Wednesday, April 30, 2014
SEMPERIT SUSU
SEMPERIT SUSU
sumber dari : qasiehcupcake.blogspot.com
Bahan A :
250 gm Buttercup
120 gm gula aising
1 tsp esen vanilla
1 biji kuning telur 'B'
Bahan B :
300 gm tepung jagung
50 gm susu tepung (apa-apa brand)
120 gm tepung Red Rose
Hiasan : Chocolate chips secukupnya
Cara Penyediaan :
1. Satukan bahan A, gaulkan hingga sebati.
2. Tidak perlu sampai kembang...masukkan susu tepung...gaulkan sebati.
3. Ayakkan tepung jagung dan tepung red rose, masukkan sedikit demi sedikit hingga tidak melekat dijari.
4. Tekankan adunan menggunakan nozzle bintang tertutup dan paipkan ke atas loyang. Hiaskan.
5. Bakar pada suhu 170'C selama 20-25 minit atau hingga kekuningan (api atas bawah).
Labels:
Biskut/Cookies
Tuesday, April 29, 2014
KARIPAP
KARIPAP
sumber dari : yatiememories
Bahan Kulit :
4 cawan tepung gandum
2 tbsp. mentega ) dipanaskan
1/2 cawan minyak masak )
1 cawan air suam
secubit garam
Bahan Inti :
6 biji kentang (kupas kulit & dipotong dadu)
3 tbsp. rempah kari ayam/daging
1 biji bawang besar *
2 ulas bawang putih *
1 tbsp. udang kering * (kesemua bertanda * dikisar)
1 cawan daging kisar
garam & gula secukup rasa
air secukupnya
Cara Penyediaan :
UNTUK KULIT : campurkan tepung gandum, marjerin & minyak yang telah dipanaskan (untuk mendapatkan kulit yang rangup). Gaul rata dengan garpu/sudu. Bancuhkan air dan garam. Masukkan sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang boleh dicanai dan mudah ketika mengelimnya.
UNTUK INTI : Tumiskan bahan kisar hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang, daging kisar, air, garam dan gula secukup rasa. Masak menggunakan api sederhana hingga kentang empuk dan airnya kering. Setelah masak, angkat dan sejukkan.
(menghasilkan anggaran : 50 biji - 16 gm setiap bebola)
Labels:
Kuih-muih
Monday, April 28, 2014
CHOCOLATE RICE ORANGE MUFFINS
CHOCOLATE RICE ORANGE MUFFINS
sumber dari : yatiememories (yields : 15 biji)
Bahan A :
2 cawan tepung gandum *
1 tsp. baking powder *
1/2 tsp. baking soda * (bertanda * diayak 2 kali)
1 cawan gula perang
2 tbsp. chocolate rice
Hiasan : chocolate chips untuk taburan di atas jika suka
Bahan B :
1/2 cawan mentega - dicairkan
1 cawan jus oren
1 biji telur gred A/B - dipukul sedikit
1 tsp. orange paste/emulco
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 180'C selama 15 minit (api atas bawah).
2. Masukkan kesemua bahan A di dalam mangkuk kecuali bahan hiasan, gaul rata.
3. Curahkan bahan B yang telah disatukan dan kacau rata. DO NOT OVERMIX nanti muffin keras bila dibakar.
4. Masukkan adunan ke dalam muffin cup separuh saja. Hiaskan dengan chocolate chips jika suka.
5. Bakar selama 20 minit atau hingga masak sepenuhnya.
Labels:
Muffin
NASI AYAM YANG SIMPLE
NASI AYAM
sumber dari : 5 Rencah 5 Rasa
Bahan Sup :
1 ekor ayam dipotong 12
1 pek sup bunjut Adabi
2 tbsp mentega/minyak masak
1/2 tsp serbuk lada putih (optional)
1/2 inci halia - ditumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kiub pati ayam Maggi
Cara-cara :
1. Panaskan mentega; tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang dan bahan tumbuk hingga wangi dan garing.
2. Masukkan ayam, kacau sebentar untuk mengecutkan ayam. Tambahkan air hingga paras yang diinginkan (kena lebihkan dari sup biasa sebab nak gunakan untuk memasak nasi).
