KEK PISANG

Tuesday, August 4, 2020

SOSEJ "MADU" TIGA RASA










SOSEJ "MADU" TIGA RASA
sumber :    tiffinbiru@CMG




Bahan-Bahan :

3-5  batang  sosej ayam   ~  hiris menyerong sederhana tebal
1/4  biji  red capsicum   ~  potong dadu   (me : guna lada merah)
1/4  biji  yellow capsicum   ~  potong dadu   (tak letak)
1/4  biji  green capsicum   ~  potong dadu   (me :  guna lada hijau)
1  biji  bawang besar   ~  hiris kasar
2  ulas  bawang putih   ~  cincang
1  batang  leek   ~  kerat & rendam
6  biji  cili padi merah thai   ~  diketuk   (tak letak)
1  sudu besar  sos tiram *
1  sudu besar  sos cili *
1  sudu besar  sos tomato *
1  sudu besar  madu *   ( * disatukan & gaul rata )
Garam secukup rasa
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih sehingga layu.  Masukkan cili padi dan leek (toskan airnya), kacau rata.  Masukkan sosej dan goreng sekejap.  Tuangkan bancuhan sos (*), gaul rata dan masak sehingga pekat.

2.  Masukkan semua capsicum dan masak sehingga capsicum lembut dan kuah pekat.  Sesuaikan rasa dan matikan api dapur.  Alihkan ke dalam bekas yang sesuai dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment