KEK PISANG

Monday, September 30, 2019

LEMON COCONUT CAKE ...










LEMON COCONUT CAKE
adapted from :    anncoojournal.com
makes :    1 small Loaf




Ingredients :

160  gm  unsalted butter,  softened
2  tbsp  honey
70  gm  natural raw sugar or caster sugar
120  gm  cake flour
1/2  tsp  baking powder
4  tbsp  dessicated coconut
2  large  eggs
35  ml  Lemon juice
3  tsp  Lemon zest
3  tbsp  organic black chia seeds,  optional


Method :

1.  Preheat the oven to 165'C and line your loaf pan (8 x 4 1/2 inches) with parchment paper all sides up.  Sift flour and baking powder together and set aside.

2.  Beat soft butter with honey and the sugar till smooth.

3.  Add one tablespoonful of the dry ingredients before beating in 1 egg.  Then add another couple of spoonfuls of the dry ingredients before beating in the second egg.  Carrying on beating in the remaining dry ingredients and dessicated coconut.

4.  Then add the Lemon zest and gradually, the juice, mix well.  Lastly add in chia seeds (I omit) and mix well again.

5.  Pour and scrape into the prepared pan and bake for about 40-45 minutes or a skewer inserted into the cake comes out clean.

6.  Let cool a little in the pan on a wire rack, then turn out with care and leave on the rack to cool completely.

AYAM MASAK BALI ...









RESIPI AYAM MASAK BALI
sumber :    Majalah RASA Julai 2019 ...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam  ~  potong ikut suka, cuci bersih & toskan
Sedikit serbuk kunyit  ~  gaul dengan ayam
Sedikit garam  ~  gaul dengan ayam
6-8  batang  serai  ~  titik
3  tangkai  daun kari  ~  lurut dari tangkai
4-5  sudu makan  kicap pekat manis
1  sudu makan  sos tiram
1  sudu makan  air asam jawa
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya  ~  untuk menggoreng & menumis


Bahan Kisar :

10  tangkai  cili kering  ~  rendam dalam air panas hingga lembut & toskan
4  biji  bawang besar
6  ulas  bawang putih
2  cm  belacan
3  cm  halia


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dalam kuali.
2.  Sementara itu, gaulkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam halus.
3.  Goreng ayam hingga masa sahaja, jangan terlalu garing.  Angkat dan ketepikan.
4.  Keluarkan sebahagian minyak, tinggalkan secukupnya untuk menumis.
5.  Tumis serai hingga wangi baru dimasukkan daun kari, tumis lagi hingga garing dan wangi.
6.  Masukkan bahan kisar, sos tiram, kacau hingga pecah minyak.
7.  Seterusnya masukkan kicap, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
8.  Akhir sekali, kecilkan api dan masukkan ayam goreng tadi.  Kacau 3-4 minit lagi.
9.  Tutup api dan sedia dihidangkan.

Friday, September 27, 2019

RESEPI CEKODOK PISANG ...









RESEPI CEKODOK PISANG
sumber :    www.iresipi.com@Che'Nom ...




Bahan-Bahan :

500  gm  pisang emas  (anggaran 15 hingga 20 biji pisang bersaiz kecil)
1  cawan  tepung gandum
1  sudu teh  garam halus
2  sudu besar  gula


Cara-Cara :

1.  Lenyek pisang sehingga hancur dan tidak berketul.

2.  Masukkan garam, gula dan tepung gandum sedikit demi sedikit, jangan masukkan tepung gandum sekaligus kerana tahap serapan tepung adalah berbeza-beza dan bergantung pada kuantiti pisang.

3.  Jika adunan masih lembik, tambah lagi tepung sedikit demi sedikit.

4.  Jemput adunan menggunakan hujung jari dan jatuhkan ke dalam minyak panas.

5.  Goreng dan kacau dengan sudip dengan cara membalik-balikkan cekodok sehingga bahagian luar perang dan rangup.

6.  Angkat dan hidangkan.


TIPS :    Pastikan jemput tidak terlalu besar untuk mendapatkan saiz cekodok yang kecil, rangup dan sedap...

