KEK PISANG

Tuesday, May 29, 2012

Kek gulung

Hai teman!  Kali ini saya mencuba swiss roll dari buku Wendy Kor.  Kek ini sedap dan gebu cuma gulungan kek ini tidak berapa kemas dan padat.  Mesti cuba lagi sampai puas hati.


 KEK GULUNG BERCORAK




KEK GULUNG BERCORAK

resepi dari buku Wendy Kor
dicuba oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com

Bahan A :

1    biji    putih telur  (A/B)
20  gm    gula kastor
1/4 tsp    cream of tartar

Bahan B :

4   biji    kuning telur
60 gm    minyak masak
80 gm    air

Bahan C :

100 gm   tepung superfine
1/2  tsp   baking powder

Bahan D :

4   biji    putih telur
70 gm    gula kastor
1/2 tsp   cream of tartar
Pewarna ikut pilihan

Loyang :  25x35cm atau 10x10 inci persegi

Cara-cara :

1.   Ayak tepung superfine dan baking powder.
2.   Masukkan tepung yang diayak, kuning telur, minyak dan air di dalam mangkuk besar.
3.   Gaul dengan menggunakan pemukul telur hingga sebati.
4.   Ambil satu sudu adunan ke dalam mangkuk kecil.  Tambah pewarna pilihan.
5.   Pukul sebiji putih telur pada kelajuan tinggi selama satu minit.
6.   Tambah gula dan cream of tartar dan pukul hingga pucak kelihatan kaku.
7.   Tambah dua sudu meringue kepada campuran berwarna tadi.  Gaul sebati dan masukkan ke dalam bag paiping.
8.   Mulakan membuat corak pada lapik loyang kek.  Bakar di dalam ketuhar yang dipanaskan kepada 160'C selama 1 minit.
9.   Pukul 4 biji putih.  Tambah gula dan cream of tartar.  Pukul hingga puncak kelihatan kaku.
10. Tambah meringue tersebut kepada adunan dan gaul hingga sebati.
11. Tuangkan adunan ke atas corak yang telah dibakar tadi.  Ratakan dan bakar semula selama 20 minit.
12. Setelah agak sejuk, sapukan dengan inti kegemaran dan gulung hingga kemas.


Kek

Salam teman semua! hari ini saya mencuba kek keju yang bahagian basenya menggunakan biskut. Tapi kejadiannya kurang memuaskan. Biskutnya agak kasar mungkin kurang halus serta bahagian ini agak kering mungkin butternya kurang jadi ianya agak berderai sikit ketika hendak memotongnya. Tapi yang pastinya kek ini sedap sangat. Lain kali akan mencuba lagi hingga perfect.

 KEK KEJU KOKTEL





KEK KEJU KOKTEL  (7")

resepi dari buku Chef Noraini Zakaria
dicuba oleh :  zaralovebaking.blogspot.com

Lapisan biskut :

160  gm   biskut Marie  -  dikisar
60    gm   mentega  -  dicairkan

Lapisan Keju :

250  gm   krim keju
15    gm   gelatin halal
60    ml    air
50    gm   gula kastor
180  gm   susu pekat manis

Lapisan agar-agar :

5     gm   serbuk agar-agar  (1 sudu teh)
50   gm   gula kastor
450 ml    air
200 gm   buah-buahan dalam tin

Cara membuat :

1.   Sediakan tin bulat 7" jenis 'loose tin' yang boleh dibuka dibawahnya atau acuan jenis springform.
2.   Biskut :  Tuangkan mentega cair ke dalam serbuk biskut dan gaul rata.  Tekan pada dasar acuan hingga padat.  Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
3.   Keju :   Dalam bekas lain, pukul krim keju dan gula hingga kembang dan berkrim.  Masukkan susu pekat dan pukul lagi hingga sebati.  (Disini saya letakkan sedikit pewarna merah agar buah-buahan didalam adunan keju kelihatan menarik sebab adunan asal putih).
4.   Panaskan gelatin dan air hingga cair.  Setelah sejuk tuangkan gelatin ke dalam adunan keju dan pukul sebati.  Masukkan buah-buahan dan dikacau rata.
5.   Tuangkan adunan atas lapisan biskut yang telah keras.  Simpan semula dalam peti sejuk selama 1 jam.
6.   Agar-agar :   Satukan agar-agar, gula kastor dan air.  Masak hingga mendidih.  Tutup api dan biarkan ia suam.  Taburkan baki buah-buahan atas lapisan keju dan tuangkan agar-agar di atasnya.  Simpan dalam peti sejuk hingga keras.

