Wednesday, November 30, 2016
KULAT SISIR MASAK LEMAK...
KULAT SISIR@CENDAWAN KUKUR MASAK
LEMAK CILI API IKAN KELI SALAI
oleh : zaralovebaking...
Bahan-Bahan :
1 pot kulat sisir - direndam & dibersihkan
3 ekor ikan keli salai
1 peket kecil santan pekat - kalau nak cair berkuah tambahkan sedikit air
1 batang serai - titik
4 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1 inci kunyit hidup *
10 biji cili api - ikut kepedasan yang disukai *
1 helai daun kunyit - disiat atau dihiris
1 keping asam gelugur
Garam & perasa secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis
Cara Memasak :
1. Kisar bahan-bahan bertanda (*). Ketepikan.
2. Panaskan minyak, masukkan serai yang di titik tadi. Kacau hingga naik bau. Kemudian masukkan bahan kisar. Masak sampai pecah minyak.
3. Masukkan kulat sisir, ikan keli salai, santan, daun kunyit, garam, perasa dan asam gelugur/keping. Sesuaikan rasanya. Biarkan mendidih kemudian tutup api.
4. Hidangkan bersama nasi putih serta lauk-pauk kegemaran...
Labels:
Ikan
NUTELLA CHIFFON CAKE...
NUTELLA CHIFFON CAKE
source from : happyflour.blogspot.my
tried : zaralovebaking ; (moist & delicious)...
Ingredients :
3 egg yolk grade A/B (I use grade B)
15 gm caster sugar
30 gm vegetable oil
3 tbsp Nutella
50 gm milk (warm)
65 gm cake flour (sifted)
3 egg whites
1/4 tsp cream of tartar
50 gm caster sugar
Method :
1. Preheat oven to 175'C.
2. In a bowl, mix warm milk, oil and nutella together till well blended. Set aside.
3. Use a hand whisk, whisk egg yolk and sugar together.
4. Add in nutella mixture and flour together. Whisk until combined.
5. Using electric hand whisk, whisk egg whites and cream of tartar until frothy. Gradually add in the sugar and whisk until stiff peaks form.
6. Fold in 1/4 of the meringue into the egg yolk batter until combined. Then fold in the rest of the meringue lightly in 2 portions until well combined.
7. Pour batter into a 20cm ungreased tube pan.
8. Bake for about 35-40 minutes. Once baked, remove from oven, invert cake until completely cool. Remove cake from pan, slice and serve.
Labels:
Chiffon cake
Tuesday, November 29, 2016
APAM NASI...
APAM NASI
sumber : Bicara Kak Noor...
Bahan-Bahan : (18 biji)
1 cawan nasi sejuk (nasi semalam)
3/4 cawan gula pasir
1 1/4 cawan air
1 cawan tepung beras *
1 cawan tepung gandum * ( * digaul & ayak )
1 sudu teh instant yis 'Mauripan'
Pewarna makanan pilihan
Kelapa parut putih + secubit garam = gaul rata
Acuan lompang secukupnya
Cara-Cara :
1. Satukan tepung gandum, tepung beras dan instant yeast di dalam mangkuk besar. Kacau rata dan ketepikan. Kisar nasi sejuk bersama air dan gula pasir hingga halus. Kemudian tuangkan ke dalam bekas berisi tepung tadi. Kacau rata dengan whisk hingga rata dan licin. Bungkus bekas/mangkuk tadi dengan plastic wrap dan perap selama 3 jam (bergantung juga pada cucaca).
2. Panaskan kukusan, sapu acuan lompang dengan sedikit minyak. Kacau bancuhan apam, letak pewarna makanan ikut pilihan dan kacau rata. Sudukan adunan ke dalam acuan lompang hingga hampir penuh, buat hingga siap.
3. Kukus dengan api kuat selama 15 minit atau hingga masak, balut penutup kukus dengan kitchen towel. Bila masak, keluarkan apam dari acuan dan bolehlah dihidangkan bersama kelapa parut (kukus sekejap kelapa parut tadi untuk tahan lebih lama)...makan begitu pun sedap juga...