MARBLE CHOCOLATE CHEDDAR CHEESE ...










MARBLE CHOCOLATE
CHEDDAR CHEESECAKE
adapted from :    nasilemaklover.blogspot.com
(8 inch round or square pan)




Ingredients :

120  gm  slice cheddar cheese  (me :  use 6 slice cheddar cheese)
100  gm  butter  (salted or unsalted)
100  gm  fresh milk
6  egg  yolks  (large or A size)
100  gm  cake flour

6  egg  whites  (large or A size)
100  gm  caster sugar

15  gm  unsweetened cocoa powder,  mix well with 4 tablespoon  hot water


Instructions :

1.  Place butter and tear up cheddar cheese slices in a bowl over a pot of simmering water, take a spatula and stir to melt, then add in milk and stir until all melted and mixed together.  Set aside to cool slightly before use.

2.  Lightly whisk the egg yolks in another mixing bowl.  Ladle big spoonful of the cheese mixture into the egg yolks.  Mix well and then add in the rest and combine well.

3.  Sift in the cake flour into the egg yolk mixture and make sure there's no lumps.

4.  Preheat the oven to 130'C with a steam bake  (I place a medium pan that filled with hot water then place the pan underneath).  Line the bottom, grease and dust with flour for  the sides of a removable bottom baking pan.

5.  In another mixing bowl, beat egg white till foamy.  Gradually add in sugar and beat till stiff peaks or at least close to stiff.

6.  Use a whisk, mix 1/3 of egg white mixture with cheese mixture, mix to combine till light.

7.  Gently fold in the balance egg white mixture with a spatula, mix well.  Remove 300 gm of plain batter, and mix with cocoa powder mixture/paste, fold to mix well.

8.  Spoon the two batters, plain and chocolate, alternately into prepared cake pan.  Using a butter knife or chopstick, gently swirl it around the mixture to create marble effect.  Tap the cake pan to remove any air bubbles.

9.  Bake the cake in the oven at 130'C for 45 minutes (lower 2nd level from bottom), increase temperature to 150'C for 25 minutes, or till the tester inserted in the cake comes out clean.

10.  Remove the cake from oven and place it on a wire rack.  As soon as you see the cake is slightly leave the sides of the pan and cake still warm, remove the cake from the pan as to minimize cake shrinkage, continue to cool on wire rack before slicing.

SAMBAL TELUR BELIMBING BULUH ...









SAMBAL TELUR BELIMBING BULUH





Bahan-Bahan :

4-5  biji  telur  ~  direbus
2  sudu besar  air asam jawa
10  biji  belimbing buluh  ~  belah 2 tetapi tidak putus setiap satu
1  biji  bawang besar  ~  hiris bulat & leraikan
1/2  cawan  cili kisar
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak


Bahan Kisar Halus :

5  biji  bawang merah
2  ulas  bawang putih
1/2  inci  halia
Sedikit belacan


Cara Memasak :

1.  Telur direbus sehingga masak, kupas kulit, kelar bahagian permukaan telur dan goreng sehingga berkulit.  Angkat dan toskan.

2.  Panaskan minyak masak dalam kuali, anggaran 4 sudu besar, tumis bahan kisar hallus sehingga berbau harum.  Kemudian masukkan cili kisar.  Kacau dan masak sehingga naik minyak.

3.  Masukkan air asam jawa, garam secukup rasa dan sedikit gula (atau secukup rasa), kacau dan masak sehingga pekat.  Masukkan bawang besar dan belimbing buluh, gaul rata.

4.  Akhir sekali masukkan telur yang digoreng tadi, kacau dan masak sekejap.  Sesuaikan rasa dan jika 'ok' bolehlah dimatikan api.

