APAM PISANG CHOCOLATE RICE
rujukan : khaizu72bz.blogspot.my & Fiza's Cooking...
Bahan-Bahan :
5 biji pisang emas (kalau guna pisang besar dalam 3 biji)
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/4 sudu teh esen pisang
Secubit garam
70 ml minyak masak
1/2 cawan gula perang
2 biji telur gred A
1 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh ovalette
3 sudu besar chocolate rice
Cara-Cara :
Panaskan kukusan. Balut tutup kukus dengan kain.
Sediakan acuan kecil atau loyang saiz 8 inci bulat dan oleskan dengan sedikit minyak.
Lecek pisang sehingga halus. Kemudian tambahkan esen pisang dan soda bikarbonat, ketepikan.
Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, garam dan baking powder. Kemudian ayak, ketepikan.
Dalam bekas lain, pukul telur, susu pekat manis, ovalette, gula perang dan minyak sehingga pekat dan berkrim. Kemudian masukkan adunan pisang yang dilecek tadi. Kacau sebati.
Kemudian masukkan pula tepung dan gaul rata. Akhir sekali masukkan chocolate rice dan gaul sempurna. Tuangkan adunan ke dalam acuan kecil atau loyang.
Kukus adunan selama 20-25 minit jika menggunakan acuan kecil dan 45 minit jika menggunakan loyang.
Keluarkan apam dari acuan setelah masak. Hidangkan bersama kelapa parut putih yang digaul dengan sedikit garam. Makan tanpa kelapa pun sedap...