KEK PISANG

Monday, April 29, 2019

SAMBAL IKAN TENGGIRI...










SAMBAL IKAN TENGGIRI
sumber :    buku masakan...




Bahan-Bahan :

3  keping  isi ikan tenggiri  ~  lumur sedikit garam, serbuk kunyit & digoreng
8  biji  cili merah *
7  biji  cili padi *
1/2  biji  bawang besar Holland *
2  ulas  bawang putih *
1  inci  halia *   ( *  dikisar kasar  )
1  biji  tomato  ~  belah 6  (saya tambah)
1/2  biji  bawang besar Holland  ~  hiris kasar  (saya tambah)
1  sudu makan  air asam jawa
Sedikit gula pasir & garam
Sedikit hirisan daun bawang
Sedikit minyak masak


Cara Memasak :

1.  Tumis bahan kisar sehingga garing dan pecah minyak.
2.  Masukkan air asam jawa, garam dan gula pasir.
3.  Tuangkan sedikit air dan dikacau rata.
4.  Masukkan tomato dan bawang besar, biarkan sedikit masak.
5.  Setelah masak tuangkan sambal ke atas ikan tenggiri goreng tadi.  (Boleh juga digaulkan sekali dengan ikan sehingga sebati).
6.  Taburkan dengan hirisan daun bawang dan sedia dihidangkan.

PANCAKE@PANKEK...










PANCAKE@PANKEK
sumber :    ilhamdapur.blogspot.com




Bahan-Bahan :

1 1/2  cawan  tepung gandum
3 1/2  sudu teh  baking powder
1/2  sudu teh  garam
2  sudu besar  gula
1 1/4  cawan  susu segar
1  biji  telur  ~  dipukul sedikit  (saya guna gred A)
3  sudu besar  mentega  ~  cairkan  (saya guna minyak masak jer)
Sedikit esen vanilla  (anggaran 1/2 sudu kecil)


Cara-Cara :

1.  Ayak tepung gandum, baking powder dan garam.  Kemudian gaul sebati dengan gula.  Buat lubang di tengah-tengah dan masukkan susu segar, telur dan mentega cair.  Kacau sehingga sebati.

2.  Panaskan non-stick pan dan masak menggunakan api perlahan sehingga keperangan di kedua-dua bahagian.  Sedia dihidangkan dengan sos coklat, madu atau ikut citarasa.


TIPS :    Untuk menghasilkan pancake@pankek yang sama saiz, sebaiknya gunakan non-stick pan bersaiz paling kecil.  Kalau guna pan besar, pancake@pankek akan jadi leper.  Selepas masukkan 1 senduk adunan ke dalam pan, tutup pan agar adunan naik.  Pastikan guna api perlahan.

JEMPUTAN WALIMATULURUS APRIL 2019...


28/4/2019 (Ahad)  Jemputan Walimatulurus En. Farhan, anak lelaki dari sahabat baik ketika menetap di Taman Seri Kenari, Sg Chua, Kajang, Pn. Zaharah Arsat@Ida & En. Zolkepli Baba
di Menara KL Tower Malaysia.


PANDAN CHEESECAKE...










PANDAN CHEESECAKE
adapted from :    anncoojournal.com...




Ingredients :

3  egg  yolks  (used large eggs)
250  gm  cream cheese,  room temperature
20  gm  caster sugar
70  gm  dairy whipping cream or coconut cream  (I used whipping cream)
2  tbsp.  pandan juice or 1 to 1.5 teaspoon pandan emulco  (I used Strawberry Emulco 1.5 teaspoon and a few drops of pink food colouring)
2  tbsp.  cake flour or plain flour,  sifted
3  egg  white
40  gm  caster sugar


Method :

1.  Preheat oven to 160'C.  Line and grease the sides of a 8-inch cake pan, then wrap with aluminium foil.  Set aside.

2.  Beat cream cheese and sugar (20 gm) at low speed.  Gradually add in whipping cream to the cream cheese mixture at speed medium followed by pandan juice/strawberry emulco and few drops of food colouring and beat to smooth and creamy.

3.  Add egg yolks one at a time beating well after each addition until just combined at low speed.  Lastly add 2 tablespoon of plain flour into it and mix well.

