KEK PISANG
▼
Friday, January 31, 2014
HAPPY CHINESE NEW YEAR (year of the Horse) 2014!!
CANTONESE EGG TART
Source : Christine Recipes - FB
Crust Pastry :
225 gm plain flour
125 gm butter
55 gm icing sugar
1 egg, whisked
a dash of vanilla extract
Custard Filling :
110 gm caster sugar
225 ml hot water
85 gm evaporated milk
1/2 tsp vanilla extract
3 eggs
Making crust : Cream butter and sugar until smooth, fluffy and light in colour. Add in egg, half at a time. Add vanilla, mix well. Sift in flour in two batches with a spatula and make sure all ingredients combine well. Roll dough into 1/2cm thickness, press with a cookie cutter that is just a bit smaller than the tart tin. Line the dough into the tart tin in the middle. Lightly press the dough with your thumbs, starting from the bottom then up to the sides. Trim away any excess dough. Set aside.
Making custard : Add sugar into hot water, mix until completely dissolved. Whisk egg with evaporated milk. Pour in sugar water. Mix well. Sift egg mixture to get rid any foam into a teapot. Carefully pour into each tart shell.
Preheat oven to 200'C. Position rack in lower third of oven. Bake tarts for 10-15 minutes until the edges are lightly brown. Lower the heat to 180'C. Once the custard being puffed up a bit, pull the oven door open about 2 to 3 inches. Bake for another 10-15 minutes more.
Wednesday, January 29, 2014
KACANG BENDI TUMIS DGN. UDANG
KACANG BENDI TUMIS DENGAN UDANG
Oleh : Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan :
12 biji kacang bendi (cuci, toskan, buang tampok & ekor - hiris ikut suka)
1 cawan udang basah (buang kulit, tinggalkan ekor & cuci bersih)
Minyak/garam/gula/perasa pilihan secukupnya
Bahan Tumbuk :
1 genggam udang kering (rendam hingga kembang & toskan)
2 biji cili merah
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak secukupnya.
2. Tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi.
3. Masukkan udang dan tumiskan lagi hingga udang bertukar warna.
4. Masukkan kacang bendi, kacau sebati hingga kacang bendi berubah warna.
5. Perasakan dengan garam, gula dan perasa pilihan.
PAPAYA LASSI
PAPAYA LASSI RECIPE
Ingredients :
2 1/2 cups papaya
2-3 tbsp honey or to taste
1/2 cup fresh milk
1 cup yogurt
Method :
Peel the papaya skin, discard seed and cut into small cubes. Combine all the ingredients in a blender and blend well. Pour into glasses, freeze in the refrigerator for 30 minutes or serve immediately.
COKLAT OREOS
28/1/2014 (Selasa) - Tempahan dari Pn. Linda dari Melaka sebanyak 100 pcs
dengan versi dua corak/design, terima kasih.
Sunday, January 26, 2014
M&M SMARTIES COOKIES
M&M SMARTIES COOKIES
Oleh : Citarasawan - K1
Bahan A :
250 gm mentega
30 gm shortening
250 gm gula perang
2 tsp esen vanilla
2 biji telur gred 'B'
Bahan B :
460 gm tepung gandum *
1/2 tsp baking powder *
1 tsp emplex * ( * diayak bersama )
1/4 tsp garam halus
60 gm badam cincang - dipanggang
Hiasan : Coklat M&M Smarties secukupnya
Cara-cara :
1. Pukul bahan A hingga kembang dan berkrim. Masukkan esen vanilla dan telur satu demi satu dan pukul hingga bergaul rata.
2. Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan doh selama 15-20 minit.
3. Ambil 1/2 tbsp adunan (kecil) atau 1 tbsp adunan (besar), gentel bulat dan tekankan dengan 3-6 biji coklat M&M smarties.
4. Panaskan oven, susunkan di dalam loyang yang telah digris. Jarakkan biskut 5cm diantara yang lain kerana biskut ini mengembang ketika dibakar.