Monday, May 28, 2012

Fun with cupcake!

Salam teman-teman! Semalam 27/5/2012 (Ahad) anak saya telah membelikan saya beberapa buah buku resepi baru dengan gaji pertamnya.  Terima kasih anakku (Fatin). Dibawah ini adalah salah satu dari buku tersebut. Kebetulan cuti sekolah telah bermula maka saya telah mencuba salah satu resepi cupcake dari buku ini. Memandangkan semua anak-anak ada dirumah maka saya pun telah mencubanya.  Cupcake ini sangat sedap dan gebu sekali. Lebih sedap kalau dihiaskan dengan buttercream icing. Tapi saya tidak sempat hendak menghiasnya kerana anak-anak telah menghabiskannya. Lain kali akan mencuba resepi yang lain pula.  



 resepi from this book.


CHOCOLATE CHIP and ALMOND CUPCAKES (makes : 12)
tried by :  zaralovebaking.blogspot.com

Ingredients :

110  gm   butter
100  gm   caster sugar
2      eggs (A)
110  gm   plain flour
1      tsp   baking powder
50    gm   ground almonds
50    gm   chocolate chips
1/2   tsp   almond essence
1 1/2 tbsp milk

Method :

     Preheat oven to 180'C.  Line one 12-hole muffin tray with cupcake papers (No. 9).
     Put the butter and sugar into a bowl and beat until light and fluffy.  Add the eggs, one at a time, beating well after each addition.  Add the flour and baking powder, then add the ground almonds, chocolate chips, almond essence and milk.  Mix gently until well combined.
     Divide the mixture evenly between the cupcake papers, filling them about three-quarters full.  Bake for 20 minutes.  Cool cupcakes in the muffin trays for 5 minutes before removing to a wire rack to cool completely.

Decoration :  Ice with your choice of vanilla or chocolate frosting.

Saturday, May 26, 2012

Konvo 2012

Majlis yang bersejarah dalam keluarga kami.  Majlis penyampaian Sijil Ijazah Perakaunan di UITM, Shah Alam pada 20hb Mei 2012 (Ahad).






 Fatin di apit oleh ayah dan ibu di hari bersejarah,
di UITM, Shah Alam



Saturday, May 19, 2012

Cupcake again!

 with chocolate frosting
with creme cheese frosting - delicious & tangy



CHOCOLATE CUPCAKES

resepi by  :  Joy of Baking
tried by :   zaralovebaking.blogspot.com

Ingredients :

1/2   cup   cocoa powder  (50 gm)
1      cup   boiling water  (240 ml)
1 1/3 cup  all purpose flour  (175 gm)
2      tsp    baking powder
1/2   tsp    salt
1/2   cup   unsalted butter  (113 gm)
1      cup   caster sugar  (200 gm)
2    large   eggs
2      tsp    vanilla extract

Chocolate Fudge Frosting :

4   oz        cooking chocolate  (120 gm - chopped)
2/3 cup     unsalted butter  (150 gm)
1 1/3 cup  icing sugar  (sifted -  160 gm)
1 1/2 tsp   vanilla extract

Method :

     Mix together cocoa powder and boiling water until there's no lump.  Let cool and set aside.  Meanwhile whisk together flour, baking powder and salt.  Set aside.  Beat butter and sugar until light and fluffy.  Add in egg one at a time until smooth.  Beat in vanilla.  Add flour mixture until incorporated.  Add cooled cocoa mixture and stir until smooth.  Fill 2/3 into cupcake liner and bake at a temperature of 190'C for 20 minutes.