Labels:
Kuih-muih
Monday, November 28, 2016
POPIA SAYUR...
POPIA SAYUR
oleh : zaralovebaking...
Bahan-Bahan :
1 bungkus kulit popia bersaiz kecil 7 inci
1 batang timun atau zucchini *
1 batang lobak merah * ( * hiris halus memanjang - julienne )
Sedikit kobis - hiris halus atau taugeh
1 biji cili merah atau ikut kepedasan yang diingini *
1 ulas bawang putih *
1 ulas bawang merah *
1 sudu besar udang kering * - direndam seketika, cuci & tos ( * ditumbuk )
Cara Penyediaan :
1. Panaskan 2 sudu makan minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan kesemua sayuran yang dihiris, gaulkan seketika hingga sebati dan tutup api. Sejukkan.
3. Ambil sehelai kulit popia, letak sesudu inti, lipat kiri kanan dan gulung hingga kemas, bahagian hujungnya disapu dengan sedikit air sebagai gamnya. Buat hingga habis.
4. Goreng popia sapur sehingga kuning keemasan. Hidangkan dengan sos pilihan...
Labels:
Kuih-muih
KARI AYAM TANPA SANTAN...
KARI AYAM TANPA SANTAN
sumber : jendeladapursuriantiramli...
dicuba : zaralovebaking...
Bahan-Bahan :
1 ekor ayam - dipotong kecil
2 peket kecil serbuk rempah kari
1 sudu besar serbuk kunyit
Rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih & biji pelaga)
1 labu bawang besar dimayang - untuk tumis
Beberapa tangkai daun kari atau secukupnya
Air secukupnya (anggaran 3 cawan)
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Bahan Kisar :
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
Halia sebesar ibu jari
Bahan Lain :
Ubi kentang
Buah tomato
Cili merah
Cili padi (ikut tahap kepedasan yang diingini)
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak, tumis rempah 4 sekawan. Masukkan hirisan bawang besar dan juga daun kari. Bila dah harum, masukkan cili merah dan cili padi.
2. Setelah bahan tumis layu dan naik bau, masukkan bahan kisar dan rempah kari serta serbuk kunyit. Kacau sebentar.
3. Masukkan ayam dan kacau sebati. Tutupkan periuk dengan penutup periuk. Masak hingga pecah minyak.
4. Tambahkan air, kentang dan garam secukup rasa. Bila kentang dan ayam mulai empuk, masukkan buah tomato.
5. Kacau sebati, tutup api dan sedia dihidangkan...
Labels:
Ayam
Sunday, November 27, 2016
CHOCOLATE ZUCCHINI BREAD...
CHOCOLATE ZUCCHINI BREAD
source : homecookingadventure.com...
tried : zaralovebaking ; (moist & delicious)...
Ingredients : (makes one loaf)
2 cups zucchini - peeled & grated (300 gm)
1 1/4 cup all-purpose flour (160 gm)
1/2 cup unsweetened cocoa powder (60 gm)
1 tsp baking soda
1/2 tsp salt
1/2 tsp instant coffee
1 tsp vanilla extract
1/2 cup sugar (100 gm)
1/4 cup oil (60 ml)
1/4 cup yogurt (60 gm)
2 eggs (I use grade A)
100 gm Dark Chocolate - chopped
Topping :
40 gm Dark Chocolate - chopped
Method :
1. Preheat oven to 350'F/180'C. Grease and line a 9 x 5 inch (23x13 cm) loaf pan with parchment paper.
2. Place the grated zucchini in a sieve to remove excess moisture until you prepare the rest of the ingredients.
3. In a bowl whisk together flour, cocoa powder, baking soda, instant coffee and salt. Set aside until ready to use.
4. In another bowl whisk eggs with sugar until well combined. Stir in vanilla extract, yogurt and oil. Add flour mixture and stir until well combined. Add grated zucchini and chopped chocolate.