4.  In another clean bowl, whisk egg whites till foamy.  Add sugar (40 gm) in batches and whisk to peak forms.  Use a rubber spatula to fold egg whites to cheese mixture in 3 batches.  Pour cheese mixture into prepared pan.

5.  Steam-bake in preheated oven at 150'C for about 50-60 minutes (depending on your oven).  It should feel set, but not rigidly so.

6.  Remove cheesecake from pan after cooling and place in the refrigerator to chill for at least an hour.  Dust with some cocoa powder or snow powder on top of cheesecake (if you like) before serving.


NOTE :    You may also pour the cheese batter into 12 papercups.
Baking time :    150'C -  50-60 minutes (depending on your oven)

TELUR MASAK KICAP...










RESIPI TELUR MASAK KICAP
sumber :    tiffinbiru@CMG...




Bahan-Bahan :

5  biji  telur  ~  digoreng mata kerbau
1  biji  bawang besar  ~  hiris
3  ulas  bawang putih  ~  diketuk
1  biji  cili merah  ~  hiris serong
Sedikit soo hoon  ~  kerat pendek & rendam hingga lembut
1  cawan  air
1/2  cawan  kicap manis
1/2  sudu makan  sos tiram
1/2  sudu kecil  serbuk lada hitam
1/2  sudu kecil  cuka makan
Hirisan daun bawang  ~  untuk hiasan
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar hingga layu, masukkan bawang putih, serbuk lada hitam dan sos tiram, kacau rata dan tuangkan air.  Masukkan kicap manis dan cuka makan.  Biarkan mendidih.

2.  Masukkan telur, hirisan lada merah dan soo hoon (toskan dahulu).  Kacau perlahan-lahan dan kecilkan api.  Biarkan masak sekejap, sesuaikan rasa dan jika 'ok' bolehlah matikan api dapur.  Sedia dihidangkan.

CINNAMON APPLE CAKE...










CINNAMON APPLE CAKE
source from :    kitchenfunwithmy3sons.com




Ingredients :

1/2  cup  butter,  softened
1/2  cup  sugar
1/2  cup  dark brown sugar
2  eggs  (large)
1/4  tsp  vanilla extract
1 1/4  cup  all-purpose flour
1 tsp  baking soda
1  tsp  ground cinnamon
1/4  tsp  salt
1 1/2  cups  chopped and peeled apples  (about 2 medium apples)
1/2  cup  chopped walnuts


Method :

1.  Heat oven to 350'F.  Spray a 9-inch round cake pan with cooking spray.

2.  In a large bowl, beat softened butter and both sugars with an electric mixer on medium speed until light and fluffy.  

3.  Beat in eggs, one at a time.  Stir in vanilla extract, flour, baking soda, cinnamon and salt.  Stir in the chopped apples and walnuts.  Pour into your prepared greased pan.

4.  Bake for 40-45 minutes or until toothpick inserted in center of cake comes out clean.  Cool about 10-15 minutes.  Cut the warm cake into slices and serve with ice cream.

MUFFIN TELUR...











RESIPI MUFFIN TELUR
sumber :    FB@Resepi Tutorial Terbaek...




Bahan-Bahan :

5  biji  telur gred B
2  keping  cheese  (boleh guna cheesedale)
1/2  batang  lobak merah  ~  dipotong kecil/sagat kasar
Sedikit timun  ~  dipotong kecil
Sedikit lada benggala  ~  dipotong kecil  (saya guna lada hijau jer)
Garam secukup rasa
Serbuk lada hitam secukupnya


Cara Penyediaan :

1.  Potong sayur-sayuran tersebut atau boleh juga di sagat.

2.  Masukkan sayuran ke dalam acuan muffin yang telah digris dengan sedikit minyak.

3.  Taburkan sedikit kepingan cheese ke atas sayuran tersebut dan ketepikan sekejap.

4.  Di dalam bekas lain, pukul telur hingga hancur, perasakan dengan sedikit garam dan lada hitam.

5.  Tuangkan bancuhan telur tadi ke dalam acuan hingga menutupi sayuran tadi (jangan sampai terlalu penuh, nanti melimpah).

6.  Masukkan ke dalam oven yang telah sedia dipanaskan (suhu 180'C - 200'C).  Bakar selama 20-25 minit dengan api atas bawah.

7.  Tunggu hingga sejuk dan hidangkan.

ACAR IKAN...









RESIPI ACAR IKAN
sumber :    buku...




