KEK PISANG

Sunday, August 30, 2015

WHIPPING CREAM CHIFFON CAKE









WHIPPING CREAM CHIFFON CAKE
sumber  :  mybakingworkshop; thanks...




Bahan A :

165  ml  UHT whipping cream - suhu bilik
1/2  tbsp  cuka masakan


Bahan B :

6  biji  kuning telur gred 'B' - suhu bilik
90  gm  gula kastor
3  biji  parutan kulit limau nipis
3  biji  jus limau nipis
27  gm  minyak jagung


Bahan C :

60  gm  tepung gandum
60  gm  tepung jagung
1 1/2  tbsp  baking powder


Bahan D :

6  biji  putih telur gred 'B' - suhu bilik
90  gm  gula kastor


Cara-cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 170'C.  Sediakan loyang chiffon bersaiz 10 inci tanpa digriskan.  (saya guna saiz 9 inci).

2.  Di dalam mangkuk kecil, satukan bahan A.  Gaul rata dan biarkan seketika sehingga menjadi dadih/tairu.

3.  Di dalam mangkuk yang lain, satukan bahan B dan A tadi.  Gaul rata menggunakan hand whisk.  Masukkan bahan C, gaul sebati.  Ketepikan.

4.  Pukul putih telur dari bahan D sehingga berbuih.  Kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul sehingga kembang/bertanduk.

5.  Satukan putih telur ke dalam adunan (langkah 3) tadi.  Kaupbalikkan sehingga sebati.

6.  Tuangkan adunan kek ke dalam loyang chiffon dan bakar selama 40 minit atau sehingga kek masak sepenuhnya.  Bila kek sudah masak, keluarkan dari oven dan terus diterbalikkan dan biarkan sejuk sepenuhnya baru dikeluarkan dari acuan. 






STRAWBERRY CHEESECAKE



 bahagian dasar/biskut agak berderai..harus tambah mentega cair lebih sikit,
akan diperbaiki jika ingin membuatnya lagi, tapi cheesecake ni memang sedap sangat..









STRAWBERRY CHEESE CAKE
sumber  :  hanamemories; thanks...




Bahan Dasar (A) :

250  gm  biskut mudah hadam/digestive biscuit
125  gm  mentega tanpa garam


Bahan B :

200  ml  whipping cream
250  gm  cream cheese
140  gm  gula kastor
    1  sudu besar  jus lemon


Bahan C :

  15  gm  gelatine halal
100  ml  air

-  campurkan air dengan gelatine di atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit (atau guna air panas, kacau dan sejukkan).


Bahan D :

1  pack  strawberry  -  potong jangan besar sangat, nanti berat dan buah jatuh ke bawah


Topping :

150  ml  jus strawberry
    1  sudu besar  tepung jagung  (x letak)

atau guna jem strawberry + 1 sudu makan gelatine + air sedikit   =  masak secara double boiler.  Suamkan seketika kemudian curahkan di atas kek.


Cara-cara :

1.  Hancurkan biskut hingga menjadi serbuk.  Sediakan loyang/acuan springform bersaiz 8 inci bulat.

2.  Cairkan mentega.  Tuangkan mentega cair ke dalam bekas berisi biskut tadi.  Kacau rata.

3.  Tekankan adunan biskut ke dalam loyang hingga menjadi rata dan padat.  Sejukkan di dalam peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.

4.  Pukul krim putar/whipping cream hingga pekat dan gebu.  Ketepikan.

5.  Pukul krim keju/cream cheese bersama-sama gula dan jus lemon hingga sebati.  Setelah itu masukkan gelatine dan gaul lagi hingga sebati.

6.  Kemudian tuangkan adunan/bahan ini ke dalam bekas yang berisi krim putar/whipping cream tadi dan gaul rata dengan menggunakan whisk tangan.

7.  Keluarkan adunan biskut dari dalam peti ais.  Tuangkan 1/3 adunan krim keju/cream cheese tadi ke atas adunan biskut.  Ratakan dan letakkan buah strawberry.  Akhir sekali tuangkan adunan krim keju/cream cheese selebihnya sampai habis.  Sejukkan di dalam peti ais sekurang-kurangnya 3 jam.

