7 tahun menggunakan kamera antik ku...








RESEPI CEKODOK PISANG
sumber :    daridapur.com




Bahan-Bahan :

10  biji  pisang berangan@emas bersaiz sederhana yang masak ranum
1 1/3  cawan  tepung gandum
1/4  cawan  tepung beras
2  sudu besar  gula perang
1  sudu teh  baking powder
1/2  sudu teh  baking soda@soda bikarbonate
1/3  sudu teh  garam halus
Sedikit air,  jika perlu
Minyak masak secukupnya  ~  untuk gorengan


Cara-Cara :

1.  Pisang yang masak ranum dilecek sehingga lumat dengan manual.  Hasilnya akan dapat adunan cair pisang.  Tambahkan semua bahan seperti 2 jenis tepung, garam, gula, baking powder dan baking soda.

2.  Gaul sebati semua dan biarkan adunan cekodok sedang-sedang sahaja.  Tidak perlu tambah air.  Ikut pada kepekatan bancuhan adunan.  Sambil itu panaskan minyak yang banyak dalam kuali.

3.  Tujuan guna minyak banyak untuk hasilkan cekodok bersaiz cantik bulat-bulat.  Bila minyak dah panas, bolehlah masukkan adunan cekodok menggunakan sudu atau menjemput-jemput dengan hujung jari.  Goreng sehingga keperangan.  Angkat dan toskan.  Sedia dihidangkan bersama kopi o atau teh panas...


1 comment:


  1. ayo segera bergabung dengan kami hanya dengan minimal deposit 20.000
    dapatkan bonus rollingan dana refferal ditunggu apa lagi
    segera bergabung dengan kami di i*o*n*n*q*q

    ReplyDelete