5.  Sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas serta lauk-pauk pilihan.

Thursday, September 26, 2019

DADAR GULUNG COKLAT INTI PISANG ...









DADAR GULUNG COKLAT
INTI PISANG
sumber :    www.diahdidi.com




Bahan-Bahan :

150  gm  tepung terigu protein sedang  (me :  guna cake flour)
425  ml  susu cair tawar  (me :  guna fresh milk)
50  gm  gula halus
1/4  sendok teh  garam
1  sendok makan  coklat bubuk
1/2  sendok teh  coklat pasta
1/4  sendok teh  vanili bubuk
1  butir  telur,  kocok lepas   (me :  gred A)
1  sendok makan  minyak goreng/margarin leleh


Isian :

5  buah  pisang raja/kepok yang matang  ~  tumis/panggang dengan 1 sendok margarin, belah menjadi dua bagian
50  gm  coklat meises@coklat rice


Cara-Cara :

Ayak tepung terigu dan coklat bubuk.
Tambahkan gula halus, telur, susu cair, pasta coklat dan vanili bubuk.
Aduk rata.  Saring agar adonan halus dan licin.
Panaskan wajan dadar ukuran sedang.  Buat dadar adonan tipis-tipis.
Lakukan sampai adonan habis.
Ambil selembar dadar coklat, isi dengan pisang, tambahkan 1 sendok teh meises coklat.
Lipat dan gulung dengan rapi.
Sedia dihidangkan.


TIPS :    Agar kulit dadar gulung berlubang-lubang cantik, panaskan dahulu pan dadar sampai benar-benar panas.
Jika ingin lebih rapi dan cantik dalam penyajian, dadar gulung bisa dibungkus plastik satuan, diberi hiasan keju parut/slice dan manisan cheri yang dipotong kecil-kecil.

KEK PISANG COKLAT URAI ...










KEK PISANG COKLAT URAI
sumber :    tiffinbiru@CMG




Bahan-Bahan :

150  gm  marjerin atau mentega
200  gm  tepung kek *   (boleh jer guna self-raising flour)
1/4  sudu teh  soda bikarbonate *    ( * gaul rata & ayak )
3  biji  telur gred A
100  gm  gula perang@soft brown sugar
100  gm  pisang masak  ~  dilecek halus  (me :  guna pisang emas)
100  ml  susu segar
Beberapa titik esen pisang
1/3  cawan  pisang yang didadu
50  gm  coklat urai@chocolate rice
Coklat cair untuk hiasan
Badam keping untuk hiasan


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 170'C, lenser tin 8x3x3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi.  Ketepikan.

2.  Putar mentega dengan gula perang sehingga gula hancur.  Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar sehingga kembang dan berkrim.  Perlahankan kelajuan mixer, masukkan tepung dan susu berselang-seli sehingga habis, putar rata, sebati.

3.  Masukkan pisang lecek dan gaul rata dengan spatula.  Tambahkan coklat rice, pisang yang didadu dan esen pisang.  Gaul lagi sehingga semuanya rata.  Tuangkan ke dalam tin yang telah disediakan.  Taburkan cincangan kekacang jika guna  (atau ikut citarasa).

4.  Masukkan ke dalam oven, bakar selama 40-50 minit atau sehingga masak.  Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong untuk hidangan.

Tuesday, September 24, 2019

RESEPI TELAGA EMAS ...









RESEPI TELAGA EMAS
sumber :    FB/Seminit Resepi ...




Bahan A :

125  gm  tepung pulut
20  gm  tepung gandum
5  gm  tepung jagung
Air secukupnya
Sedikit garam
Pewarna kegemaran  (me :  merah & hijau)


Bahan B :

1/2  cawan  santan kotak
1/2  cawan  air
3  sudu besar  gula pasir
1  sudu besar  tepung kastad
2  sudu besar  tepung gandum
2  biji  telur  (gred A)
Esen vanilla
Pewarna kuning
Sedikit garam


Cara-Cara :

1.  Dimulakan dengan menyediakan bahan A terlebih dahulu.  Campurkan kesemua tepung dan uli bersama air.  Tuangkan air sedikit demi sedikit.  Uli sehingga doh tidak melekat di tangan.  Warnakan doh mengikut kesukaan anda.  (me :  bahagi doh kepada 2 bahagian dan warnakan merah & hijau).