3. Masukkan sup bunjut dan kiub pati ayam.
4. Masakkan hingga ayam empuk.
Bahan Ayam :
12 ketul ayam (dari sup tadi)
2 tbsp kicap manis
2 tbsp sos tiram
2 tbsp madu
Cara-cara :
Keluarkan ayam dari sup. Perapkan dengan semua bahan. (Perapkan selama 30 minit). Gorengkan secara deep-fry. Goreng sebentar saja sebab ayam sudah masak. Angkat dan toskan.
Bahan Nasi :
4 cawan beras (rendamkan anggaran 15 minit & toskan)
4 cawan sup
2 helai daun pandan; disimpul
serbuk kunyit secukupnya
Cara-cara :
Satukan kesemua bahan di dalam periuk nasi elektrik. Masakkan seperti nasi biasa.
Kuah Kicap :
1 ulas bawang putih (tumbuk/mayang)
Lebihan jus perapan ayam (lepas goreng jangan dibuang bahan perapan itu)
Cara-cara :
1. Tumiskan bawang putih hingga wangi. Masukkan lebihan perapan ayam tadi. Tumis sekejap saja.
2. Tambahkan 1 cawan sup ayam.
3. Boleh ditambahkan kicap, sos tiram (jika suka).
Bahan Sos :
1 ulas bawang putih )
1 ulas bawang merah ) dikisar sebati
5 biji cili merah )
1 biji tomato (dibuang biji) )
1 tbsp cuka masakan
1 cawan sup ayam
Cara-cara :
Satukan kesemua bahan dan dimasakkan di atas api sekejap saja. Dah siap
Labels:
Nasi
Sunday, April 27, 2014
BISKUT TAT NENAS GULUNG
BISKUT TAT NENAS GULUNG GEBU
sumber : anymz-kitchen, tqvm untuk resipi ni - sangat sedap & gebu
Bahan-bahan :
115 gm mentega (4 oz.)
115 gm minyak sapi (4 oz.)
1 biji telur gred 'B'
408 gm tepung gandum (diayak)
sedikit garam
Air sejuk (optional)
Cara Membuat :
Pecahkan telur di dalam bekas. Masukkan mentega dan minyak sapi. Gaul hingga sebati dengan whisk. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yang lembut (tidak perlu menggunakan air sejuk tetapi setelah adunan menjadi doh; letakkan sebentar di dalam peti sejuk).
Tekan adunan dan bentukkan tat. Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal. Bakar pada suhu 170'C - 180'C selama 20-25 minit.
Bahan Inti Nenas :
10 biji nenas (disagat & toskan airnya)
3 kampit gula pasir
sedikit pewarna kuning
Cara-cara :
Kacaukan nenas dan gula. Bila hampir kering masukkan pewarna. Kacaukan hingga kering dengan api yang perlahan.
Labels:
Biskut/Cookies
ROTI SOSEJ BERKEJU RANGUP
ROTI SOSEJ BERKEJU RANGUP
sumber : yatiememories; tqvm untuk resipi ni - sedap
Bahan-bahan :
10 keping roti putih
10 batang sosej (direbus sekejap & toskan)
10 keping slice cheese (cheddar cheese)
1 biji telur (dipukul sedikit)
Breadcrumbs oren atau putih secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng
Cara Membuat :