8.  Buat topping dengan menggunakan jus strawberry dan tepung jagung.  Masak di atas api yang kecil.  Apabila telah mendidih, tutup api.

9.  Tuangkan topping hingga habis di atas kek.  Atur buah strawberry.  Simpan dalam peti ais sekali lagi sebelum dihidangkan.

Saturday, August 29, 2015

COFFEE CHIFFON CAKE gebu gebas...










COFFEE CHIFFON CAKE 
sumber dari :  mybakingworkshop ; thanks.. (memang gebu & sedap)




Bahan A :

4  biji  kuning telur  gred 'B'
1 1/2  sudu besar  serbuk kopi segera
115  ml  air
85  ml  minyak sayuran
1/4  sudu teh  garam
80  gm  gula kastor
150  gm  tepung gandum *
1  sudu teh  baking powder *  (* diayak bersama)


Bahan B :

4  biji  putih telur
50  gm  gula kastor
1/8  sudu teh  cream of tartar


Cara-cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 175'C.  Sediakan loyang chiffon bersaiz 9 inci tanpa digris.

2.  Dalam mangkuk yang besar, satukan semua bahan-bahan A dan gaul gunakan hand whisk hingga sebati.  Ketepikan.

3.  Dalam mangkuk yang lain, pukul putih telur dari bahan B hingga berbuih.  Masukkan bahan-bahan B yang lain dan pukul hingga pekat dan bertanduk.

4.  Kaupbalikkan adunan putih telur ke dalam adunan A tadi (langkah 2) hingga sebati.

5.  Tuangkan adunan ke dalam loyang chiffon yang disediakan dan bakar selama 40 minit atau hingga kek masak sepenuhnya.

6.  Bila kek sudah masak, segera terbalikkan dan biarkan sejuk 30 minit - 1 jam baru dikeluarkan dari acuan.

CHOCOLATE CHIFFON CAKE









CHOCOLATE CHIFFON CAKE
Cookbook  :  Chiffon Cake is done - Bake with Kevin Chai...




Ingredients :
Egg yolk batter :

  70  gm  cooking chocolate  -  chopped
150  ml  milk
  60  ml  cooking oil
    6  egg  yolks  (I use grade 'B')
    1  tsp  chocolate emulco
110  gm  plain flour
  20  gm  cocoa powder
 1/4  tsp  bicarbonate of soda


Egg white foam :

    6  egg  whites
 1/2  tsp  cream of tartar
150  gm  caster sugar


Method :

1.  To make egg yolk batter :  melt cooking chocolate and milk over simmpering water (double boil).  Then combine with oil, egg yolks and chocolate emulco in a mixing bowl.

2.  Fold in flour, cocoa powder and bicarbonate of soda until forms batter.  Keep aside.

3.  To make egg white foam :  beat egg whites and cream of tartar until mixture forms soft peaks.  Gradually add in sugar, beating at high speed until frothy and stiff peaks form.

4.  Gently fold beaten egg white foam (meringue) into egg yolk batter in three batches until well blended.

5.  Pour batter into ungreased 9-inch/22cm tube pan.  Bake in preheated oven at 170'C for 30-40 minutes or until cooked.

6.  Remove from oven, invert cake onto table until completely cooled then unmould.

Friday, August 28, 2015

RED VELVET CAKE/RED VELVET CUPCAKE



Red Velvet Cupcake ni dibuat oleh anak bujang bongsu ku untuk makan-makan bersama teman-temannya dengan dipantau oleh saya  sebelum beliau berangkat ke UNIMEP Perlis untuk melanjutkan pelajaran disana..







RED VELVET CAKE versi CUPCAKES
sumber dari  :  Azie Kitchen; terima kasih...
dibuat oleh   :  M. Amin Hakim; (moist & sedap)...