2.  Bulat-bulatkan doh dan penuhkan dinding acuan lompang yang telah disapu sedikit minyak untuk memudahkan dikeluarkan nanti.

3.  Kemudian kita sediakan bahan B.  Campurkan kesemua bahan adunan ke dalam periuk bersih, kemudian kacau rata.  Masak sekejap (anggaran 5 minit) dan tapiskan.

4.  Tuangkan adunan B ke dalam acuan lompang tadi.  Kukus selama 12 minit sehingga masak.

LEMAK CILI PADI TENGGIRI ...









LEMAK CILI PADI TENGGIRI
DENGAN BELIMBING BULUH
sumber :    after6am.blogspot.com




Bahan-Bahan :

3  keping  isi ikan tenggiri
3  ulas  bawang putih
3  ulas  bawang merah
1  inci  halia
2  inci  kunyit hidup
Cili padi  ~  ikut tahan kepedasan yang disukai  (me :  guna 12 biji jer)
1  batang  serai  ~  titik
2  cawan  santan pekat  +  1 cawan  santan cair
8-10  biji  belimbing buluh  ~  belah tengah tapi jangan putus ye
1  biji  cili hijau  ~  hiris menyerong
1  labu  bawang besar  ~  potong 4
2  helai  daun kunyit  ~  dicarik-carik
2  helai  daun limau purut
Garam secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng & menumis


Cara Memasak :

1.  Bersihkan ikan dengan limau nipis dan garam -- untuk buang hanyir ikan -- bilas bersih, letakkan garam kunyit dan goreng setengah masak -- angkat dan ketepikan.

2.  Tumbuk halus cili padi, bawang putih, bawang merah, halia dan kunyit hidup.

3.  Panaskan 3 sudu besar minyak masak, tumis serai dan bahan-bahan tumbuk halus sehingga naik bau.

4.  Kemudian masukkan santan, garam secukup rasa dan kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak dan berketul.

5.  Bila mendidih masukkan ikan yang digoreng setengah masak tadi, daun kunyit, daun limau purut, bawang besar, cili hijau dan belimbing buluh.  Biarkan mendidih, kemudian barulah ditutup api.

6.  Siap !!! untuk dihidangkan.

NOTA :  Jika tiada belimbing buluh boleh digantikan dengan asam keping dan buah tomato.

Monday, September 23, 2019

SAMBAL SARDINE BELIMBING BULUH ...







SAMBAL SARDINE BELIMBING BULUH
sumber :    tiffinbiru@CMG ...




Bahan-Bahan :

1  tin kecil  sardine   (sardine cap Ayam jenis leper, me:  cap Adabi), asingkan ikan dan sosnya
2  sudu besar  tepung gandum
2  sudu besar  jus asam jawa
10  biji  belimbing buluh  (belah 2 tapi tidak putus setiap satu)
1  biji  bawang besar   (hiris bulat & leraikan)
1/2  cawan  cili kisar
Garam & gula secukup rasa


Bahan-Bahan Tumbuk Halus :

5  biji  bawang merah
2  ulas  bawang putih
1  inci  halia
Secubit belacan


Cara Memasak :

1.  Gaul ikan sardine dengan tepung gandum, kemudian goreng sehingga keperangan, angkat dan toskan.  Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 4 sudu besar), tumis bahan-bahan tumbuk halus sehingga berbau harum, masukkan cili kisar dan sos dari sardine yang diasingkan tadi.  Kacau dan masak sehingga naik minyak.

