KEK PISANG

Sunday, August 16, 2020

FLUFFY SPONGE CUPCAKES





 

FLUFFY SPONGE CUPCAKES

adapted from :    anncoojournal.com

Ingredients :

4  large  eggs
1  tsp  vanilla extract
100  gm  caster sugar
140  gm  cake flour/plain flour
1  tsp  baking powder
50  gm  butter
50  gm  fresh milk

Instructions :

1.  Preheat oven to 170'C.  Line muffin pan with paper cases.  In a bowl, combine cake flour and baking powder together.

2.  In a mixing bowl, whisk eggs and sugar at high speed for 5 minutes until double volume.  Lower to speed one and whisk for 30 seconds to get rid of some air bubbles.  To test it, you can write a letter "O" on the surface of egg batter and it should stay there for a few seconds then you have the right consistency.

3.  Transfer the egg batter to a large bowl.  Sieve flours in 2 batches and fold gently well with a rubber spatula in each addition.  Do not overmix or you will deflate the batter.

4.  Melt the butter and milk together at low heat.  When you see the butter almost melted, remove from heat.  Do not boil the mixture and stir well.

5.  Scoop some batter into the melted butter and mix well.  Then pour the mixture into the remaining batter and gently fold well with a rubber spatula.

6.  Fill the paper cases with the batter to 3/4 full, then gently drop the muffin pan on table top twice to knock out air bubbles.

7.  Bake in the preheated oven for about 25-30 minutes till lighly golden or skewer inserted into cake comes out clean.


Wednesday, August 12, 2020

RASPBERRY SMOOTHIE




 


RASPBERRY SMOOTHIE RECIPE

adapted from :    blendedsmoothies.com



Ingredients :

2  cups  frozen raspberries
1  frozen  banana
2  tbsp  lime juice
2  cups  milk
1  tbsp  sugar or honey according to taste

Directions :

1.  Place all of your ingredients into your blender.
2.  Blend until smooth.
3.  Top with fresh raspberries if desired.
4.  Serve immediately.

Tuesday, August 4, 2020

PUDING ROTI MARBLE COKLAT









RESEPI PUDING ROTI MARBLE COKLAT
sumber :    Insta@intaidapur_liza




Bahan-Bahan :

4  keping  roti
2  biji  telur   (gred A)
1/2  cawan  susu pekat manis
170  ml  susu cair
10  gm  serbuk agar-agar@sepeket
1/2  cawan  gula kastor   (boleh kurangkan jika tak suka manis sangat)
2  sudu besar  butter@marjerin   ~  cairkan
3 1/2  cawan  air
2  sudu besar  serbuk koko@coklat emulco


Cara-Cara :

1.  Didihkan 3 cawan air, serbuk agar-agar dan gula ke dalam periuk.

2.  Blend@kisar roti, telur, susu pekat manis, susu cair dan baki air tadi (1/2 cawan).  Kemudian masukkan ke dalam periuk agar-agar yang sudah mendidih tadi.

3.  Masukkan butter@marjerin dan kacau rata sampai mendidih lagi, matikan api dapur.

4.  Bahagikan kepada 2, satu adunan biarkan warna asal dan satu adunan masukkan serbuk koko@coklat emulco.  (Jika menggunakan serbuk koko, bancuh dahulu dengan sesudu air panas jadikan pes agar tidak bergentel-gentel serbuk koko tersebut).

5.  Tuangkan ke dalam acuan pilihan secara berselang-seli sehingga adunan puding habis.  Buat dengan cepat sebab puding mudah membeku.

6.  Dah siap simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam.
SIAP !





MANGO LASSI









RESIPI 'MANGO LASSI'
sumber :    tiffinbiru@CMG




Bahan-Bahan :

2  biji  mangga masak ranum saiz sederhana
1  bekas kecil  yogurt tanpa perisa (atau boleh juga guna yang berperisa mangga)
1  cawan  susu segar (atau susu rendah lemak)
Gula, jika perlu  (dalam 1-2 sudu besar, tapi saya tak letak sebab mangga dah manis)
Secubit garam
Sedikit buah mangga yang didadu sebagai hiasan
Ais kiub secukupnya


Cara Penyediaan :

1.  Cuci buah mangga tadi, kupas kulitnya dan ambil isi buah mangga tadi.  Masukkan ke dalam mesin pengisar bersama dengan yogurt, susu segar, secubit garam dan gula (jika guna).  Kisar sehingga halus dan sebati.

2.  Tuangkan ke dalam gelas yang sesuai dan sejukkan.  Hidangkan dengan menambah buah mangga yang dipotong dadu dan sedikit ais kiub, jika suka.

