Menu yang simple untuk raya haji tahun ni..
(Nasi Jagung & Kari Ayam)
NASI JAGUNG
buku resipi : 'Senangnya Memasak Nasi' - Chef Hanieliza...
Bahan A :
6 cawan beras basmathi, cuci bersih, rendam 30 minit & toskan
2 cawan isi jagung
2 sudu makan serbuk rempah beriani (saya guna jenama Faiza)
8 cawan air
1/2 cawan susu cair
3 sudu makan minyak sapi
Garam & gula secukup rasa
Bahan B : (Tumisan)
5 biji bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1 inci halia * (* dimayang)
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 tangkai daun kari
2 helai daun pandan (disimpulkan)
Cara Memasak :
1. Basuh beras dan rendamkan selama 30 minit kemudian toskan.
2. Panaskan minyak sapi di dalam periuk ataupun kuali.
3. Tumiskan bahan B sehingga wangi.
4. Kemudian masukkan rempah beriani. Biarkan sehingga pecah minyak.
5. Masukkan beras, air, jagung, garam, gula dan susu cair. Kacau rata.
6. Pindahkan bahan yang dimasak ke dalam periuk nasi elektrik dan biarkan masak seperti nasi biasa.
7. Apabila sudah masak, gemburkan dengan chopstick perlahan-lahan agar nasi tidak patah.
8. Hidangkan bersama lauk kegemaran!!!