KEK PISANG
▼
Sunday, April 27, 2014
BISKUT TAT NENAS GULUNG
BISKUT TAT NENAS GULUNG GEBU
sumber : anymz-kitchen, tqvm untuk resipi ni - sangat sedap & gebu
Bahan-bahan :
115 gm mentega (4 oz.)
115 gm minyak sapi (4 oz.)
1 biji telur gred 'B'
408 gm tepung gandum (diayak)
sedikit garam
Air sejuk (optional)
Cara Membuat :
Pecahkan telur di dalam bekas. Masukkan mentega dan minyak sapi. Gaul hingga sebati dengan whisk. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yang lembut (tidak perlu menggunakan air sejuk tetapi setelah adunan menjadi doh; letakkan sebentar di dalam peti sejuk).
Tekan adunan dan bentukkan tat. Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal. Bakar pada suhu 170'C - 180'C selama 20-25 minit.
Bahan Inti Nenas :
10 biji nenas (disagat & toskan airnya)
3 kampit gula pasir
sedikit pewarna kuning
Cara-cara :
Kacaukan nenas dan gula. Bila hampir kering masukkan pewarna. Kacaukan hingga kering dengan api yang perlahan.
No comments:
Post a Comment