KEK KURMA DAN CERI
rujukan : Fiza's Cooking
Bahan-Bahan :
200 gm mentega
100 gm gula perang
50 gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
4 biji telur gred A ~ asingkan putih & kuning telur
150 gm kurma ~ asingkan dari biji & gunting isi kurma
50 gm campuran ceri merah & hijau ~ dipotong/dihiris kecil
50 gm kacang walnut atau kekacang pilihan
200 gm tepung gandum *
1 sudu teh baking powder * (* diayak)
Cara-Cara :
1. Pukul telur putih sehingga kembang dan bertanduk iaitu apabila diterbalikkan mangkuk adunan, telur tersebut tidak meleleh. Ketepikan seketika.
2. Di dalam mangkuk adunan lain, pukul mentega dengan gula perang, gula kastor sehingga kembang. Masukkan esen vanilla dan telur kuning satu persatu sambil dipukul lagi.
3. Masukkan pula putih telur sedikit demi sedikit sambil dikaupbalik. Jika menggunakan whisk, putar dengan kelajuan perlahan sehingga semuanya bercampur.
4. Seterusnya masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder sedikit demi sedikit dan diputar sehingga habis.
5. Akhir sekali masukkan kurma, ceri dan kacang walnut. Tinggalkan sedikit untuk hiasan. Kacau sehingga sebati, tuangkan ke dalam loyang bersaiz 8 inci bulat, dialas dengan kertas minyak dan taburkan bakinya (bahan hiasan) di atas permukaan kek sebelum dibakar pada suhu 170'C selama 1 jam sehingga masak. (bergantung pada oven masing-masing)...