KEK PISANG

Friday, January 31, 2014

HAPPY CHINESE NEW YEAR (year of the Horse) 2014!!









CANTONESE EGG TART
Source  :  Christine Recipes - FB



Crust Pastry :

225  gm   plain flour
125  gm   butter
  55  gm   icing sugar
    1  egg, whisked
a dash of vanilla extract


Custard Filling :

110  gm   caster sugar
225  ml    hot water
  85  gm   evaporated milk
 1/2  tsp   vanilla extract
    3  eggs


Making crust :  Cream butter and sugar until smooth, fluffy and light in colour.  Add in egg, half at a time.  Add vanilla, mix well.  Sift in flour in two batches with a spatula and make sure all ingredients combine well.  Roll dough into 1/2cm thickness, press  with a cookie cutter that is just a bit smaller than the tart tin.  Line the dough into the tart tin in the middle.  Lightly press the dough with your thumbs, starting from the bottom then up to the sides.  Trim away any excess dough.  Set aside.

Making custard :  Add sugar into hot water, mix until completely dissolved.  Whisk egg with evaporated milk.  Pour in sugar water.  Mix well.  Sift egg mixture to get rid any foam into a teapot.  Carefully pour into each tart shell.
     Preheat oven to 200'C.  Position rack in lower third of oven.  Bake tarts for 10-15 minutes until the edges are lightly brown.  Lower the heat to 180'C.  Once the custard being puffed up a bit, pull the oven door open about 2 to 3 inches.  Bake for another 10-15 minutes more.

Wednesday, January 29, 2014

KACANG BENDI TUMIS DGN. UDANG









KACANG BENDI TUMIS DENGAN UDANG

Oleh  :  Amie's Little Kitchen




Bahan-bahan :

12  biji        kacang bendi  (cuci, toskan, buang tampok & ekor - hiris ikut suka)
  1  cawan   udang basah  (buang kulit, tinggalkan ekor & cuci bersih)
Minyak/garam/gula/perasa pilihan secukupnya


Bahan Tumbuk :

1  genggam  udang kering (rendam hingga kembang & toskan)
2  biji           cili merah
2  ulas          bawang putih
3  biji           bawang merah


Cara Memasak :

1.   Panaskan minyak secukupnya.
2.   Tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi.
3.   Masukkan udang dan tumiskan lagi hingga udang bertukar warna.
4.   Masukkan kacang bendi, kacau sebati hingga kacang bendi berubah warna.
5.   Perasakan dengan garam, gula dan perasa pilihan.

PAPAYA LASSI





PAPAYA LASSI RECIPE




Ingredients :

2 1/2  cups   papaya
  2-3   tbsp   honey or to taste
   1/2  cup     fresh milk
      1  cup     yogurt

Method :

     Peel the papaya skin, discard seed and cut into small cubes.  Combine all the ingredients in a blender and blend well.  Pour into glasses, freeze in the refrigerator for 30 minutes or serve immediately.






COKLAT OREOS




28/1/2014 (Selasa) -  Tempahan dari Pn. Linda dari Melaka sebanyak 100 pcs
dengan versi dua corak/design, terima kasih.



Sunday, January 26, 2014

M&M SMARTIES COOKIES










M&M SMARTIES COOKIES

Oleh  :  Citarasawan - K1




Bahan A :

250  gm   mentega
  30  gm   shortening
250  gm   gula perang
    2  tsp   esen vanilla
    2  biji   telur gred 'B'


Bahan B :

460  gm   tepung gandum *
 1/2  tsp   baking powder *
    1  tsp   emplex * ( * diayak bersama )
 1/4  tsp   garam halus
  60  gm   badam cincang - dipanggang


Hiasan :  Coklat M&M Smarties secukupnya


Cara-cara :

1.   Pukul bahan A hingga kembang dan berkrim.  Masukkan esen vanilla dan telur satu demi satu dan pukul hingga bergaul rata.

2.   Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh yang lembut.  Rehatkan doh selama 15-20 minit.

3.   Ambil 1/2 tbsp adunan (kecil) atau 1 tbsp adunan (besar), gentel bulat dan tekankan dengan 3-6 biji coklat M&M smarties.

4.   Panaskan oven, susunkan di dalam loyang yang telah digris.  Jarakkan biskut 5cm diantara yang lain kerana biskut ini mengembang ketika dibakar.

5.   Bakar pada suhu 150'C selama 15 - 20 minit atau hingga keperangan.

TIPS  :  Jika inginkan tekstur yang lebih lembut kurangkan sukatan tepung 80-100 gm.