Bahan-Bahan :

3  ekor  ikan kembung  ~  dibersihkan & dikelar
Sedikit garam & serbuk kunyit
2  ulas  bawang putih  ~  diketuk
1  inci  halia  ~  dihiris memanjang
1  biji  bawang besar  ~  dihiris kasar
2  biji  cili merah  ~  dihiris serong
5  sudu makan  cuka
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Lumurkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit.  Goreng sehingga garing.  Ketepikan.
2.  Tumiskan bawang putih sehingga kuning.  Masukkan halia, bawang besar dan cili merah.
3.  Kemudian masukkan cuka dan sedikit air.
4.  Setelah mendidih, tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi.

RISOLES MAYO...










RISOLES MAYO
sumber :    Insta@waktunyamemasak
by@ernibryan




Bahan Kulit :

200  gm  tepung terigu segitiga
350  ml  susu cair UHT
1  butir  telur utuh
Garam secukupnya


Isian :

Smoked beef
Keju cheddar  ~  parut
Mayonaise


Pencelup :

Putih telur secukupnya  (saya guna 1 butir jer)
Tepung roti@breadcrumbs


Cara-Cara :

1.  Campur semua bahan kulit aduk hingga rata.  Jika perlu saring supaya tidak menggerindil.
2.  Buat dadar tipis-tipis di atas teflon@non-stick pan.
3.  Beri isian lalu lipat.
4.  Celupkan ke putih telur lalu ke tepung roti.  Lakukan hingga habis.
5.  Masukkan ke kulkas@peti sejuk selama 30 menit supaya pas digoreng tepung rotinya menempel sempurna/tidak lepas.
6.  Goreng dengan minyak banyak api sedang sampe kekuningan.
7.  Sajikan.

Wednesday, April 24, 2019

DORAYAKI PANDAN ...










DORAYAKI PANDAN
sumber :    Insta@aneka_kue_baking
source :   @aniktrivina


Bahan-Bahan :

2  butir  telur  (gred A)
75  gm  gula kastor
1  sdm  madu
130  gm  tepung terigu protein rendah  (kunci biru)
50  ml  air
1/2  sdt  baking soda
3  sdt  air tambahan
Pasta pandan secukupnya


Cara-Cara :

1.  Kocok telur dengan whisk, tambahkan gula, madu aduk hingga gula larut.

2.  Larutkan baking soda dalam 50 ml air lalu tambah ke adonan telur, tambah tepung sedikit demi sedikit, tambah pasta pandan aduk rata (jangan over mix).  Diamkan 30 menit tutup dengan kain.

3.  Setelah 30 menit tambah 3 sendok teh air agar tidak terlalu kental.

4.  Panaskan pan teflon tanpa oles apapun tuang adonan, masak hingga kecoklatan pada dua sisi.

5.  Penyelesaian :   Ambil 1 lembar Dorayaki taruh isian pilihan (Nutella/coklat ganache) lalu tumpuk/cantumkan 1 lembar lagi dan rehatkan.

6.  Sajikan.

APPLE and BLUEBERRY CAKE ...











APPLE and BLUEBERRY CAKE
adapted from :    anncoojournal.com




Ingredients :

225  gm  self-raising flour  ~  sifted
145  gm  caster sugar
125  gm  butter  ~  softened
1  tsp  vanilla extract
1  tbsp  lemon juice
Lemon zest from 1 lemon
2  large  eggs
125  ml  milk
1  red apple  ~  cored and thinly sliced  (I peel the skin)
100  gm  blueberries  ~  fresh or frozen
2  tbsp  natural raw sugar to sprinkle  (optional)


Method :

1.  Preheat oven to 160'C.  Grease a 8 inch/20 cm spring form tin and lined with non-stick baking paper.  Set aside.

2.  Place flour, sugar, soft butter, vanilla extract, lemon juice and zest, eggs and milk in the bowl of an electric mixer and beat until just combined, pour mixture into cake tin.  Top with the apple slices and blueberries and sprinkle with raw sugar (you may omit the sugar).

3.  Bake for 45 minutes or until the cake is cooked when tested with a skewer.  Leave cake to cool before dusting on confectionery sugar (or snow powder) before serving.


NOTES :   The apple slices will sink to the bottom after baked if it is thickly sliced, so must slice them thinly...