KEK PISANG

Sunday, April 28, 2013

CREME PUFF WITH CUSTARD FILLING







CREME PUFF WITH CUSTARD FILLING


sumber  :   Chef Kamrul, Deanna & K.Nor@SecubitGaram
dicuba   :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan Creme Puff :

250  ml    air
100  gm   mentega
    1  tsp   gula kastor
125  gm   tepung gandum
    3  biji   telur  (B)
 1/2  tsp   garam


Cara-cara :

     Campurkan gula, air dan mentega ke dalam periuk.  Masakkan hingga mendidih.  Masukkan tepung dan kacau hingga sebati dan menjadi doh.  Tutupkan api dan sejukkan sebentar.  Masukkan telur satu demi satu dan kacau hingga sebati.  Masukkan ke dalam piping bag dan paipkan ke atas dulang pembakar yang telah digris.  Bakar selama 15 minit pada suhu 180'C.


Bahan Custard Filling :

500  ml    susu segar
    1  biji   telur
  25  gm   tepung kastad
  30  gm   tepung jagung
100  gm   gula kastor
    1  tsp   esen vanilla


Cara-cara :

     Campurkan dan gaul sebati telur, gula, tepung kastad, tepung jagung dan esen vanilla.  Kemudian tuangkan susu segar yang telah dipanaskan sedikit dan masak hingga likat.  Sejukkan.  Masukkan ke dalam piping bag dan paipkan ke dalam creme puff.  Taburkan dengan gula icing atasnya jika suka.

BROWNIE









BROWNIE


source from  :  Oriental Cuisine Magazine (Dec. 2009)
tried by   :     zaralovebaking.blogspot.com



Ingredients :

125  gm   SCS Butter
125  gm   dark cooking chocolate
130  gm   castor sugar
    2  eggs (grade "A")
    1  tsp    vanilla essence
125  gm    plain flour *
 1/4  tsp    baking powder * (* sifted together)
100  gm    chopped walnuts (pre-toasted)


Topping Ingredients :

200  gm   dark cooking chocolate
  45  gm   butter
extra walnuts for decoration (optional)

8" square cake pan


Method :

     Line the bottom of 8" square pan with greaseproof paper and pre-heat oven to 170'C.


To prepare brownie :

1.   In a saucepan over low heat, melt butter and chocolate stirring continuously until melted.
2.   Remove from heat, stir in sugar until melted.
3.   Once mixture is slightly cool, add in eggs and vanilla essence.
4.   Slowly mix in sifted flour, baking powder and walnuts.
5.   Pour into prepared pan and bake for 30-35 minutes or until skewer inserted comes out clean.


To prepare topping :

1.   Combine chocolate and butter in a saucepan and cook until melted.  Pour on the cakes.
2.   Let set completely and cut into squares.  You may top with some walnuts for decoration.

CHOCOLATE CHIP COOKIES







CHOCOLATE CHIP COOKIES


source  :  JoyofBaking
tried by :  zaralovebaking.blogspot.com


      1      cup     unsalted butter  (226 gm)
   3/4      cup     white sugar  (150 gm)
   3/4      cup     firmly packed brown sugar  (160 gm)
      2      large   eggs
1 1/2      tsp      vanilla essence
2 1/4      cup     all-purpose flour  (295 gm)
      1      tsp      baking soda
   1/2      tsp      salt
1 1/2      cup     semi-sweet chocolate chips   (270 gm)
      1      cup     chopped walnuts or pecans  (toasted - optional)


Method :

     Beat butter until smooth and creamy.  Add white and brown sugar and beat until fluffy.  Beat in eggs, one at a time.  Add vanilla.
     In a separate bowl, combine flour, baking soda and salt.  Add the dry ingredients to the egg mixture and beat until incorparated, adding the chocolate chips and nuts (if using).  If the dough is too soft, cover and refrigerate until firm (about 30 minutes to two hours).
     Drop about 2 tablespoonful onto prepared baking sheets.  Bake about 10-14 minutes or until golden brown at 375'F (190'C).

NASI LEMAK KUNING (TUMIS)







NASI LEMAK KUNING (TUMIS) 5-6 orang makan



sumber dari  :  yatiememories, tqvm untuk resipi ini
dicuba oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

    3  cawan   beras biasa
    2  cawan   santan
    2  cawan   air
 1/2  tbsp      halba
    1  helai     daun pandan
    1  cm       halia - dihiris halus
    1  batang  serai  -  titikkan
    2  biji        bawang merah - dihiris
    1  tbsp      minyak masak + 1 tbsp minyak sapi
garam & gula secukupnya


Cara-cara :

1.   Panaskan kedua-dua minyak, tumiskan bawang dan halia hingga garing.
2.   Masukkan air dan santan, kacau hingga pecah minyak.
3.   Bila mendidih, masukkan beras, daun pandan, halba, serai dan garam secukup rasa.
4.   Masak/tanak nasi seperti biasa.