5. Pour the batter into the prepared pan and top with the rest of chopped chocolate (40 gm).
6. Bake for about 45 to 60 minutes or until a toothpick inserted into the center comes out clean.
7. Cool completely before serving...
Labels:
Kek
WAFFLES...
WAFFLES
sumber : Ilham Dapur...
dicuba : zaralovebaking...
Bahan-Bahan :
2 cawan tepung serbaguna
4 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh garam
1 1/2 cawan susu segar
6 sudu besar minyak masak
2 biji telur - asingkan putih & kuning
3 sudu besar gula halus/gula kastor
1/2 sudu teh esen vanilla
Cara-Cara :
1. Panaskan waffle maker. Di dalam mangkuk, ayak tepung, baking powder dan garam. Kemudian masukkan susu segar, minyak, gula halus, esen vanilla dan kuning telur. Kacau sebati.
2. Di dalam bekas lain yang bersih, pukul putih telur sehingga bertanduk (kembang). Dengan menggunakan spatula, masukkan putih telur ke dalam adunan nombor 1. Kaup balik perlahan-lahan.
3. Sapu sedikit mentega/minyak pada waffle maker (jika perlu) dan tuangkan 1 senduk adunan dan ratakan sekelilingnya. Biarkan masak sehingga berwarna keperangan.
4. Sedia untuk dinikmati dengan jem, madu, maple syrup atau sos pilihan...
TIPS : Untuk corak marble - asingkan sedikit adunan dan letak pewarna pilihan. Masukkan ke dalam boto sos atau piping bag. Tuang adunan warna diikuti dengan plain secara selang-seli, tutup waffle maker dan biarkan masak.
Labels:
Waffles
TRIPLE BROWNIES CHOCOLATE...
TRIPLE BROWNIES CHOCOLATE
sumber : Fiza's Cooking@linapg...
dicuba : zaralovebaking...
Bahan-Bahan :
300 gm Dark Chocolate (jangan guna/pakai coklat susu sebab ianya manis)
100 gm mentega jenama Anchor
100 gm gula perang (jika guna gula kastor = guna 80 gm)
3 biji telur gred A
1 sudu teh esen vanilla
125 gm tepung gandum
1/4 cawan chocolate chip
1/4 cawan white chocolate chip atau coklat putih dicincang
1/2 sudu teh garam
* Jika suka boleh tambah walnut dan almond cincang ke dalam adunan.
Cara-Cara :
1. Panaskan oven pada suhu 160'C.
2. Potong dark chocolate bar dan mentega kecil-kecil dan cairkan kedua-duanya sekali dengan kaedah double boiler sehingga cair sepenuhnya. Angkat dari api.
3. Masukkan gula, kacau sebati. Masukkan esen vanilla, kacau sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Setiap sebiji telur dimasukkan, kacau dan kemudian masukkan sebiji lagi. Buat sehingga habis telur. Kacau sekejap saja menggunakan senduk kayu atau spatula.
5. Masukkan tepung dan garam. Kacau rata tetapi jangan OVER MIX.
6. Masukkan kedua-dua jenis chocolate chips. Simpan sedikit untuk ditabur di atas brownies.
7. Tuangkan ke dalam loyang bersaiz 8"x8" persegi yang digris kemudian di alas kertas minyak (parchment paper). Kertas minyak lebihkan dari loyang supaya senang nak tarik brownies keluar dari loyang nanti.
8. Taburkan lebihan chocolate chips di atas permukaan brownies. Boleh juga ditambah walnut dan almond.
9. Bakar selama 35-40 minit atau sehingga masak sepenuhnya. (Jangan terlebih bakar/masak sebab nanti brownies agak kering dan tidak sedap. Ianya kena moist sedikit baru sedap).
TIPS : Untuk mendapat brownies yang lebih sedap, sebaiknya guna coklat yang berkualiti (contoh : jenama Beryl bentuk bar atau coin..jika malas nak cincang guna bentuk coin)...
Labels:
Brownies
Subscribe to:
Posts (Atom)