5. Bakar pada suhu 150'C selama 15 - 20 minit atau hingga keperangan.
TIPS : Jika inginkan tekstur yang lebih lembut kurangkan sukatan tepung 80-100 gm.
CRUNCHY CHOCOLATE CHIP COOKIES
CRUNCHY CHOCOLATE CHIP COOKIES
Oleh : rasa malaysia/FB
Ingredients :
250 gm butter
120 gm fine sugar
100 gm brown sugar
2 eggs , lightly beaten
320 gm all-purpose flour
80 gm corn flour or corn starch
1/4 tsp baking soda
2 tbsp cocoa powder (optional), I omit
100 gm almond nibs
250 gm chocolate chips
Method :
Preheat oven to 200'C/375'F.
Combine flour, corn starch and baking soda in a bowl. Beat butter, fine sugar and brown sugar until creamy. Add eggs and beat well. Gradually mix in the flour mixture. Stir in cocoa powder, chocolate chips and almond nibs. Drop by rounded tablespoon onto baking sheet.
Bake for about 10 minutes or until golden brown. (yields about 134 pcs)
BISKUT LIDAH KUCING COKLAT
BISKUT LIDAH KUCING COKLAT
Oleh : Citarasawan
Bahan-bahan :
250 gm mentega
170 gm gula kastor
100 ml putih telur
170 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
30 gm serbuk koko
1/4 tsp emplex
1 tsp chocolate emulco
1 tsp coffee emulco (optional)
Hiasan : croquant secukupnya
Cara-cara :
Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, serbuk koko dan emplex. Kaupbalik dengan spatula hingga rata dan akhir sekali masukkan chocolate emulco dan coffee emulco (jika guna), gaul hingga sebati. Masukkan adunan ke dalam piping bag. Picitkan memanjang ke dalam loyang lidah kucing yang telah digriskan dengan sedikit mentega. Taburkan dengan sedikit croquant di atasnya.
Bakar selama 15 minit di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu pada suhu 150'C.
Saturday, January 25, 2014
Friday, January 24, 2014
PUDING BISKUT
PUDING BISKUT
Oleh : dapur kak yah
Bahan-bahan :
10 gm serbuk agar-agar
700 ml air biasa
7 keping biskut cream crackers
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis
2 tbsp. oren Sunquick
2 biji telur
2 tbsp. tepung kastad
5 tbsp. gula pasir
1 tsp. esen vanilla
Sedikit garam
Pewarna pilihan (purple & lemon yellow)
Cara Penyediaan :
Masakkan serbuk agar-agar bersama air hingga mendidih. Blenderkan biskut bersama telur, susu cair, susu pekat, oren Sunquick, tepung kastad, gula, esen vanilla dan garam sehingga hancur. Kemudian masukkan ke dalam agar-agar tadi. Biarkan mendidih sekali lagi. Angkat dan bahagikan kepada 3 bahagian. Warnakan dua bahagian dan biarkan plain satu bahagian.
Basahkan loyang/acuan pilihan kemudian sendukkan adunan warna secara selang-seli dengan yang plain sehingga habis. Bekukan.
APAM BENGAWAN SOLO
Tempahan Apam Bengawan Solo berintikan kelapa sebanyak 150 pcs
dari Pn. Jaja, anak buah Pn. Mariam, terima kasih.
ROTI JALA
ROTI JALA
Oleh : aidahjune.blogspot.com
Bahan-bahan :
1 kg. tepung gandum (9 cawan)
3 cawan susu cair atau susu segar
6 cawan air biasa
1 cawan minyak jagung atau mentega yang dicairkan
6 biji telur
3 tsp. garam halus
Pewarna pilihan secukupnya
Cara-cara :
Masukkan kesemua bahan ke dalam blender ..... blend hingga bancuhan sebati kemudian tapis. Kalau bancuhan agak pekat, tambahkan sedikit air. Siap untuk menjala di atas kuali non-stick. Enak dihidang bersama Serawa Durian atau Kari Ayam/Daging. (menghasilkan : lebih kurang 100 keping).