KEK PISANG

Wednesday, April 30, 2014

SEMPERIT SUSU








SEMPERIT SUSU
sumber dari  :  qasiehcupcake.blogspot.com




Bahan A :

250  gm   Buttercup
120  gm   gula aising
    1  tsp   esen vanilla
    1  biji   kuning telur 'B'


Bahan B :

300  gm   tepung jagung
  50  gm   susu tepung (apa-apa brand)
120  gm   tepung Red Rose

Hiasan :  Chocolate chips secukupnya


Cara Penyediaan :

1.   Satukan bahan A, gaulkan hingga sebati.
2.   Tidak perlu sampai kembang...masukkan susu tepung...gaulkan sebati.
3.   Ayakkan tepung jagung dan tepung red rose, masukkan sedikit demi sedikit hingga tidak melekat dijari.
4.   Tekankan adunan menggunakan nozzle bintang tertutup dan paipkan ke atas loyang.  Hiaskan.
5.   Bakar pada suhu 170'C selama 20-25 minit atau hingga kekuningan (api atas bawah).

Tuesday, April 29, 2014

KARIPAP







KARIPAP
sumber dari  :  yatiememories



Bahan Kulit :

   4   cawan   tepung gandum
   2   tbsp.     mentega            )  dipanaskan
1/2   cawan   minyak masak   )
   1   cawan   air suam
secubit garam


Bahan Inti :

6   biji       kentang  (kupas kulit & dipotong dadu)
3   tbsp.    rempah kari ayam/daging
1   biji       bawang besar *
2   ulas      bawang putih *
1   tbsp.     udang kering * (kesemua bertanda * dikisar)
1   cawan   daging kisar
garam & gula secukup rasa
air secukupnya


Cara Penyediaan :

UNTUK KULIT :  campurkan tepung gandum, marjerin & minyak yang telah dipanaskan (untuk mendapatkan kulit yang rangup).  Gaul rata dengan garpu/sudu.  Bancuhkan air dan garam.  Masukkan sedikit demi sedikit.  Uli hingga menjadi doh yang boleh dicanai dan mudah ketika mengelimnya.

UNTUK INTI :  Tumiskan bahan kisar hingga naik bau.  Masukkan pes kari dan kacau rata.  Kemudian masukkan kentang, daging kisar, air, garam dan gula secukup rasa.  Masak menggunakan api sederhana hingga kentang empuk dan airnya kering.  Setelah masak, angkat dan sejukkan.

(menghasilkan anggaran :  50 biji - 16 gm setiap bebola)

Monday, April 28, 2014

CHOCOLATE RICE ORANGE MUFFINS








CHOCOLATE RICE ORANGE MUFFINS
sumber dari  :  yatiememories  (yields :  15 biji)




Bahan A :

   2   cawan   tepung gandum *
   1   tsp.       baking powder *
1/2   tsp.       baking soda *  (bertanda * diayak 2 kali)
   1   cawan   gula perang
   2   tbsp.     chocolate rice

Hiasan :  chocolate chips untuk taburan di atas jika suka


Bahan B :

1/2   cawan   mentega -  dicairkan
   1   cawan   jus oren
   1   biji        telur gred A/B - dipukul sedikit
   1   tsp.       orange paste/emulco


Cara-cara :

1.   Panaskan oven pada suhu 180'C selama 15 minit (api atas bawah).
2.   Masukkan kesemua bahan A di dalam mangkuk kecuali bahan hiasan, gaul rata.
3.   Curahkan bahan B yang telah disatukan dan kacau rata.  DO NOT OVERMIX nanti muffin keras bila dibakar.
4.   Masukkan adunan ke dalam muffin cup separuh saja.  Hiaskan dengan chocolate chips jika suka.
5.   Bakar selama 20 minit atau hingga masak sepenuhnya.

