KEK PISANG

Tuesday, March 31, 2020

RESIPI PUDING SAGU GULA MELAKA ...







RESIPI SAGU GULA MELAKA
sumber :    FB@Humaira Az-Zahra Bakery
kredit :   Aishah Toke Kek




Bahan-Bahan :

2  cawan  sagu biji
6  cawan  air
3  titik  pewarna merah


Cara-Cara :

Rendam sagu dengan air selama 2 minit.
Masak sagu dan air, kacau-kacau sehingga hilang biji-biji putih pada sagu.
Setelah masak, angkat dan masukkan sagu ke dalam acuan yang sesuai.  Kemudian sejukkan.


Kuah :   Susu cair + sedikit garam


Sirap Gula Melaka :

1  cawan  gula merah/gula melaka
1/2  cawan  gula pasir
1  cawan  air
1  helai  daun pandan   ~  disimpul


Cara-Cara :

Didihkan gula merah/gula melaka, gula pasir bersama-sama air.
Masukkan daun pandan.  Biarkan semua gula tadi larut dan sedikit likat.
Tutup api, tapis ke dalam bekas lain dan sejukkan pada suhu bilik.
Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk.


Cara Melapis Sagu :

1.  Sediakan bekas/gelas yang sesuai.
2.  Masukkan air gula melaka.
3.  Masukkan sagu dan akhir sekali susu cair.







CHOCOLATE-ZUCCHINI MUFFINS ...







CHOCOLATE-ZUCCHINI MUFFINS
adapted from :    chatelaine.com




Ingredients :

1 1/2  cups  all-purpose flour
1/2  cup  cocoa powder
1  tsp  baking powder
1  tsp  baking soda
1/2  tsp  salt
2  eggs   (large)   ~  room temperature
1  cup  granulated sugar
1/2  cup  milk   ~  room temperature
1/4  cup  canola oil
1  cup  grated zucchini   ~  excess liquid squeezed out
1/2  cup  chocolate chips


Method :

1.  PREHEAT oven to 375'F/190'C.

2.  Stir flour with cocoa powder, baking powder, baking soda and salt in a medium bowl.

3.  Beat eggs with sugar, milk and canola oil in a large bowl until combined.

4.  Stir in flour mixture, then add zucchini and chocolate chips until just combined.  Do not over mix.

5.  Scoop batter into a greased 12-cup muffin pan lined with paper liners.

6.  Bake until a cake tester inserted into cente comes out clean, about 25 minutes.  Cool muffins in pan then transfer to wire rack to cool completely.




M

AYAM KAM HEONG ...









RESIPI AYAM KAM HEONG
sumber :    TeratakMutiraraKasih@LiNaPg...




Bahan Untuk Perapan Ayam :

4  ketul  paha ayam potong 2  (dapat 8 pieces)  (saya guna 1/4 ekor ayam dipotong kecil)
1  sudu teh  kicap cair
1  sudu teh  sos tiram
1  sudu teh  tepung jagung
1  sudu teh  minyak bijan


Cara-Cara :

Satukan semua bahan, perap ayam dalam peti sejuk selama 30 minit.
Kemudian goreng sehingga masak.  Ketepikan.


Bahan Sos Kam Heong :

100  gm  udang kering   (rendam dulu 10 minit & tos)   ~  tumbuk
2  ulas  bawang putih *
8  biji  bawang merah *   ( * tumbuka kasar )
1  labu  bawang besar   ~  cincang
1/2  mangkuk  daun kari   (me :  guna 2-3 tangkai)
6  biji  cili padi
3  sudu besar  minyak masak
1  biji  cili merah   ~  hiris
1  biji  cili hijau   ~  hiris
5  helai  daun limau purut   ~  carik-carik buang tulang di bahagian tengah daun


Bahan Perencah :

2  sudu besar  serbuk kari
3  sudu besar  sos tiram
1  sudu besar  kicap cair
1  sudu teh  gula
1/2  sudu teh  kicap pekat


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak, tumiskan daun kari dan bawang besar cincang sehingga wangi dan bawang besar sedikit layu.

2.  Kemudian masukkan bahan tumbuk dan semua bahan perencah, kacau sehingga bau semerbak.  (masukkan sedikit air supaya lebih berkuah).

