KEK PISANG

Thursday, November 28, 2013

CHOCOLATE WAFFLE











CHOCOLATE WAFFLE



Sumber   :   alamrron, AlongRoz
dicuba     :    zaralovebaking



Bahan-bahan :

   1   cawan   tepung gandum *
1/2   cawan   serbuk koko *
1/2   tsp.       baking soda *
1/2   tsp.       garam *
 62   gm        mentega  (cairkan & sejukkan)
3/4   cawan   gula pasir  (kurangkan ke 1/2 cawan jika tidak suka manis)
   2   biji        telur  'B'
   2   tsp.       esen vanilla
1/2   cawan   susu segar  +  1  1/2  tsp  cuka  (rehatkan 5 minit  =  buttermilk)


Cara Menyediakan :

1.   Ayakkan bahan bertanda * dan sebatikan.
2.   Satukan mentega cair dan gula pasir.  Kacau hingga gula larut.
3.   Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul rata.  Masukkan vanilla dan sebatikan.
4.   Masukkan campuran tepung dan buttermilk secara berselang-seli hingga habis.
5.   Bakar di dalam waffle maker yang telah dipanaskan terlebih dahulu.  (anggaran 5 minit masa membakar).
6.   Hidangkan dengan sos atau jem kegemaran.

AIS KISAR PAPAYA










PAPAYA LASSI




Bahan-bahan :

1/2   biji         betik masak ranum  (dipotong dadu)
1/2   cawan    susu segar
   1   cawan    greek yogurt
   3   tbsp       gula pasir atau ikut kemanisan buah betik


Cara menyediakan :

     Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam blender.  Blend/kisarkan hingga kesemuanya halus dan lembut.  Tambah sedikit lagi susu segar jika terlalu pekat.  Sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.

NASI LEMAK HALBA










NASI LEMAK HALBA





Sumber  :  tiffinbiru -  CMG
dicuba    :  zaralovebaking




Bahan-bahan :

4   cawan     beras basmathi  (rendam selama 30 minit & toskan)
6   cawan     santan
1   biji          bawang besar  (dibelah 4)
1   helai        daun pandan  (disimpul)
1   batang     serai  (di titik)
1   inci          halia  (dihiris nipis)
3   ulas         bawang putih  (di ketuk)
1   tsp.         halba  (dicuci & toskan)


Bahan sampingan :

Timun hiris,  telur rebus
Sambal tumis
Ayam goreng  (optional)
Kacang tanah goreng
Ikan bilis goreng



Cara-cara :

     Satukan beras dan santan ke dalam rice cooker.  Masukkan kesemua bahan-bahan lain dan garam secukup rasa.  Tanak seperti biasa.  Gaulkan dengan garfu 3-4 kali.  (Jika terlebih gaul, beras akan patah dan tidak cantik).  Hidangkan bersama-sama bahan sampingan.

Wednesday, November 27, 2013

PAF SARDIN









PAF SARDIN




Sumber  :  buku resipi  -  Norzailina Nordin
dicuba    :  zaralovebaking



Bahan-bahan :


400   gm   pastri paf
    1   biji   kuning telur  (bahan glis)



Bahan Inti :

    2   tbsp         minyak masak
    1   biji           bawang besar  -  didadu
    2   ulas          bawang merah     )
    2   ulas          bawang putih       )  -  dicincang halus
    1   tsp            pes cili
    1   tsp            rempah kari
300   gm            sardin  -  dilecek
    3   tangkai      daun bawang  -  dihiris halus
Garam secukupnya


Cara-cara :

1.   Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang merah dan bawang putih hingga berbau.
2.   Masukkan pes cili dan rempah kari.
3.   Tuangkan sedikit air dan dikacau rata.
4.   Campurkan sardin lecek dan garam secukup rasa.
5.   Bubuh daun bawang dan digaul rata.  Sejukkan.
6.   Canai paf pastri dan potong dua.  Potong dari kiri ke kanan menjadi 6 keping.
7.   Sudukan bahan inti (sardin) di tengahnya.  Letak sedikit air di sekeliling pastri.
8.   Angkat bahagian hujung pastri.  Lipat menjadi dua dan tekan keliling supaya kemas.
9.   Tekan dengan hujung garpu untuk membentuk jalur kemas.  Susun atas tin pembakar berlenser marjerin.
10. Sapu kuning telur di permukaan pastri.  Buat torehan dengan hujung pisau.  Bakar pada suhu 200'C selama 35-30 minit atau hingga keperangan.