NASI AYAM YANG SIMPLE







NASI AYAM
sumber dari  :   5 Rencah 5 Rasa




Bahan Sup :

   1   ekor    ayam  dipotong 12
   1   pek     sup bunjut Adabi
   2   tbsp     mentega/minyak masak
1/2   tsp       serbuk lada putih (optional)
1/2   inci       halia -  ditumbuk
   3   ulas       bawang putih  -  ditumbuk
   1   batang   kulit kayu manis
   1   kuntum  bunga lawang
   2   kiub       pati ayam Maggi

Cara-cara :

1.   Panaskan mentega; tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang dan bahan tumbuk hingga wangi dan garing.

2.   Masukkan ayam, kacau sebentar untuk mengecutkan ayam.  Tambahkan air hingga paras yang diinginkan (kena lebihkan dari sup biasa sebab nak gunakan untuk memasak nasi).

3.   Masukkan sup bunjut dan kiub pati ayam.

4.   Masakkan hingga ayam empuk.


Bahan Ayam :

12   ketul   ayam  (dari sup tadi)
  2   tbsp    kicap manis
  2   tbsp    sos tiram
  2   tbsp    madu

Cara-cara :

     Keluarkan ayam dari sup.  Perapkan dengan semua bahan.  (Perapkan selama 30 minit).  Gorengkan secara deep-fry.  Goreng sebentar saja sebab ayam sudah masak.  Angkat dan toskan.


Bahan Nasi :

4   cawan   beras  (rendamkan anggaran 15 minit & toskan)
4   cawan   sup
2   helai      daun pandan;  disimpul
serbuk kunyit secukupnya

Cara-cara :

     Satukan kesemua bahan di dalam periuk nasi elektrik.  Masakkan seperti nasi biasa.


Kuah Kicap :

1   ulas   bawang putih (tumbuk/mayang)
Lebihan jus perapan ayam (lepas goreng jangan dibuang bahan perapan itu)

Cara-cara :

1.   Tumiskan bawang putih hingga wangi.  Masukkan lebihan perapan ayam tadi.  Tumis sekejap saja.
2.   Tambahkan 1 cawan sup ayam.
3.   Boleh ditambahkan kicap, sos tiram (jika suka).


Bahan Sos :

1   ulas      bawang putih               )
1   ulas      bawang merah             )  dikisar sebati
5   biji        cili merah                    )
1   biji        tomato (dibuang biji)   )
1   tbsp      cuka masakan
1   cawan   sup ayam

Cara-cara :

     Satukan kesemua bahan dan dimasakkan di atas api sekejap saja.  Dah siap

Sunday, April 27, 2014

BISKUT TAT NENAS GULUNG











BISKUT TAT NENAS GULUNG GEBU
sumber  :  anymz-kitchen, tqvm untuk resipi ni - sangat sedap & gebu



Bahan-bahan :

115  gm   mentega  (4 oz.)
115  gm   minyak sapi  (4 oz.)
    1  biji   telur gred 'B'
408  gm   tepung gandum (diayak)
sedikit garam
Air sejuk (optional)


Cara Membuat :

     Pecahkan telur di dalam bekas.  Masukkan mentega dan minyak sapi.  Gaul hingga sebati dengan whisk.  Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yang lembut (tidak perlu menggunakan air sejuk tetapi setelah adunan menjadi doh; letakkan sebentar di dalam peti sejuk).
     Tekan adunan dan bentukkan tat.  Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal.  Bakar pada suhu 170'C - 180'C selama 20-25 minit.


Bahan Inti Nenas :

10   biji         nenas  (disagat & toskan airnya)
  3   kampit   gula pasir
sedikit pewarna kuning

Cara-cara :

     Kacaukan nenas dan gula.  Bila hampir kering masukkan pewarna.  Kacaukan hingga kering dengan api yang perlahan.

ROTI SOSEJ BERKEJU RANGUP







ROTI SOSEJ BERKEJU RANGUP
sumber :  yatiememories; tqvm untuk resipi ni - sedap



Bahan-bahan :

10   keping   roti putih
10   batang   sosej   (direbus sekejap & toskan)
10   keping   slice cheese (cheddar cheese)
  1   biji         telur  (dipukul sedikit)
Breadcrumbs oren atau putih secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng


Cara Membuat :

1.   Gelek roti hingga leper  (boleh dibuang kulit tepi jika suka).
2.   Letak sekeping slice cheese dan letakkan 1 batang sosej.
3.   Sapukan hujung gulungan roti dengan sedikit telur (untuk melekatkan).
4.   Gulungkan dengan kemas.  Buat hingga habis.
5.   Dengan menggunakan brush, sapukan keseluruhan roti dengan telur yang sudah dipukul sedikit tadi.
6.   Gulingkan ke dalam breadcrumbs dan gorengkan di dalam minyak yang telah dipanaskan.
7.   Goreng hingga keperangan, angkat dan toskan.  Hidangkan bersama sos kegemaran.