2.  Masukkan jus asam jawa, garam secukup rasa dan sedikit gula (atau secukup rasa), kacau dan masak sehingga pekat.  Masukkan bawang besar dan belimbing buluh, gaul rata dan tambahkan ikan sardine yang digoreng tadi.  Kacau perlahan dan masak sekejap.  Rasa dan jika 'ok' bolehlah matikan api dapur.  Hidangkan bersama nasi panas.





 ROTI JALA kekal lembut hingga ke petang,
sumber :    Azie Kitchen...






Saturday, September 21, 2019

RESEP PIE BROWNIES PANGGANG ...










RESEP PIE BROWNIES PANGGANG - CAKES
sumber :    you tube@Yani Cakes




Bahan Kulit Pie :

250  gm  tepung terigu
100  gm  gula halus
130  gm  margarin
2  butir  telur


Bahan Brownies :

220  gm  gula halus
2  butir  telur
115  gm  dark chocolate  ~  potong kecil
60  gm  margarin/butter
55  gm  minyak goreng
140  gm  terigu protein sedang
25  gm  coklat bubuk
1  sendok makan  susu bubuk


Topping :

Almond Slice & Chocolate Chips


Cara-Cara :

~   Campur semua bahan kulit, aduk rata hingga berbutir dan dapat dipulung.
~   Cetak di mangkuk/loyang kecil/acuan tart, tusuk-tusuk dengan garpu.  Sisihkan.


~   Lelehkan margarin/butter dengan cara di tim dicampur dengan minyak goreng dan dark chocolate (setelah meleleh dinginkan).
~   Ayak tepung terigu, coklat bubuk dan susu bubuk.
~   Kocok telur dan gula halus anggaran 5 menit.
~   Masukkan terigu, coklat bubuk, susu bubuk yang diayak dan coklat leleh secara bergantian hingga merata.


~   Isi mangkuk kulit pie dengan adonan brownies dan beri topping.
~   Panggang dalam oven dengan suhu 170'C kurang lebih 30 menit/sampai matang, pastikan tusuk dengan lidi.

CARROT ZUCCHINI MUFFINS ...









CARROT ZUCCHINI MUFFINS
adapted from :    ifyougiveablondeakitchen.com




Ingredients :

2/3  cup  vegetable oil  (156 ml)
2  large  eggs
2/3  cup  granulated sugar  (133 gm)
1/2  cup  light or dark brown sugar, packed  (100 gm)
1  tsp  vanilla extract
2  cups  all-purpose flour  (250 gm)
1/2  tsp  baking soda
1/2  tsp  baking powder
1/2  tsp  salt
2  tsp  ground cinnamon
1 1/2  cups  finely shredded unpeeled zucchini, patted dry*  (160 gm)
1/2  cup  finely shredded carrot, patted dry*  (40 gm)


Instructions :

1.  Preheat oven to 375'F/190'C.  Line a muffin pan with muffin liners and set aside.

2.  In a medium bowl, mix together vegetable oil, eggs, granulated sugar, brown sugar and vanilla extract until well combined.  Set aside.

3.  In a large bowl, whisk together flour, baking soda, baking powder, salt and cinnamon.  Add wet ingredients to the dry ingredients and stir until combined (be careful not to over mix).  Add shredded zucchini and carrot and stir until incorporated.

4.  Use a spoon (or an ice cream scoop) to transfer batter into prepared muffin pan until each cup is about 3/4 full.  Sprinkle with additional cinnamon sugar if desired**.  Bake for about 20 minutes, or until a toothpick inserted in each muffin comes out clean.

5.  Cool muffins in the pan for 3 minutes then remove to a wire cooling rack.


NOTES :

*  Pat the veggies mostly dry with a paper towel before measuring/weighing.
**  If you would like to sprinkle cinnamon sugar on the muffins, a ratio of two tablespoon granulated sugar and a teaspoon of cinnamon, stir together in a small bowl and sprinkle over the muffins before baking.