TIPS :   untuk nasi lemak kuning, tambahkan 1 tbsp serbuk kunyit semasa memasukkan santan dan air.

   

SAMBAL AYAM BUNGA KANTAN







SAMBAL AYAM BUNGA KANTAN



sumber dari  :  yatiememories, tqvm for this recipe
dicuba oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

1   ekor   ayam  (potong 12, cuci bersih & toskan) *
sedikit serbuk kunyit *
garam secukup rasa *
sedikit serbuk lada hitam * ( kesemua bertanda * disatukan & perapkan selama 20 minit)
garam & gula secukup rasa
Hirisan bunga kantan untuk hiasan
4   biji   limau kasturi  (diambil jusnya)
Minyak masak secukupnya


Bahan Kisar Halus :

   5  biji        cili merah
   6  biji        cili padi
1/2  kuntum  bunga kantan
   4  biji         bawang merah
   1  labu       bawang besar
   4  ulas        bawang putih
   2  biji         buah keras
   2  tbsp.      udang kering -  rendam & toskan
secubit belacan


Cara-cara :

     Ayam tadi digoreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan.  Ketepikan dulu.
     Panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan bahan kisar hingga garing dengan api sederhana.  Kacau selalu.  Tambah garam dan gula secukup rasa.  Masukkan ayam yang telah digoreng dan gaulkan sebati.  Akhir sekali masukkan jus limau, kacau dan masak sekejap.
     Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
 

RAINBOW CAKE


 27/4/2013 (Sabtu) - Tempahan dari Pn. Hamiza, anak sahabatku Pn. Halimah, tqvm untuk tempahan ini.







Thursday, April 25, 2013

MUFFIN PISANG







MUFFIN PISANG


oleh       :   CTdelima & RosJintanManis - tqvm
dicuba   :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

1 1/3  cawan   gula kastor
      2  cawan   tepung gandum
      2  biji        pisang yang ranum
   1/2  cawan   minyak jagung
      2  biji        telur (A)
   1/3  cawan   susu segar
      1  tsp        soda bikarbonat
1 1/2  tsp        baking powder
   1/2  tsp        serbuk kulit kayu manis (saya tambah)
beberapa titik esen pisang
badam cincang & sedikit hirisan pisang untuk hiasan


Cara membuat :

     Hancurkan pisang dan letakkan 1/2 sudu kecil garam.  Ayakkan tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat kemudian pukulkan telur hingga berbuih (anggaran 1 minit) barulah dimasukkan gula kastor dan pukul lagi hingga kembang.
     Selepas itu masukkan pisang lecek dan kacau sebati.  Kemudian masukkan minyak dan tepung gandum sedikit demi sedikit, beberapa titik esen pisang dan serbuk kayu manis.  Akhir sekali masukkan susu segar, gaul sebati dengan menggunakan spatula.
     Tuangkan adunan ke dalam papercup 3/4 penuh, hias dengan badam cincang, hirisan pisang atau apa saja ikut pilihan.  Bakar selama 18-25 minit pada suhu 170'C.  (menghasilkan :  29 pieces)


Monday, April 22, 2013

KEK PISANG yang sangat sedap & gebu.


 KEK PISANG CMG





KEK PISANG


rujukan dari  :  tiffinbiru - tqvm pada CMG
dicuba oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

200  gm    tepung gandum  *
    1  tsp    soda bikarbonat *
    1  tsp    baking powder *  ( * disatukan & ayak bersama)
150  gm    pisang (dilecek)
150  gm    gula perang  (jika gula kastor : 170 gm)
    3  biji    telur (A)
120  gm    minyak jagung
    1  tbsp  ovallet
beberapa titik esen pisang (optional)
secubit garam (optional)
beberapa hirisan pisang (optional)
sedikit badam cincang untuk taburan atas kek

Loyang :  8 inci persegi, digris & alas dengan kertas minyak


Cara-cara :

1.   Panaskan oven pada suhu 170'C.  Sediakan acuan.
2.   Lecek pisang, gula perang, garam dan ovallet hingga kesemuanya bergaul rata dan sebati.
3.   Masukkan telur, kacau hingga rata.
4.   Kemudian masukkan tepung, minyak dan esen pisang (jika guna).  Gaul hingga sebati.
5.   Tuang ke dalam acuan, hiaskan dengan hirisan pisang dan tabur badam cincang.
6.   Bakar selama 40 minit atau hingga masak.


Tempahan Apam Polka Dot & Oreo Cupcakes


Tempahan Apam Polka Dot (50 pcs) & Oreo Cupcakes (1 set = 25 pcs)
saiz 2.5 oz dari Cik Echa, terima kasih sudi menempah.