MANGO SMOOTHIE







MANGO SMOOTHIE
source :  Grandmother's Kitchen/FB (serves 2)



Ingredients :

   1   cup   fresh or frozen mango chunks
   1   cup   plain yogurt
   1   tbsp  honey
   2   tbsp  water
1/4   tsp   vanilla essence (optional)
   1   tsp   fresh lemon or lime juice (optional)
If using fresh, you can save a chunks of mango for garnish

Method :

     Combine all ingredients in a blender and process until smooth.  Pour into glasses of your choice. 


RED VELVET CUPCAKES


 Red Velvet Cupcakes (16 pcs) dihadiahkan kepada cucu saudaraku
sebagai hadiah harijadinya..maaf nama tak ingat..walau apapun 'Selamat Hari Jadi'..





RED VELVET CUPCAKES
source from :  blog 'Laura Vitale in the kitchen' - sangat sedap & moist



Ingredients :

1  1/4   cup   all-purpose flour    )
       2   tbsp  cocoa powder       )
    1/2   tsp    baking powder      )  Mix together & sift
    1/2   tsp    baking soda           )
    1/4   tsp    salt                        )
    1/4   cup   unsalted butter
    3/4   cup   caster sugar
    3/4   cup   buttermilk
       1   egg
       1   tsp    vanilla essence
Red food colouring


Method :

1.   Preheat oven to 350'F.

2.   In a bowl mix together the first 5 ingredients and set aside.  Cream together butter and sugar, add the egg and vanilla essence until well combined and creamy.

3.   Add 1/2 dry ingredient and half (1/2) buttermilk alternately until well combined BUT NOT OVERMIXING.  Using spatula, add enough food colouring to get the desired red colour.

4.   Using ice-cream scoop, scoop the batter evenly into your prepared pan and bake for 18-22 minutes.  Let cupcakes cool completely.

Frosting :

2   cups   powdered sugar
4   oz.     cream cheese
2   tbsp   unsalted butter
1   tbsp   milk
1   tsp     vanilla essence

Method :

     Put all ingredients into a bowl and mix until well combined and it has the consistency of a thick frosting.  Ready to frost on cupcakes.

CHOCOLATE CUPCAKES yang sangat sedapp!!


Chocolate Cupcakes yang sangat sedap dan moist walaupun tanpa toppingnya. Ku buatkan untuk bekalan
anak ku AJ bawa balik ke asrama. Resipi dari blog 'Joy of  Baking'. Kebanyakkan resipi-resipinya
sangat sedap dan mudah untuk mencuba...






CHOCOLATE CUPCAKES
sumber dari :  'Joy of Baking'



Ingredients :

   1/2  cup   cocoa powder (50 gm)   )
      1  cup   boiling water (240 ml)     )  Mix together & let cool
1 1/3  cup   all-purpose flour  (175 gm)   )
      2  tsp    baking powder                     )  Whisk together
   1/2  tsp    salt                                       )
   1/2  cup   unsalted butter (113 gm)
      1  cup   caster sugar (200 gm)
      2  large  eggs
      2  tsp     vanilla essence

Chocolate Fudge Frosting :  (tak buat)

  120  gm   chocolate bar (chopped) - 4 oz.
  150  gm   unsalted butter (2/3 cup)
  160  gm   powdered sugar/icing sugar - sifted (1  1/3 cup)
1 1/2  tsp   vanilla essence

Method :

     Beat butter and caster sugar until light and fluffy.  Add egg one at a time until smooth.  Beat in vanilla essence.  Add flour mixture until incorporated.  Add cooled cocoa mixture and stir until smooth.  Fill 2/3 into cupcake liner and bake in a preheated 190'C for 20 minutes.

