PUDING TEMBIKAI
rujukan : yatiememories...
Bahan-Bahan :
1 paket serbuk agar-agar tanpa warna (10 gm)
2 keping roti gardenia *
4 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat manis *
1 cawan susu cair * (tambahan)
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil esen vanilla
Cincau dipotong kecil
Sedikit pewarna hijau & merah
Acuan/loyang : 8 inci/atau ikut pilihan
Cara-Cara :
1. Masak serbuk agar-agar bersama gula pasir dan air sehingga serbuk agar-agar dan gula pasir hancur.
2. Sementara itu, rendamkan roti di dalam susu cair dan carik-carikkan. Masukkan susu cair, roti yang direndam tadi dan susu pekat manis. Blend sehingga halus.
3. Setelah serbuk agar-agar dan gula pasir hancur, masukkan bahan-bahan blend tadi ke dalam periuk berisi agar-agar, juga masukkan esen vanilla dan mentega. Kacau sehingga mendidih dan pekat sedikit. Tutup api.
4. Ambil sedikit adunan (anggaran 1 cawan) dan warnakan dengan pewarna hijau (ini sebagai kulit tembikai). Biarkan mengeras sedikit.
5. Selepas itu ambil sedikit lagi adunan (anggaran 3/4 cawan) biarkan pada warna asal, curahkan/tuangkan di atas lapisan hijau tadi. Biarkan mengeras sedikit.
6. Adunan selebihnya diwarnakan dengan pewarna merah, kemudian tuangkan di atas lapisan putih@warna asal tadi. Taburkan dengan potongan cincau tadi sebagai biji tembikai. Biarkan sejuk. Simpan di dalam peti sejuk...