Bahan-bahan :

2 1/2  cawan  tepung serbaguna @ all-purpose flour
      1  sudu teh  garam
      2  sudu besar  serbuk koko
1 1/3  cawan  minyak sayuran/minyak jagung
      1  cawan  buttermilk  -  suhu bilik  ATAU  1  sudu besar  jus lemon +  1  cawan  susu segar)
      2  sudu besar  pewarna merah  (saya guna STAR Brand)
      1  sudu teh  esen vanilla
      2  biji  telur  gred 'A'  -  suhu bilik
1 1/4  cawan  gula kastor
      1  sudu teh  cuka masakan putih
      1  sudu teh  soda bikarbonate

(buttermilk :  susu segar + jus lemon = satukan & rehatkan 5-10 minit hingga ia kelihatan seperti tairu).


Cara-cara :

1.  Pukul minyak dan gula kastor sehingga sebati dan masukkan telur, pukul lagi sehingga kembang dan ringan selama 2-3 minit.

2.  Satukan dan ayak tepung gandum, serbuk koko dan garam.  Ketepikan.

3.  Di dalam mangkuk lain, satukan buttermilk, pewarna merah dan esen vanilla.

4.  Menggunakan kelajuan sederhana, masukkan tepung berselang-seli dengan larutan buttermilk; dimulai dan diakhiri dengan tepung (masukkan 1/2 tepung dulu kemudian kesemua buttermilk dan seterusnya kesemua tepung yang masih berbaki).

5.  Di dalam satu mangkuk kecil, campurkan cuka masakan putih dengan soda bikarbonate.  Campuran akan berbuih atau berbusa.  Dengan segera tuangkan ke dalam adunan dan terus kaupbalik dengan spatula.

6.  Tuangkan adunan ke dalam loyang bulat bersaiz 9 inci, digris dan dialas dengan kertas minyak dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170'C selama 1 jam atau sehingga kek masak sepenuhnya.  (Sekiranya ingin membakar menggunakan 2 loyang yang sama besar, bahagikan adunan kepada 2 bahagian sama banyak dan bakar pada suhu 170'C selama 20-30 minit).

7.  Setelah masak, biarkan kek sejuk di dalam loyang 10 minit kemudian keluarkan kek dan sejukkan sepenuhnya di atas redai kek.

8.  Akhir sekali, balut kek dengan cling wrap/plastik dan simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam atau semalaman untuk memudahkan proses menghiaskan kek.

INFO  :  Untuk cupcake masa membakar selama 15-20 minit pada suhu 170'C.


Best Ever Cream Cheese Frosting :

8  oz.  krim keju  -  sejuk
5  sudu besar  butter  -  lembut  (70.8 gm)
2  sudu teh  esen vanilla
2  cawan  gula aising  -  diayak


Cara-cara :

1.  Putar krim keju dengan butter dan esen vanilla sehingga sebati.
2.  Sedikit demi sedikit masukkan gula aising sehingga mencapai konsistensi dan kemanisan yang disukai.
3.  Simpan di dalam peti sejuk sehingga agak stiff/kaku sebelum menggunakannya.  (Boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga 3 hari).

INFO :  Frosting ini memang sedap tetapi agak lembut untuk paip atas cupcake.  (lain kali harus tambah lagi gula aising untuk mendapatkan konsistensi yang boleh dipaip).





Thursday, August 27, 2015

AYAM LADA HITAM








AYAM MASAK LADA HITAM
Oleh   :   zaralovebaking.blogspot.com...




Bahan-bahan :

1/2  ekor  ayam
   1  batang  lobak merah  -  dipotong kecil
   4  tangkai  kacang panjang  -  dipotong 1 inci
   1  sudu besar  kicap pekat
   2  sudu besar  sos tiram
   1  sudu besar  tepung jagung  -  dibancuh dengan sedikit air
1/2  cawan  air
   2  sudu besar  lada hitam  -  ditumbuk
   3  sudu besar  minyak bagi menumis
Garam secukup rasa


Bahan Menumis :  (Dihiris) 

5  ulas  bawang merah atau bawang kecil
2  ulas  bawang putih
1  inci  halia
1  labu  bawang besar


Bahan Hiasan :

2  tangkai  daun sup
2  tangkai  daun bawang
1  biji  tomato  -  dipotong 4
2  biji  cili merah  -  dihiris