3.  Masukkan cili padi, hirisan cili merah dan hijau, daun limau purut.  Kacau sebati.

4.  Masukkan gorengan ayam tadi.  Kacau sebati.  Sesuaikan rasa.
SIAP !!!

SOP SAYUR ...









RESEP SOP SAYUR
sumber :    Insta@aneka_resep_rumahan
@masakansimple_By @dianayupuspitasari ...




Bahan :

1  buah  kentang   ~  potong
2  buah  wortel   ~  potong
Buncis  (tak letak)
Kubis   (ganti dengan kubis bunga)
3  siung  bawang putih   ~  geprek/cincang
2  butir  bawang merah   ~  geprek/iris
2  buah  daun bawang   ~  potong panjang
3  batang  seledri   ~  potong
1/2  sdt  kaldu bubuk
Gula, garam & merica secukupnya
2  sdm  minyak masak
400  ml  air
Bawang goreng   (tak letak, tiada stok)


Cara Membuat :

1.  Panaskan minyak masak dalam periuk/kuali.  Tumis bawang putih dan bawang merah hingga harum.  Sebentar saja jangan terlalu gosong/kekuningan.

2.  Masukkan air.  Tunggu hingga mendidih.  Masukkan kentang dan wortel.

3.  Tambahkan gula, garam, merica dan kaldu bubuk.  Jika kentang sudah mulai empuk, masukkan buncis dan kubis.  Tunggu hingga mendidih.  Matikan api.  Koreksi rasa.

4.  Pindah dalam wadah/bekas, tunggu suhu sop agak turun dari panas.  Lalu taburi daun bawang, seledri dan bawang goreng.


NOTE :

~   Jangan buang batang seledri yah.  Ikut dipakai saja karna batang seledri itu bikin sop makan harum.

~   Taburi seledri, daun bawang dan bawang goreng saat suhu sop sudah turun, supaya tidak terlalu "blenyek"/lembik seledri dan daun bawangnya.

Sunday, March 29, 2020

CARROT CHEESE MUFFIN ...






CARROT CHEESE MUFFIN
adapted from :    HomeKreation - Kitchen Corner 




Ingredients :

250  gm  all-purpose flour *
1  tbsp  baking powder *
2  tbsp  castor sugar *
1/4  tsp  ground cinnamon *  (optional)   ( * mixed together )
1  egg  (large)
1/2  tsp  salt
200  ml  milk
2  tbsp  unsalted butter   ~  melted  (30 gm)
100  gm  grated carrot
50  gm  grated cheddar cheese


Method :

1.  Lightly beat egg, salt, milk and melted butter together.
2.  Add in flour mixture * until just combine.
3.  Add in grated carrot and cheese.  Fold until just combine.  Do not over mix.
4.  Spoon into muffin cups.
5.  Bake in a preheated oven 190'C for 20 minutes until cooked.






BROKOLI TOFU SAUS TIRAM ...







BROKOLI TOFU SAUS  TIRAM
sumber :    Insta@ideresepkuliner
By :    @yoanitasavit ...




Bahan-Bahan :

1  bonggol  brokoli,  potong per kuntum paling kecil  (rendam dalam air garam 15 menit lalu cuci bersih)
2  buah/tiub  tofu telur   ~  potong lalu goreng hingga berkulit,  sisihkan
2  buah  wortel@lobak merah   ~  potong serong

3  siung  bawang putih   ~  cincang halus
1  buah  bawang bombay   ~  iris memanjang
2  sudu makan  saus tiram
1  sudu makan  kecap manis
1  sudu makan  kecap asin
Garam, merica secukupnya
450  ml  air matang
1  sudu makan  maizena@tepung jagung   ~  larutkan dengan 2 sudu makan air
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Tumis bawang putih dan bawang bombay hingga harum, masukkan wortel dan air.  Diamkan sebentar.

2.  Setelah wortel agak empuk masukkan brokoli dan saus tiram, kecap manis, kecap asin, garam dan merica.  Aduk rata.

3.  Masukkan tofu aduk perlahan.  Koreksi rasa.  Kentalkan dengan larutan maizena.  Angkat dan sajikan.


TIPS :   Tofu telur boleh disalut dengan sedikit tepung terigu (untuk memudahkan bila digoreng tofu tidak akan pecah) dan goreng hingga berkulit.  Saya juga masukkan sedikit bakso sapi anggaran 7 biji dipotong kecil.





