KEK PISANG
▼
Saturday, April 23, 2016
COFFEE CHIFFON CHEESECAKE
COFFEE CHIFFON CHEESE CAKE
sumber : MyBakingWorkshop...
Bahan A :
40 gm cream cheese, suhu bilik
60 gm susu segar, suhu bilik
25 gm mentega, suhu bilik
1 tbsp serbuk kopi segera
Bahan B :
65 gm tepung gandum - diayak
Bahan C :
4 biji kuning telur gred A/B
Bahan D :
4 biji putih telur
100 gm gula kastor
1/8 tsp cream of tartar
Cara-Cara :
1. Masak bahan A atas double boiler sehingga cair dan pekat.
2. Alihkan dari api dan masukkan bahan B, gaul rata.
3. Masukkan bahan C, gaul lagi.
4. Kemudian pukul bahan D sehingga kembang dan bertanduk. Kaupbalikkan dengan adunan (dari langkah 3) tadi sehingga sebati.
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang chiffon bersaiz 8 inci/20cm tanpa perlu digris.
6. Bakar pada suhu 170'C selama 35-40 minit sehingga masak sepenuhnya. Setelah masak, segera terbalikkan loyang dan sejukkan sepenuhnya baru dikeluarkan dari acuan.
No comments:
Post a Comment