CRUNCHY CHOCOLATE CHIP COOKIES










CRUNCHY CHOCOLATE CHIP COOKIES

Oleh  :  rasa malaysia/FB




Ingredients :

250  gm    butter
120  gm    fine sugar
100  gm    brown sugar
    2  eggs , lightly beaten
320  gm    all-purpose flour
  80  gm    corn flour or corn starch
 1/4  tsp    baking soda
    2  tbsp  cocoa powder (optional), I omit
100  gm    almond nibs
250  gm    chocolate chips


Method :

     Preheat oven to 200'C/375'F.
     Combine flour, corn starch and baking soda in a bowl.  Beat butter, fine sugar and brown sugar until creamy.  Add eggs and beat well.  Gradually mix in the flour mixture.  Stir in cocoa powder, chocolate chips and almond nibs.  Drop by rounded tablespoon onto baking sheet.
     Bake for about 10 minutes or until golden brown.  (yields about 134 pcs)

BISKUT LIDAH KUCING COKLAT










BISKUT LIDAH KUCING COKLAT

Oleh  :   Citarasawan




Bahan-bahan :

250  gm   mentega
170  gm   gula kastor
100  ml    putih telur
170  gm   tepung gandum
  50  gm   tepung jagung
  30  gm   serbuk koko
 1/4  tsp   emplex
    1  tsp   chocolate emulco
    1  tsp   coffee emulco  (optional)

Hiasan :   croquant secukupnya


Cara-cara :

     Pukul mentega dan gula hingga berkrim.  Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati.  Masukkan tepung gandum, tepung jagung, serbuk koko dan emplex.  Kaupbalik dengan spatula hingga rata dan akhir sekali masukkan chocolate emulco dan coffee emulco (jika guna), gaul hingga sebati.  Masukkan adunan ke dalam piping bag.  Picitkan memanjang ke dalam loyang lidah kucing  yang telah digriskan dengan sedikit mentega.  Taburkan dengan sedikit croquant di atasnya.
     Bakar selama 15 minit di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu pada suhu 150'C.

Saturday, January 25, 2014

APAM GULA HANGUS



Tempahan Apam Gula Hangus sebanyak 50 pcs dari
rakan Pn. Liza, terima kasih.


Friday, January 24, 2014

PUDING BISKUT














PUDING BISKUT

Oleh  :   dapur kak yah




Bahan-bahan :

  10  gm        serbuk agar-agar
700  ml         air biasa
    7  keping   biskut cream crackers
    1  cawan   susu cair
    1  cawan   susu pekat manis
    2  tbsp.     oren Sunquick
    2  biji        telur
    2  tbsp.     tepung kastad
    5  tbsp.     gula pasir
    1  tsp.       esen vanilla
Sedikit garam
Pewarna pilihan (purple & lemon yellow)


Cara Penyediaan :

     Masakkan serbuk agar-agar bersama air hingga mendidih.  Blenderkan biskut bersama telur, susu cair, susu pekat, oren Sunquick, tepung kastad, gula, esen vanilla dan garam sehingga hancur.  Kemudian masukkan ke dalam agar-agar tadi.  Biarkan mendidih sekali lagi.  Angkat dan bahagikan kepada 3 bahagian.  Warnakan dua bahagian dan biarkan plain satu bahagian.
     Basahkan loyang/acuan pilihan kemudian sendukkan adunan warna secara selang-seli dengan yang plain sehingga habis.  Bekukan.

APAM BENGAWAN SOLO




Tempahan Apam Bengawan Solo berintikan kelapa sebanyak 150 pcs
dari Pn. Jaja, anak buah Pn. Mariam, terima kasih.

ROTI JALA










ROTI JALA
Oleh  :   aidahjune.blogspot.com




Bahan-bahan :

1   kg.        tepung gandum  (9 cawan)
3   cawan   susu cair atau susu segar
6   cawan   air biasa
1   cawan   minyak jagung atau mentega yang dicairkan
6   biji        telur
3   tsp.       garam halus
Pewarna pilihan secukupnya



Cara-cara :

     Masukkan kesemua bahan ke dalam blender ..... blend hingga bancuhan sebati kemudian tapis.  Kalau bancuhan agak pekat, tambahkan sedikit air.  Siap untuk menjala di atas kuali non-stick.  Enak dihidang bersama Serawa Durian atau Kari Ayam/Daging. (menghasilkan :  lebih kurang 100 keping).

Nasi goreng yang simple untuk sarapan pagi.





 Tempahan Apam Polka Dot (50 pcs) & Talam Vanilla dari Pn. Alin, terima kasih.

 untuk dibawa ke surau oleh my hubby


 Talam Vanilla (10x10x2) - tiap-tiap kali menalam, bahagian atasnya pasti merekah, tak tau apa silapnya. Selalu buat tak merekah. Apapun talam ni sangat sedap.