Sunday, April 21, 2013

PUFF PASTRY APPLE PIE










PUFF PASTRY APPLE PIE


rujukan  :   tiffinbiru - tqvm to CMG
dicuba   :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan Inti Apple Pie :

   3   biji           apple hijau  (kupas kulit, potong dadu & rendam dalam air)
   1   genggam   kismis atau cranberry kering
1/4   tsp.           serbuk kayu manis
   2   tbsp.         gula perang
1/2   tsp.           tepung jagung *
   2   tbsp.         air *  ( * disatukan & dikacau rata)
   2   tbsp.         mentega
1/2   tsp.           jus lemon  (optional)


Bahan-bahan lain :

8-10  keping   puff pastry jenama KAWAN saiz 4" x 4"
      1  biji        kuning telur  (untuk glis)


Cara membuat inti :

     Kupas kulit apple kemudian potong dadu dan di rendam dalam air.  Panaskan mentega di dalam periuk, toskan apple tadi dan masukkan ke dalam periuk.  Gorengkan apple dengan mentega hingga layu.  Masukkan kismis, gula perang, secubit garam dan serbuk kayu manis.  Gaul rata dan masak hingga apple lembut.  Tambahkan jus lemon (jika guna) dan gaul rata.  Masukkan bancuhan tepung jagung dan air tadi, kacau rata dan biarkan pekat.  Tutupkan api dan sejukkan inti.


Cara penyediaan untuk puff pastry apple pie ikut pilihan.  Bakar puff pastry selama 25 minit hingga keperangan pada suhu :   190'C.

Saturday, April 20, 2013

CHOCOLATE OREO CAKE

 CHOCOLATE OREO CAKE


Birthday boy (my 3rd son) sedang memotong kek harijadinya
yang ke .....







CHOCOLATE OREO CAKE



source from  :  Cake Journal.com
tried by        :   zaralovebaking.blogspot.com



Ingredients :

      2   cup   all-purpose flour
2 1/4   cup   granulated white sugar
   1/2   cup   powdered oreo cookies (separate the oreos and blend until powdered form)
   1/2   cup   cocoa powder
   1/2   cup   light olive oil (I use corn oil)
      2   large eggs
      1   cup   full fat milk
      1   cup   hot water
      2   tbsp  vanilla essence
1 1/2   tsp    baking powder
1 1/2   tsp    baking soda
A pinch of cinnamon powder


Method :

1.   In a bowl, add flour, cocoa powder, powdered oreo cookies, sugar, oil, vanilla, eggs, milk, cinnamon powder, baking powder, baking soda and mix everything until just combined.
2.   Add in hot water.
3.   Mix everything until the batter is well-blended.
4.   Pour into a greased/floured 8 inch pan.
5.   Bake at 350'F for about 45 minutes.


Chocolate Oreo Buttercream Icing :

3 1/2   cup   icing sugar -  sifted
      1   cup   softened unsalted butter
   1/2   cup   cocoa powder
   1/2   cup   powdered oreo cookies
   1/4   tsp    salt
      1   tbsp  vanilla essence
      1   tsp    almond extract
   1/4   cup   heavy cream + few additional tablespoons to reach the consistency you required


Method :

1.   In a bowl, add butter and salt.  Cream butter for a few minutes until it's no longer lumpy.
2.   Add icing sugar, cocoa powder, powdered oreo cookies, vanilla, almond extract and mix at lowest speed.
3.   Add 1/4 cup heavy cream and mix.  Add more and keep mixing until you are satisfied with the consistency.

TIP :  if your icing gets very runny, add more icing sugar to thicken it again.

Thursday, April 18, 2013

MANGGO PANNA COTTA








MANGGO PANNA COTTA



sumber  :   majalah SAJI Januari 2013
dicuba   :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

480  ml   susu segar  (2 cawan)
120  ml   krim putar  (1/2 cawan - whipping cream)
200  gm  gula  (1/4 cawan)
    1  tsp  esen vanilla
    2  tsp  serbuk gelatin  +  3  tbsp. air panas


Bahan untuk puri mangga :

1  biji   mangga masak
2  tsp   gula
1  tsp   jus lemon


Cara menyediakan :

1.   Masukkan gelatin ke dalam air panas dan kacau rata.  Biarkan ia kembang.
2.   Masakkan susu, krim putar dan gula dengan api sederhana hingga kelihatan buih-buih di tepi periuk.
3.   Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan esen vanilla.  Kacau rata hingga gelatin larut sepenuhnya.
4.   Tuangkan ke dalam gelas tahan panas atau gelas yang sesuai.
5.   Sejukkan dalam peti sejuk lebih kurang 5 hingga 6 jam.  Sementara itu, sediakan puri mangga.
6.   Kisar buah mangga hingga halus.  Masukkan gula dan jus lemon.  Sejukkan sebelum dihidangkan.
6.   Kemudian tuangkan puri mangga ke atas panna cotta tadi.  Hias ikut kreativiti anda.

TIPS  :   Biar panna cotta betul-betul set/mengeras.  Kalau dituang puri mangga sebelum panna cotta betul-betul set, nanti puri mangga akan tenggelam ke dalam panna cotta itu.