Frosting :  Melt chocolate (double-boil) and let cool at room temperature.  Beat butter until smooth and creamy (about 1 minute).  Add icing sugar, beat until light and fluffy (about 2 minutes).  Beat in vanilla.  Add cooled chocolate and beat until smooth and glossy (about 2-3 minutes).  Ready to use.

Friday, May 18, 2012

Cupcake

 Red Velvet Cupcake with Creme Cheese Frosting
tempahan dari Echa (12 pcs), 18/5/2012 (Friday), tqvm kerana sudi 
tempah dari auntie.


Cupcakes for my son-in law

 RED VELVET CUPCAKES


RED VELVET CUPCAKES  (makes :  16-18 cupcakes)
by the author :   Ivy Marina Boucher
tried by :   zaralovebaking.blogspot.com

Ingredients :

100  gm   unsalted butter
150  gm   caster sugar
2      nos  eggs  (A)
150  gm   all purpose flour
1/2   tsp   baking powder
1/2   tsp   baking soda
2     tbsp  cocoa powder
2      tsp   distilled white vinegar
1/2   tsp   salt
120  ml    buttermilk
1      tsp   vanilla extract
2      tsp   liquid red food colouring

Note :  Buttermilk substitution  -  Place 1 tbsp lemon juice or white vinegar in a measuing cup.  Top with milk to make 1 cup (240 ml).  Let stand for 5 minutes then use in any cake recipe that calls for buttermilk.

Method :

1.   Preheat oven to 170'C.
2.   Line cupcake tray with paper cup liners.
3.   Sift together flour, cocoa, baking powder and salt.
4.   Cream together butter and sugar until light and fluffy.
5.   Beat in vanilla and eggs one at a time.
6.   Alternately add flour and buttermilk in two batches to creamed butter mixture.
7.   Add in red food colouring.
8.   Combine baking soda and vinegar and fold into batter.
9.   Mix well but do not overbeat.
10. Fill each cup 2/3 full.
11. Bake for 18 to 20 minutes or when skewer inserted in centre of cupcake comes out clean.

Cream Cheese Frosting :

250  gm   cream cheese
130  gm   icing sugar  -  sifted
100  gm   butter
1     tbsp  lemon juice
1     tbsp  vanilla extract

     Beat cream cheese, butter and icing sugar until light and fluffy.  Add vanilla dan lemon juice.  Beat until incorpoated.  Ready for decoration on cupcakes as desired.

Thursday, May 17, 2012

Creme Puff


 CREME PUFF



CREME PUFF  (anggaran :  34 biji)
resepi oleh :   Juicycafe
dicuba oleh :  zaralovebaking.blogspot.com

Bahan-bahan :

100  gm   mentega
250  gm   air
1/2   tsp   gula kastor
secubit garam
150  gm   tepung gandum,  ayak
3      biji   telur  (A)
300  gm   non-dairy whipping cream, putar hingga kental (diguna sebagai filling)
1     tbsp  gula aising (hiasan, diayak atas puff)
1     tsp    esen vanilla (optional)

Cara membuat :

1.   Masakkan mentega, air, gula kastor dan garam hingga mendidih.
2.   Masukkan tepung, gaul hingga licin.  Tutup api.
3.   Tuangkan ke dalam mixer dan putar hingga suam.
4.   Tambahkan telur sedikit demi sedikit dan terus putar hingga sebati dan rata.
5.   Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan nozel bintang besar dan paipkan ke atas dulang yang telah digris.
6.   Bakar pada suhu : 200'C selama 25 minit.

Krim Kastad :
resepi oleh :  Citarasawan

250  ml   susu segar
2     tbsp gula
2     tbsp tepung kastad/tepung jagung
1     biji   kuning telur (pukul sedikit)
1/2  tbsp marjerin

     Satukan kesemua bahan kecuali marjerin.  Masakkan hingga agak likat.  Masukkan marjerin dan kacau hingga pekat.  Angkat dari api.  Sejukkan dahulu dalam peti sejuk sebelum dipaipkan ke dalam puffs.