1. Gelek roti hingga leper (boleh dibuang kulit tepi jika suka).
2. Letak sekeping slice cheese dan letakkan 1 batang sosej.
3. Sapukan hujung gulungan roti dengan sedikit telur (untuk melekatkan).
4. Gulungkan dengan kemas. Buat hingga habis.
5. Dengan menggunakan brush, sapukan keseluruhan roti dengan telur yang sudah dipukul sedikit tadi.
6. Gulingkan ke dalam breadcrumbs dan gorengkan di dalam minyak yang telah dipanaskan.
7. Goreng hingga keperangan, angkat dan toskan. Hidangkan bersama sos kegemaran.
Labels:
Roti
MANGO SMOOTHIE
MANGO SMOOTHIE
source : Grandmother's Kitchen/FB (serves 2)
Ingredients :
1 cup fresh or frozen mango chunks
1 cup plain yogurt
1 tbsp honey
2 tbsp water
1/4 tsp vanilla essence (optional)
1 tsp fresh lemon or lime juice (optional)
If using fresh, you can save a chunks of mango for garnish
Method :
Combine all ingredients in a blender and process until smooth. Pour into glasses of your choice.
Labels:
Minuman/Jus
RED VELVET CUPCAKES
Red Velvet Cupcakes (16 pcs) dihadiahkan kepada cucu saudaraku
sebagai hadiah harijadinya..maaf nama tak ingat..walau apapun 'Selamat Hari Jadi'..
RED VELVET CUPCAKES
source from : blog 'Laura Vitale in the kitchen' - sangat sedap & moist
Ingredients :
1 1/4 cup all-purpose flour )
2 tbsp cocoa powder )
1/2 tsp baking powder ) Mix together & sift
1/2 tsp baking soda )
1/4 tsp salt )
1/4 cup unsalted butter
3/4 cup caster sugar
3/4 cup buttermilk
1 egg
1 tsp vanilla essence
Red food colouring
Method :
1. Preheat oven to 350'F.
2. In a bowl mix together the first 5 ingredients and set aside. Cream together butter and sugar, add the egg and vanilla essence until well combined and creamy.
3. Add 1/2 dry ingredient and half (1/2) buttermilk alternately until well combined BUT NOT OVERMIXING. Using spatula, add enough food colouring to get the desired red colour.
4. Using ice-cream scoop, scoop the batter evenly into your prepared pan and bake for 18-22 minutes. Let cupcakes cool completely.
Frosting :
2 cups powdered sugar
4 oz. cream cheese
2 tbsp unsalted butter
1 tbsp milk
1 tsp vanilla essence
Method :
Put all ingredients into a bowl and mix until well combined and it has the consistency of a thick frosting. Ready to frost on cupcakes.
Labels:
Cupcake/kek cawan
CHOCOLATE CUPCAKES yang sangat sedapp!!
Chocolate Cupcakes yang sangat sedap dan moist walaupun tanpa toppingnya. Ku buatkan untuk bekalan
anak ku AJ bawa balik ke asrama. Resipi dari blog 'Joy of Baking'. Kebanyakkan resipi-resipinya
sangat sedap dan mudah untuk mencuba...
CHOCOLATE CUPCAKES
sumber dari : 'Joy of Baking'
Ingredients :
1/2 cup cocoa powder (50 gm) )
1 cup boiling water (240 ml) ) Mix together & let cool
1 1/3 cup all-purpose flour (175 gm) )
2 tsp baking powder ) Whisk together
1/2 tsp salt )
1/2 cup unsalted butter (113 gm)
1 cup caster sugar (200 gm)
2 large eggs
2 tsp vanilla essence
Chocolate Fudge Frosting : (tak buat)
120 gm chocolate bar (chopped) - 4 oz.
150 gm unsalted butter (2/3 cup)
160 gm powdered sugar/icing sugar - sifted (1 1/3 cup)
1 1/2 tsp vanilla essence
Method :
Beat butter and caster sugar until light and fluffy. Add egg one at a time until smooth. Beat in vanilla essence. Add flour mixture until incorporated. Add cooled cocoa mixture and stir until smooth. Fill 2/3 into cupcake liner and bake in a preheated 190'C for 20 minutes.
