KEK PISANG
▼
Sunday, September 25, 2016
BROWNIES KOPI
sumber : Fiza's Cooking...
Bahan-Bahan :
200 gm coklat masakan
175 gm mentega
100 gm tepung gandum
2 sudu besar serbuk nescafe - larutkan dengan 3 sudu besar air panas
1 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh baking powder
150 gm gula kastor
3 biji telur gred A
Hirisan badam secukupnya untuk hiasan
Cara-Cara :
1. Cairkan coklat masakan dan mentega dengan cara double boiler. Ketepikan dan sejukkan seketika.
2. Panaskan oven pada suhu 170'C dan sediakan loyang bersaiz 7 inci x 7 inci. Sapu mentega dan lapik dengan kertas minyak.
3. Ayak tepung gandum dengan baking powder, ketepikan seketika. Di dalam mangkuk pengadun, pukul gula dan telur sampai rata dengan whisk (tidak perlu terlampau kembang).
4. Masukkan coklat beserta mentega yang telah dicairkan dan nescafe. Kacau rata.
5. Seterusnya masukkan tepung gandum dan baking powder sambil dikacau sebati. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan taburkan hirisan badam di atas adunan.
6. Bakar lebih kurang 45 minit atau hingga masak sepenuhnya.
Wah..sy pun mmg suka buat brownies macam ni.. Yummy
ReplyDelete