Cara Memasak :

1.  Ayam dibuangkan kulit kemudian dipotong kecil dan bersihkan.
2.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris hingga wangi dan layu.
3.  Masukkan ayam dan gorengkan hingga masak (dagingnya lembut).
4.  Kemudian masukkan lobak merah, kacang panjang dan masak hingga sayur-sayuran lembut.
5.  Masukkan air, kicap pekat dan sos tiram.  Biarkan mendidih seketika.
6.  Masukkan bancuhan air tepung jagung.  Masakkan hingga pekat dan masukkan bahan hiasan.
7.  Angkat dan hidangkan bersama nasi ataupun roti.

KERABU EPAL HIJAU








KERABU EPAL HIJAU
sumber   :   TeratakMutiaraKasih, LinaPg; thanks...




Bahan-bahan :

   2  biji  epal hijau (Granny Smith)
1/2  batang  lobak merah
   1  biji  tomato
   1  tangkai  cili merah
   1  tangkai  cili hijau
1/2  labu  bawang besar
   1  kuntum  bunga kantan
   1  batang  serai
   1  pokok  daun ketumbar
   1  biji  lemon atau beberapa biji limau kasturi  -  perah & diambil jusnya
   1  sudu kecil  gula atau secukup rasa
Garam secukup rasa


Cara-cara :

1.  Epal dan lobak merah disagat atau diracik panjang; ikut pilihan.
2.  Kesemua bahan-bahan lain juga dihiris.
3.  Gaulkan kesemua bahan dan tuangkan jus limau kasturi ke dalamnya.
4.  Kacau rata dan rasakan masam manisnya.  Sejukkan sebelum dihidangkan.

Wednesday, August 26, 2015

ROTI LAPIS DAGING BERKEJU










ROTI LAPIS DAGING BERKEJU
sumber dari  :  Sarimah Md Nor & Azlita Masam Manis; thanks...
dicuba  :   zaralovebaking; (sedap sangat)...




Bahan-bahan :

  12  keping  roti gardenia
    3  biji  telur gred 'B'
200  ml  susu segar
    8  keping  cheddar slice cheese
Keju cheddar parut
Garam secukup rasa


Bahan Inti Daging :

400  gm  daging cincang atau 4 keping daging burger  -  dihancurkan
    2  ulas  bawang putih  -  dicincang halus
    1  labu  bawang besar  -  didadu
 1/2  paket  perencah daging blackpepper Maggi atau guna sos blackpepper Maggi dalam botol 2 tbsp.
    1  sudu teh  lada hitam  -  tumbuk halus (jika suka)
    2  batang  cili padi  -  hiris  (jika suka)
    1  tangkai  lada merah  -  hiris halus
Sedikit brokoli  -  dicelur seketika  (saya tambah)
Daun sup dan daun bawang  -  dimayang
Garam & gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis


Cara-cara :

Untuk Inti :  Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.  Tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga berbau harum.  Masukkan daging cincang dan gorengkan sehingga daging empuk.  Tambahkan sedikit air jika terlalu kering.  Masukkan perencah blackpepper atau sos lada hitam dan gaul rata.  Tambahkan serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa.  Masak sehingga kering dan daging empuk.  Masukkan lada merah, cili padi, brokoli, daun sup dan daun bawang, gaul rata.  Tutup api dan biarkan sejuk.

Cara Menyusun :

     Mula-mula, sediakan loyang (8/9 inci square, dialas dengan aluminium foil dan digris) atau bekas pembakar tahan panas (kaserol).  Oles bekas atau loyang pembakar dengan mentega.
     Di dalam bekas besar, campurkan telur, susu segar dan secubit garam dan kocok sehingga telur sebati dengan susu.  Ambil roti dan celupkan ke dalam adunan susu dan telur tadi.  Susunkan di dalam loyang pembakar satu lapisan.  (satu lapisan 4 keping).
     Kemudian ratakan inti daging di atasnya.  Susunkan pula slice cheese di atas inti daging tadi.  Kemudian ulangi proses yang sama sehingga habis roti.  Baki susu dan telur tadi tuangkan ke dalam loyang pembakar.  Lapisan terakhir letakkan inti daging.  Kemudian taburkan dengan parutan keju.
     Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu dengan suhu 170'C - 180'C selama 40 minit atau sehingga masak sepenuhnya.  Angkat setelah masak.  Tunggu sehingga suam sedikit dan bolehlah dipotong.  Makan panas-panas memang sedap sangat.