 

Tuesday, November 26, 2013

KUIH BAKAR BERLAUK/BINGKA BERLAUK











KUIH BAKAR BERLAUK @ BINGKA BERLAUK




Sumber  :   Citarasawan
dicuba   :    zaralovebaking



Bahan Adunan :

350  gm    tepung gandum
500  ml     santan pekat
100  ml     air
    5  biji    telur
 1/2  tsp    garam
    2  tbsp  minyak sapi  -  dicairkan
Pewarna kuning  (optional)


Bahan Inti :

200  gm    daging kisar
    1  tbsp   rempah kari daging
    2  ulas    bawang putih
    1  cm      halia
    1  biji      bawang besar di potong dadu
Minyak untuk menumis


Bahan Hiasan :  dihiris

Daun sup & daun bawang
Setangkai cili merah & cili hijau

(4  biji  Acuan Kemboja  (no. 2)  -  digirs dengan sedikit minyak)


Cara Penyediaan :

Untuk Inti  :   Tumbuk atau kisar bawang putih dan halia dan tumiskan hingga naik bau.  Masukkan rempah kari daging dan kacau hingga terbit minyak.  Masukkan daging kisar, sedikit air dan garam.  Biarkan daging empuk.  Masukkan bawang dadu dan masak hingga inti hampir kering.  Angkat dan ketepikan.

Untuk Adunan :   Satukan kesemua bahan, kacau dengan whisk tangan hingga rata kemudian ditapis atau di blend.  Griskan acuan.  Panaskan di atas dapur gas hingga minyak berdesir.
     Perlahankan api dapur dan tuangkan 3/4 adunan ke dalam acuan.  Biarkan seketika hingga bahagian tepinya masak.  Masukkan inti daging tadi di bahagian tengah dan tepi acuan, taburkan dengan bahan hiasan yang telah dihiris.  Masukkan ke dalam oven dan bakar pada suhu 170'C selama 15-20 minit atau hingga masak sepenuhnya.

Sunday, November 24, 2013

PUTERI AYU CHEESE











PUTERI AYU CHEESE




Sumber  :   FB/ResipiTurunTemurun (Hasnah Zakaria)
dicuba   :    zaralovebaking  -  sedap & lemak-lemak cheese



Bahan-bahan :

2  biji        telur
1  cawan   gula kastor
2  cawan   tepung gandum
1  cawan   santan/susu cair  (saya guna susu cair)
1  tsp.       ovalet
Pewarna pilihan
Perisa ikut citarasa (optional)


Bahan Cream Cheese :

250  gm   cream cheese
  80  gm   gula kastor
  25  ml    air
  20  gm   tepung gandum
    1  biji   telur

     Satukan kesemua bahan cream cheese dan pukul menggunakan mixer hingga sebati... siap & ketepikan sebentar.


Cara Menyediakan Puteri Ayu :

1.   Pukul gula dan telur hingga kembang.  Masukkan ovalet dan pukul lagi.

2.   Masukkan tepung, santan atau susu cair, pukul lagi hingga sebati.  Bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan.

3.   Isikan cream cheese ke dalam acuan, kukus selama 2 minit, kemudian letakkan adunan berwarna dan kukus lagi lebih kurang 7 - 10 minit dengan api sederhana.

PEANUT BUTTER BISCUITS












PEANUT BUTTER BISCUITS




Source  :   FB/Grandmotherskitchen  -  delicious & crunchy
tried by :   zaralovebaking



Ingredients :

1  1/4  cup   all-purpose flour
    1/2  tsp    baking soda
    1/2  tsp    salt
    1/2  cup   butter, room temperature
    3/4  cup   light brown sugar
       1  tsp    vanilla essence
       1  egg
1  1/4  cup   crunchy peanut butter


Method :

1.   Sift together the flour, baking soda and salt.  Set aside.
2.   Cream together butter and light brown sugar until light and fluffy.
3.   In another bowl, mix egg and vanilla, then gradually beat into the butter mixture.  Stir in peanut butter and blend thoroughly.  Stir in dry ingredients.  Chill for 30 minutes.
4.   Preheat oven to 350'F.  Grease two baking sheets.
5.   Spoon one rounded teaspoon of the dough and roll into balls.
6.   Place balls on baking sheets and press flat with a fork making a criss-cross pattern.
7.   Bake for 12 - 15 minutes until done.