Frosting :  Melt chocolate (double-boil) and let cool at room temperature.  Beat butter until smooth and creamy (about 1 minute).  Add powdered sugar, beat until light and fluffy (about 2 minutes).  Beat in vanilla essence.  Add cooled chocolate and beat until smooth and glossy (about 2-3 minutes).


Pelbagai tempahan


 French Macaron with Nutella and Vanilla Buttercream filling dari cucu saudara,
Sarah Sharikah sebanyak 20 pieces, tqvm.


 Tat Nenas Gulung dari kawan Fatin, tqvm



 Biskut Lidah Kuching Pelangi - 24 bekas juga dari kawan Fatin, tqvm



Tuesday, April 22, 2014

KEK LAPIS KUKUS ASAM MANIS












KEK LAPIS KUKUS ASAM MANIS
sumber dari  :  yatiememories, tq



Bahan-bahan :

1  1/4  cawan   gula halus
       5  biji        telur gred 'A' (yang sejuk dari peti ais)
       1  tbsp      ovallate
       2  cawan   tepung gandum
       1  tsp.       baking powder
   150  ml.        susu cair
    1/2  tsp.       garam halus
   100  gm        minyak jagung atau minyak masak
       1  tsp.       esen vanilla
Pewarna biru, kuning & hijau secukupnya
Asam manis secukupnya

Loyang :  9 inci persegi/bulat; digris & dialas dengan kertas minyak


Cara Membuat :

1.   Ayakkan tepung gandum bersama baking powder dan ketepikan dulu.

2.   Pukul gula dan telur hingga kembang.  Setelah kembang masukkan ovallate dan pukul lagi hingga betul-betul kembang dan gebu.  Masukkan minyak dan gaul sebati.

3.   Masukkan tepung dan baking powder berselang-seli dengan susu cair dan masukkan esen vanilla.  Gaul sebati dan bahagikan kepada 3 bahagian.  Letakkan pewarna pada setiap bahagian.

4.   Loyang dialaskan kertas minyak dan sapukan sedikit mentega.  Letakkan adunan biru dulu, ratakan permukaannya; susunkan asam manis di atasnya dan kukus selama 10 minit di dalam kukusan yang telah dipanaskan terlebih dulu.

5.   Buat pula lapisan kuning, ratakan dan susunkan asam manis di atasnya dan kukus selama 10 minit.  Ulang-ulang lapisan seterusnya sampai kesemua adunan habis.

6.   Untuk lapisan terakhir, kukus selama 20 minit hingga masak sepenuhnya.

7.   Setelah kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian barulah diterbalikkan di atas redai supaya sejuk sepenuhnya.

KEK BROWNIE KACANG








KEK BROWNIE KACANG
rujukan :  buku 'Kompilasi Hidangan Kek' oleh : Noraini Zakaria



Bahan-bahan :

190  gm   mentega/marjerin
190  gm   coklat masakan
200  gm   gula kastor
130  gm   kacang walnut/gajus atau badam yang telah dibakar
125  gm   tepung gandum      )
 1/2  tsp   serbuk penaik       )  diayak (A)
    3  biji   telur gred 'A'
    1  tsp   esen vanilla


Cara Membuat :

1.   Griskan acuan empat segi berukuran 8 inci.  Lapik dengan kertas serap minyak.
2.   Panaskan ketuhar pada suhu 180'C.
3.   Mentega dan coklat masakan disatukan dalam periuk.  Cairkan secara double-boiler.  Sejukkan.
4.   Pukul telur, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang dan gebu.
5.   Tuangkan larutan coklat tadi ke dalam adunan telur sambil digaul hingga rata.
6.   Masukkan kacang walnut dan akhir sekali bahan (A).  Gaul perlahan dengan spatula hingga sebati.
7.   Tuangkan adunan ke dalam acuan.  Bakar selama 1 jam.

Saturday, April 19, 2014

FRENCH MACARONS

 corak polos
 corak marble


 belum dicantum
 belum dicantuk

 setelah dicantum dengan inti nutella