TUMIS SAYUR CAMPUR








TUMIS SAYUR CAMPUR
Oleh   :   zaralovebaking.blogspot.com..




Bahan-bahan :

50  gm  bunga kubis  -  dipotong-potong ikut suka
50  gm  brokoli  -  dipotong-potong, dicelur seketika & ditoskan
50  gm  kacang sepat @ snow peas  (anggaran 1 pack kecil)
  1  biji  ubi kentang  -  dikupas, bersihkan, dihiris & digoreng hingga kekuningan
  3  biji  bawang kecil  -  dihiris
  2  ulas  bawang putih  -  dicincang
  1  tangkai  cili merah  -  dihiris
  1  sudu makan  ikan bilis  -  cuci bersih & toskan
  1  sudu makan  sos tiram
Sedikit serbuk lada sulah
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.  Tumiskan bawang merah, bawang putih dan ikan bilis sehingga berbau harum.

2.  Kemudian masukkan kesemua sayur-sayuran diikuti dengan ubi kentang yang telah digoreng tadi, kacau rata.  Tambahkan sedikit air jika inginkan berkuah.

3.  Tambahkan dengan sos tiram, lada sulah, garam dan gula secukup rasa, kacau rata.  Akhir sekali masukkan hirisan cili merah, kacau rata seketika dan tutup api.  Sedia untuk dihidangkan.

Monday, August 24, 2015

APPLE CINNAMON MUFFINS








APPLE CINNAMON MUFFINS
adapted from  :  LoveBakesGoodCakes/Sweep Tight ; thanks...
tried by  :  zaralovebaking; (delicious & moist)...




Ingredients :

      2  cups  all-purpose flour
      1  cup  brown sugar
   1/2  cup  margarine, chilled and diced
   1/2  tsp  baking soda
1 1/2  tsp  cinnamon powder
   1/2  tsp  salt
1 1/2  tsp  baking powder
      1  egg, slightly beaten
   2/3  cup  buttermilk (or milk)
      1  tsp  vanilla extract
      2  apples, cored, peeled and finely chopped


Method :

1.  Combine 1 1/3 cups flour, brown sugar and margarine in a large bowl.
2.  Mix with a pastry blender until mixture is the consistency of fine crumbs.
3.  Set aside 1/4 cup for topping and add remaining flour, baking powder, baking soda, cinnamon powder and salt to the same bowl.  Mix well.
4.  Slowly stir in milk or buttermilk, egg, vanilla extract and apples and stir until just moistened.
5.  Evenly divide batter among 13 greased muffin cups.
6.  Sprinkle with reserved topping.
7.  Bake at 400'F for 20 to 25 minutes or until a toothpick inserted in center comes out clean.
(Yields :  13 pcs (2.5 oz)

BUTTERSCOTH BREAD PUDDING











BUTTERSCOTH BREAD PUDDING
sumber dari  :  DapurTanpaSempadan ; thanks...
dicuba  :   zaralovebaking..(sedap sangat)..




Bahan-bahan :

5  keping  roti Delicia Butterscoth Gardenia  -  dipotong kiub
2  sudu besar  coklat cip
1  cawan  susu sejat atau  susu segar *
1  biji  telur gred 'A' *
1  sudu besar  gula halus/gula kastor *
1  sudu teh  esen vanilla *
1  sudu besar  mentega  -  cairkan & sejukkan *
Sedikit mentega


Bahan Sos Kastad :

   1  cawan  susu segar
   2  sudu besar  air
   1  sudu besar penuh  gula halus/gula kastor
   1  sudu besar penuh  tepung kastad
1/2  sudu teh  esen vanilla


Bahan Sos Butterscoth :