Frosting : Melt chocolate (double-boil) and let cool at room temperature. Beat butter until smooth and creamy (about 1 minute). Add powdered sugar, beat until light and fluffy (about 2 minutes). Beat in vanilla essence. Add cooled chocolate and beat until smooth and glossy (about 2-3 minutes).
Labels:
Cupcake/kek cawan
Pelbagai tempahan
French Macaron with Nutella and Vanilla Buttercream filling dari cucu saudara,
Sarah Sharikah sebanyak 20 pieces, tqvm.
Tat Nenas Gulung dari kawan Fatin, tqvm
Biskut Lidah Kuching Pelangi - 24 bekas juga dari kawan Fatin, tqvm
Labels:
Tempahan
Tuesday, April 22, 2014
KEK LAPIS KUKUS ASAM MANIS
KEK LAPIS KUKUS ASAM MANIS
sumber dari : yatiememories, tq
Bahan-bahan :
1 1/4 cawan gula halus
5 biji telur gred 'A' (yang sejuk dari peti ais)
1 tbsp ovallate
2 cawan tepung gandum
1 tsp. baking powder
150 ml. susu cair
1/2 tsp. garam halus
100 gm minyak jagung atau minyak masak
1 tsp. esen vanilla
Pewarna biru, kuning & hijau secukupnya
Asam manis secukupnya
Loyang : 9 inci persegi/bulat; digris & dialas dengan kertas minyak
Cara Membuat :
1. Ayakkan tepung gandum bersama baking powder dan ketepikan dulu.
2. Pukul gula dan telur hingga kembang. Setelah kembang masukkan ovallate dan pukul lagi hingga betul-betul kembang dan gebu. Masukkan minyak dan gaul sebati.
3. Masukkan tepung dan baking powder berselang-seli dengan susu cair dan masukkan esen vanilla. Gaul sebati dan bahagikan kepada 3 bahagian. Letakkan pewarna pada setiap bahagian.
4. Loyang dialaskan kertas minyak dan sapukan sedikit mentega. Letakkan adunan biru dulu, ratakan permukaannya; susunkan asam manis di atasnya dan kukus selama 10 minit di dalam kukusan yang telah dipanaskan terlebih dulu.
5. Buat pula lapisan kuning, ratakan dan susunkan asam manis di atasnya dan kukus selama 10 minit. Ulang-ulang lapisan seterusnya sampai kesemua adunan habis.
6. Untuk lapisan terakhir, kukus selama 20 minit hingga masak sepenuhnya.
7. Setelah kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian barulah diterbalikkan di atas redai supaya sejuk sepenuhnya.
Labels:
Kek Lapis
KEK BROWNIE KACANG
KEK BROWNIE KACANG
rujukan : buku 'Kompilasi Hidangan Kek' oleh : Noraini Zakaria
Bahan-bahan :
190 gm mentega/marjerin
190 gm coklat masakan
200 gm gula kastor
130 gm kacang walnut/gajus atau badam yang telah dibakar
125 gm tepung gandum )
1/2 tsp serbuk penaik ) diayak (A)
3 biji telur gred 'A'
1 tsp esen vanilla
Cara Membuat :
1. Griskan acuan empat segi berukuran 8 inci. Lapik dengan kertas serap minyak.
2. Panaskan ketuhar pada suhu 180'C.
3. Mentega dan coklat masakan disatukan dalam periuk. Cairkan secara double-boiler. Sejukkan.
4. Pukul telur, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang dan gebu.
5. Tuangkan larutan coklat tadi ke dalam adunan telur sambil digaul hingga rata.
6. Masukkan kacang walnut dan akhir sekali bahan (A). Gaul perlahan dengan spatula hingga sebati.
7. Tuangkan adunan ke dalam acuan. Bakar selama 1 jam.
Labels:
Brownies
Saturday, April 19, 2014
Subscribe to:
Posts (Atom)