KEK PISANG
▼
Wednesday, June 29, 2016
ASAM PEDAS IKAN PARI
ASAM PEDAS IKAN PARI
sumber : Chef Hanieliza...
Bahan A :
500 gm ikan pari - dipotong & dibersihkan
10 biji bendi
1 biji tomato - dipotong 4
1/2 cawan jus asam jawa
5 tangkai daun kesum
2 batang serai - titik
3 cawan air
3 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan B : (Dikisar)
20 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil serbuk kunyit
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar bersama serai hingga naik minyak dan wangi.
2. Masukkan air asam jawa dan air. Biarkan hingga mendidih.
3. Masukkan ikan, garam, daun kesum dan bendi kemudian biarkan hingga mendidih lagi.
4. Masukkan buah tomato.
5. Perlahankan api dan biarkan hingga naik minyak dan sayur lembut.
6. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih dan lauk pauk pilihan...
No comments:
Post a Comment