SOSEJ "MADU" TIGA RASA










SOSEJ "MADU" TIGA RASA
sumber :    tiffinbiru@CMG




Bahan-Bahan :

3-5  batang  sosej ayam   ~  hiris menyerong sederhana tebal
1/4  biji  red capsicum   ~  potong dadu   (me : guna lada merah)
1/4  biji  yellow capsicum   ~  potong dadu   (tak letak)
1/4  biji  green capsicum   ~  potong dadu   (me :  guna lada hijau)
1  biji  bawang besar   ~  hiris kasar
2  ulas  bawang putih   ~  cincang
1  batang  leek   ~  kerat & rendam
6  biji  cili padi merah thai   ~  diketuk   (tak letak)
1  sudu besar  sos tiram *
1  sudu besar  sos cili *
1  sudu besar  sos tomato *
1  sudu besar  madu *   ( * disatukan & gaul rata )
Garam secukup rasa
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih sehingga layu.  Masukkan cili padi dan leek (toskan airnya), kacau rata.  Masukkan sosej dan goreng sekejap.  Tuangkan bancuhan sos (*), gaul rata dan masak sehingga pekat.

2.  Masukkan semua capsicum dan masak sehingga capsicum lembut dan kuah pekat.  Sesuaikan rasa dan matikan api dapur.  Alihkan ke dalam bekas yang sesuai dan hidangkan.

Monday, August 3, 2020

KEK MENTEGA OREN











KEK MENTEGA OREN
sumber :    Fiza's Cooking




Bahan-Bahan :

227  gm  mentega   (me :  guna marjerin Pelangi)
200  gm  gula kastor
4  biji  telur gred A
1  sudu besar  parutan kulit oren   (bahagian kuning sahaja, me : guna dari sebiji oren)
270  gm  tepung gandum
1  sudu teh  baking powder
5  sudu besar  jus oren


Cara-Cara :

1.  Lenserkan loyang bulat bersaiz 8 inci, gris dan alas dengan baking paper.  Ketepikan.

2.  Panaskan oven pada suhu 180'C.

3.  Ayak tepung gandum dan baking powder, ketepikan seketika.

4.  Putar gula kastor dan mentega sehingga berkrim.

5.  Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi sehingga adunan menjadi ringan dan gebu.  Masukkan pula parutan kulit oren.

6.  Perlahankan kecepatan mixer dan masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang-seli dengan jus oren.  Kacau sehingga bercampur rata.

7.  Tuangkan adunan ke dalam loyang yang disediakan dan bakar selama 50 minit ataupun sehingga kek masak (bergantung pada oven masing-masing).  Sejukkan kek sebelum dipotong.
SIAP !

JUS ALPOKAT@JUS AVOCADO









RESEPI JUS ALPOKAT@
JUS AVOCADO
sumber :    myresipi.com




Bahan-Bahan :

1  biji  buah Avocado yang masak ranum
1  cawan  susu segar
2  sudu besar  susu pekat manis
Sedikit coklat cair@Hershey's@home-made sos coklat
Ais kiub secukupnya


Cara Penyediaan :

1.  Cedok isi buah avocado yang telah masak ranum dengan sudu, masukkan ke dalam blender.

2.  Masukkan susu segar dan susu pekat manis.

3.  Blend@kisar sehingga halus (semakin lama dikisar, jus akan menjadi bertambah pekat), tambah air jika mahu sedikit cair.

4.  Picitkan coklat cair secukupnya di sekeliling gelas, tuangkan jus dan hiaskan dengan coklat cair di atas (sebagai tambah rasa).  Masukkan ais kiub secukupnya.  SIAP !  Sedia untuk dinikmati.


Sunday, August 2, 2020

RONDA-RONDA SEKITAR KAMPUNG













2/8/2020 (Ahad) Raya Aidil Adha (ketiga)
Datuk melayan cucu-cucu meronda sekitar kampung di Beranang sebelum mereka bertolak balik ke Johor (keluarga anakanda sulung kami).

CEKODOK PISANG


Gambar yang cantik ni, diambil oleh cucu sulung ku@Arfan Naiman berusia 7 tahun menggunakan kamera antik ku...








RESEPI CEKODOK PISANG
sumber :    daridapur.com




Bahan-Bahan :

10  biji  pisang berangan@emas bersaiz sederhana yang masak ranum
1 1/3  cawan  tepung gandum
1/4  cawan  tepung beras
2  sudu besar  gula perang
1  sudu teh  baking powder
1/2  sudu teh  baking soda@soda bikarbonate
1/3  sudu teh  garam halus
Sedikit air,  jika perlu
Minyak masak secukupnya  ~  untuk gorengan


Cara-Cara :

1.  Pisang yang masak ranum dilecek sehingga lumat dengan manual.  Hasilnya akan dapat adunan cair pisang.  Tambahkan semua bahan seperti 2 jenis tepung, garam, gula, baking powder dan baking soda.

2.  Gaul sebati semua dan biarkan adunan cekodok sedang-sedang sahaja.  Tidak perlu tambah air.  Ikut pada kepekatan bancuhan adunan.  Sambil itu panaskan minyak yang banyak dalam kuali.

3.  Tujuan guna minyak banyak untuk hasilkan cekodok bersaiz cantik bulat-bulat.  Bila minyak dah panas, bolehlah masukkan adunan cekodok menggunakan sudu atau menjemput-jemput dengan hujung jari.  Goreng sehingga keperangan.  Angkat dan toskan.  Sedia dihidangkan bersama kopi o atau teh panas...