BANANA MILO SLICE CHEESECAKE










BANANA MILO SLICE CHEESECAKE




Sumber  :   mybakingworkshop - thanks Evelyn
dicuba   :    zaralovebaking  -  moist & sedap



Bahan A :

100  gm   mentega
  90  gm   gula kastor
  40  gm   Milo (saya guna serbuk koko)


Bahan B :

    2  biji   telur


Bahan C :

200  gm   pisang  (sebarang jenis - dilecek)


Bahan D :

150  gm   tepung naik sendiri  )
 1/2  tsp   baking powder       )   diayak bersama
 1/4  tsp   baking soda           )
  30  gm   susu tepung


Bahan E :

  60  ml   susu segar


Bahan F :

    2  keping  slice cheese - cheddar


Cara-cara :

1.   Panaskan oven pada suhu 175'C.  Sediakan loaf pan bersaiz 8 inci.  Gris & alas dasar dengan mentega.
2.   Pukul kesemua bahan A hingga sebati.
3.   Masukkan bahan B satu persatu dan pukul lagi.  Kemudian masukkan bahan C.  Pukul sebati.
4.   Masukkan bahan D dan bahan E.  Kaupbalik hingga sebati.
5.   Tuangkan ke dalam loyang, carik-carikkan bahan F dan taburkan di atas adunan kek tadi.
6.   Bakar selama 45 minit atau hingga masak sepenuhnya.

Thursday, November 21, 2013

KEK PISANG












KEK PISANG



Sumber  :   Majalah Sedap Dis. 2013
dicuba    :   zaralovebaking  (enak & moist)



Bahan-bahan :

225  gm     marjerin
250  gm     gula kastor
200  gm     pisang emas atau berangan  -  kisar halus
    5  biji     telur  'B'
300  gm     tepung gandum
    1  tbsp   serbuk penaik
125  ml      susu cair
  50  gm     ceri merah  -  dipotong
  50  gm     ceri hijau  -  dipotong
  50  gm     kismis  -  setiap biji dipotong 2


Cara membuat :

1.   Pukul marjerin dan gula selama 7 minit hingga lembut.  Masukkan pisang kisar.  Pukul rata.
2.   Masukkan telur satu demi satu berselang seli dengan sebahagian tepung sambil diayak dan dipukul rata.
3.   Masukkan baki tepung dan serbuk penaik sambil diayak berselang seli dengan susu cair.  Gaul rata.
4.   Masukkan ceri merah, ceri hijau dan kismis.  Kacau rata dan sebati.
5.   Tuangkan ke dalam loyang bersaiz 9 inci yang dialas kertas minyak.
6.   Bakar pada suhu 170'C selama 50 minit atau hingga masak sepenuhnya.


POPIA TELUR HANCUR










POPIA TELUR HANCUR




Sumber   :    Majalah RASA Nov. 2013  -  Chef Amer
dicuba     :    zaralovebaking  (sangat sedap & rangup)



Bahan-bahan :

 20   keping    kulit popia
   4   batang    jejari ketam  -  dihiris panjang
1/2   biji          bawang besar  -  dicincang
   1   tangkai    cili merah  -  dicincang
   3   biji           telur
1/3   tbsp         lada hitam  -  ditumbuk kasar
Serbuk perasa secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis & menggoreng


Cara Memasak :

1.   Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar dan cili merah hingga naik bau.  Kacau rata.
2.   Kemudian masukkan telur dan kacau hingga rata.
3.   Seterusnya, masukkan garam, serbuk perasa dan serbuk lada hitam secukupnya.
4.   Kacau sebati hingga telur berketul-ketul.
5.   Setelah telur hancur masak, sejukkan seketika dan sudukan di atas sekeping kulit popia.
6.   Kemudian letakkan hirisan jejari ketam di atasnya.  Gulung dengan kemas dan lekatkan hujung popia dengan bancuhan tepung gandum/putih telur.
7.   Akhir sekali, goreng popia hingga kuning keemasan.  Angkat dan tos.  Sedia dihidangkan bersama sos kegemaran.

PUFF PASTRY


 Puff pastry menggunakan inti karipap - terhangus sedikit tetapi bahagian dalam tidak terjejas. Apapun sangat sedap, hendaknya dimakan bersama secawan kopi/teh panas dikala cuaca sejuk-sejuk musim hujan ni.  Jemput kawan-kawan semua...



Tuesday, November 19, 2013

BUAH MELAKA/ONDE-ONDE MARBLE untuk minum petang.


Sejuk-sejuk musim hujan ni memang sedap pekena Onde-onde/Buah Melaka Marble,
apalagi dihidangkan dengan kopi/teh panas.  Memang enak banget.  Rasanya semua kenalan bloggers tahu membuat kuih ni kan...




PINEAPPLE & MANGO LASSI

 PINEAPPLE LASSI



 MANGO LASSI