 25  gm  mentega
1/2  cawan  gula perang
1/2  cawan  susu cair
1/2  sudu teh  esen vanilla
Secubit garam


Cara-cara :

1.  Untuk Butterscoth Bread Pudding :  Satukan bahan-bahan bertanda (*) dan kacau rata dengan whisk, ketepikan.  Lenserkan bekas kaca tahan panas berukuran 5 inci x 7 inci dengan mentega.  Susunkan 1/2 bahagian roti yang dipotong kiub tadi, taburkan 1 sudu besar coklat cip.  Susunkan baki roti lagi, kemaskan.  Kemudian tuangkan bancuhan yang dikacau tadi di atas roti.  Biarkan hingga cecair tadi menyerap ke dalam roti.

2.  Taburkan rata-rata baki coklat cip di atasnya.  Kemudian tompok-tompokkan sedikit mentega di atas permukaannya.  Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180'C selama 30 minit.  Bila pudding telah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk.

3.  Untuk Sos Kastad :  Satukan semua bahan-bahan untuk sos kastad kecuali esen vanilla, kacau rata dengan whisk hingga rata dan tidak berbintil.  Masak dengan api sederhana dan sentiasa dikacau hingga sos kastad pekat.  Masukkan esen vanilla, kacau rata dan tutup api.  Sejukkan.

4.  Untuk Sos Butterscoth :  Cairkan mentega, masukkan gula perang.  Masak hingga cair dan berbuih.  Masukkan susu cair perlahan-lahan.  Kacau lagi.  Kemudian masukkan secubit garam dan esen vanilla.  Gaul hingga pekat sedikit.  Tutup api dan siap untuk dihidangkan bersama pudding.

5.  Untuk menghidang :  Cedok secukupnya pudding ke dalam piring sesuai.  Tuangkan sos kastad atau sos butterscoth ke atasnya dan hidangkan segera.  Sedap juga dimakan dengan ais krim vanilla.

Sunday, August 23, 2015

NASI LEMAK with SAMBAL IKAN BILIS


 Hari ni buat nasi lemak yang simple, tiada bahan sampingan seperti telur rebus dan 
kacang tanah kerana kehabisan stok dirumah.  Malas pula nak keluar untuk 
membeli tetapi tetap menyelerakan.  Janji mengenyangkan..betul tak!!








NASI LEMAK with SAMBAL IKAN BILIS
sumber  :   Family Kitchen with Serson Lian/AFC...
dicuba   :   zaralovebaking.blogspot.com; (sedap)...




Ingredients Traditional Nasi Lemak :

2  cups  Japanese Sumo Rice  (I use normal rice only)
1  cup  coconut milk
3  cups  water
1  tsp  salt
2  nos  shallots  -  crushed
2  nos  garlic  -  crushed
3  nos  pandan leaves  -  wash & tie into a knot


Ingredients Sambal Ikan Bilis :

  50  gm  dried anchovies
300  gm  onion
  50  gm  garlic
  40  gm  dry chilli
    8  pieces  red bird eye chilli
  10  gm  shrimp paste @ belacan
  10  gm  tamarind paste
    2  tbsp  Del Monte Tomato Paste
    2  cups  water
  10  gm  belacan
    1  tsp  salt
 1/2  tsp  sugar


Method :

Nasi Lemak :  Put all ingredients in the rice cooker and boil until it's well cooked.


Sambal Ikan Bilis :

1.  Blend onion and garlic in a food processor/blender.

2.  Blend dry chilli and red bird eye chilli together, add in oil if necessary.

3.  While preparing the ingredients, heat up the wok on low flame for at least 20 minutes.  Fry anchovies until crispy.  Sieve the fried anchovies and save the remaining oil.

4.  Put in the belacan and fry until it releases its flavour.  Add in the blended onions and garlic.  Stirring constantly.  Add in blended chillies.

5.  Keep stirring until oil starts to separate, add the tomato paste and stir.

6.  Add in the mixture of tamarind paste and water.  Cook for another 5 to 10 minutes.  Season with salt and sugar to taste.  Set aside until it's cooled.

7.  Add in the crispy anchovies last, mix to combine and serve.