SAMBAL TELUR

Saturday, March 28, 2020

EASY BLUEBERRY MUFFINS ...







EASY BLUEBERRY MUFFINS
adapted from :    you tube@homecookingadventure.com




Ingredients :

1 3/4  cups  all-purpose flour   (220 gm)
2/3  cup  sugar   (135 gm)
1/4  tsp  salt   (1 gm)
2  tsp  baking powder   (8 gm)
1/2  cup  vegetable oil   (110 ml)
2  eggs   (large)
1/2  cup  buttermilk   (120 gm)
1  tsp  vanilla extract   (5 gm)
Lemon zest from 1 lemon
200  gm  fresh or frozen blueberries


Crumb Topping :

3  tbsp  sugar   (45 gm)
1/4  cup  all-purpose flour   (30 gm)
2  tbsp  butter   ~  melted   (30 gm)


Instructions :

Preheat the oven to 375'F/190'C.  Line a 12 cavity muffin pan with paperliners.  Set aside.
In a large bowl add sugar and lemon zest.  Mix to release oils from the zest and sugar becomes pale yellow.
Add eggs and mix to combine.  Gradually incorporate oil and then add buttermilk and vanilla extract.
In a medium bowl whisk together flour with baking powder and salt.  Incorporate into egg mixture.  Don't overmix.
Fold the blueberries into the batter.  (if using frozen blueberries, don't thaw and toss them first with 1 tablespoon of flour).
Divide the batter equally into muffin cups.
Prepare crumb topping :   In a medium bowl combine sugar with flour and melted butter, using a fork.
Divide the crumbs on top of each muffin.
Bake for about 25 minutes until lightly golden and a toothpick inserted into the center comes out clean.  Cool muffins on a wire rack.
Enjoy !!!


Tips :   Buttermilk :   1/2 cup fresh milk (120 gm) + 1/2 tbsp white vinegar/fresh lemon juice   ~  mix together and let stand for 10 minutes before using.






Friday, March 27, 2020

RED VELVET CHEESECAKE BROWNIES ...








RED VELVET CHEESECAKE BROWNIES
sumber :    FB@Aini Binte Madon




Bahan Brownies :

1/2  cawan  butter   ~  dilembutkan pada suhu bilik   (100 gm)
1  cawan  gula kastor
2  biji  telur   (gred A)
3  sudu makan  serbuk koko   ~  diayak
1  sudu teh  cuka masakan/apple cider
1  sudu teh  esen vanilla
2-4  sudu teh  cecair pewarna merah
3/4  cawan  tepung gandum   ~  diayak


Adunan Cream Cheese :

250  gm  cream cheese   ~  dilembutkan pada suhu bilik
1  biji  telur   (gred A)
3 1/2  sudu makan  gula kastor
1  sudu teh  esen vanilla


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 180'C.  Sapukan sedikit butter ke dalam loyang 8 x 8 x 3 inci persegi dan alaskan dengan kertas baking.  Lebihkan kertas baking supaya senang nak keluarkan brownies nanti.

2.  Di dalam mangkuk mixer, pukul butter dan dan gula kastor sehingga sebati dengan speed sederhana.

3.  Masukkan telur dan pukul lagi sehingga rata.

4.  Masukkan serbuk koko dan gaul rata.

5.  Masukkan cuka dan gaul lagi sehingga rata.

6.  Masukkan esen vanilla, tepung gandum,  pewarna merah dan gaul sehingga adunan sebati.  Tak perlu lama sangat, dah sebati sudah memadai.

7.  Keluarkan lebih kurang 1/4 cawan adunan brownies untuk dibuat corak nanti.  Masukkan ke dalam piping bag.  
Tuangkan selebihnya adunan brownies ke dalam loyang yang telah disediakan dan ratakan.  Ketepikan dulu sementara kita buat adunan Cream Cheese.

8.  Di dalam mangkuk mixer, pukul kesemua bahan adunan cheese sehingga licin dan tidak berbiji-biji.  Untuk memudahkan kerja, saya masukkan juga adunan cheese ini ke dalam piping bag.  Boleh juga menggunakan sudu.

9.  Tuangkan perlahan-lahan adunan cream cheese ke atas adunan brownies tadi sehingga menutupi permukaan brownies.

10.  Picitkan 1/4 cawan adunan brownies tadi di atas permukaan adunan cheese dan buatlah corak marble dengan menggunakan lidi sate atau chopstick.

11.  Bakar  (180'C)  selama 30 minit atau sehingga masak.

12.  Biarkan brownies betul-betul sejuk sebelum dipotong.






SUP TELUR ...









RESIPI SUP TELUR
sumber :    Insta@Surianti_Kitchen ...




Bahan Tumis :

3  biji  bawang merah *
3  ulas  bawang putih *    ( * ditumbuk )
Minyak masak


Bahan Lain :

1  liter  air
Ubi kentang   (2 biji)
Lobak merah  (1 batang)
1  kiub  pati ayam
Garam
4-5  biji  telur   (boleh tambah)
Hirisan daun sup/daun bawang


Cara Memasak :

Panaskan minyak masak secukupnya di dalam periuk.
Masukkan bahan tumis dan tumis sehingga wangi.
Masukkan air dan kiub pati ayam dan garam secukup rasa.
Masukkan kentang, lobak merah dan biarkan mendidih dan sayuran (kentang, lobak merah) lembut.
Kecilkan api dan masukkan telur satu demi satu.  Biarkan telur sedikit mengeras.
Tutup api dan hidangkan dengan taburan hirisan daun sup/daun bawang.

AYAM MASAK KICAP BERSAMA KENTANG ...









AYAM MASAK KICAP
BERSAMA KENTANG
sumber :    iresipi.com/Che'Nom ...




Bahan-Bahan :

2  biji  kentang
1/2  ekor  ayam
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit
2  sudu besar  cili kisar
Kicap manis secukupnya
2  sudu besar  sos tiram
1  biji  tomato   ~  belah 4   (tak letak)
1/2  sudu kecil  serbuk lada sulah
1  biji  bawang Holland atau bawang besar
Daun bawang secukupnya


Bahan Tumbuk Halus :

4  biji  bawang merah
4  ulas  bawang putih
2  inci  halia


Cara Memasak :

1.  Kupas kulit kentang, potong kepada wedges dan gaul dengan sedikit garam.  Panaskan minyak masak, goreng sehingga bahagian luar keperangan.  Angkat dan toskan.

2.  Gaulkan ayam yang dipotong kecil bersama sedikit garam dan serbuk kunyit.  Goreng separuh masak.  Angkat.

3.  Keluarkan sedikit minyak gorengan ayam (jika banyak), tinggalkan dalam kuali anggaran 1 senduk.  Tumis bahan tumbuk halus sehingga kekuningan dan naik bau.

4.  Masukkan ayam, kacau rata dan kemudian masukkan kicap manis secukupnya, anggaran 1/2 mangkuk kecil.

5.  Masukkan sos tiram dan sedikit air.  Masak sehingga ayam lembut dan meresap kicap.

6.  Masukkan tomato, serbuk lada sulah dan bawang Holland.  Kacau sekejap sehingga layu.

7.  Hias dengan taburan daun bawang.


TIPS :    Tidak perlu lagi masukkan garam atau gula kerana bahan-bahan yang dimasukkan sudah mempunyai cukup rasa masin dan manisnya.  Tetapi, anda boleh rasa dulu, jika perlu boleh masukkan secukup rasa.

CREME BRULEE ...









CREME BRULEE RECIPE
adapted from :    dailydelicious.com




Ingredients :

4  egg  yolks   (large)
Pinch of salt
1/2  tsp  vanilla extract
45  gm  granulated sugar
300  gm  whipping cream 'Dairy'
100  gm  milk
Granulated sugar,   for sprinkle over the top


Instructions :

Preheat oven to 130'C.
Put egg yolks, vanilla extract, salt and sugar into a bowl, whisk to combine.
Pour the whipping cream and milk into the bowl, whisk to combine.
Pass through a sieve.
And pour into 4 (150-170 ml capacity cup/ramekin).
Place the cups/ramekin in a large baking pan.
Pour hot water into the large pan.
Bake for 60 minutes or until set.   (steam bath).
Let them cool completely, and refrigerate for at least 12 hours.
Sprinkle granulated sugar over the top.
And burn the sugar  with a blow torch before serving.