Chiffon cake lagi

Salam semua, hari ini mencuba lagi chiffon cake.  Seronok pula membuat cake ini.  Sangat mudah, gebu dan sedap sekali.  Cubalah.


 OREO CHIFFON CAKE



OREO CHIFFON CAKE
source from :   bakericious (Jess), tqvm for this lovely resepi.
tried by :   zaralovebaking.blogspot.com

Ingredients :


A  :   65  gm   crushed oreo biscuit

B  :   5    egg   yolks  (A)
        50  gm    caster sugar
        60  gm    milk
        60  gm    corn oil
        100 gm   cake flour/superfine flour  -  sifted

C  :  5    egg    whites
       1/2  tsp    cream of tartar
       60  gm     caster sugar

Tray :   8 inch/22 cm ungreased tube pan

Method :


1.    Preheat oven to 180'C.
2.    Mix egg yolk and sugar together.  Then add in oil and milk.  Then add in sifted flour.  Combine with whisk until smooth.  (Do not over mix but just whisk until combine).
3.    Beat egg white and cream of tartar until frothy until soft peak.  Then gradually add in sugar a little at a time and beat until stiff.
4.    Fold egg whites into the egg yolk mixture in 3 batches and mix with spatula just until combined.
5.    Pour in the crushed oreo biscuit and fold gently until well combined.
6.    Pour into ungreased tube pan (22cm/8 inch) and bake for 45 minutes or until done.
7.    Invert immediately upon removal from the oven.  Wait for it to cool completely before removing the cake from pan.

Wednesday, May 16, 2012

Kelas Combo Chocolate Cake & Ice Cream Cake




Kelas Combo Chocolate Cake & Ice Cream Cake 
bersama Ellie De'Heart di Seksyen 5 Tambahan,
Bandar Baru Bangi pada 5/5/2012 (Sabtu)

Chilled Cheesecake




 CHILLED STRAWBERRY CHEESECAKE




CHILLED STRAWBERRY CHEESECAKE
resepi dari :  Pn. Yatie & CMG  (tqvm for this delicious cake - minta izin salin disini)
dicuba oleh :  zaralovebaking.blogspot.com

Bahan A :

200  gm   biskut digestive  (hancurkan)
80    gm   butter  -  cairkan

Caranya :

1.   Biskut digestive dihancurkan (boleh guna food processor) kemudian masukkan butter yang telah dicairkan sedikit demi sedikit hingga mendapat bancuhan yang boleh dikepal.
2.   Masukkan ke dalam acuan spring form saiz 8 inci (20 cm) dan tekan padat-padat.  Sejukkan dalam freezer.  Sementara itu bolehlah sediakan bahan B.

Bahan B :

250  gm   cream cheese
60    gm   gula halus
6      biji   buah strawberry segar - kisar halus jadikan puri
1      tsp   strawberry emulco
6      biji   buah strawberry segar  -  dipotong dadu
1 1/2 tbsp gelatin halal  (brand NUR/Kijang)
125  ml    air suam
200  ml    whipping cream  -  disejukkan (1 kotak kecil)

Hiasan :  lebihan buah strawberry segar
Loyang :  8 inci/20 cm - spring form/loose bottom pan

Cara membuatnya :

1.   Putarkan cream cheese dan gula halus hingga berkrim, masukkan puri strawberry dan juga strawberry emulco dan putar rata.
2.   Dalam bekas lain, putar whipping cream hingga kembang kemudian masukkan ke dalam bancuhan cream cheese tadi.  Gaul menggunakan spatula hingga rata.  Ketepikan.
3.   Manakala gelatin dibancuh dengan air suam hingga larut dan kelihatan jernih.
4.   Tuangkan ke dalam adunan cheese tadi, kacau rata dan masukkan buah strawberry dadu tadi dan gaul rata.
5.   Keluarkan loyang berisi biskut dari freezer dan tuangkan adunan cheese ke dalamnya, ratakan.  Hiaskan dengan baki buah strawberry.
6.   Simpankan semula ke dalam freezer selama 3-4 jam atau semalaman hingga keras.
(SELAMAT MENCUBA.  Cheesecake ini sedap sangat.)

Nota dari  CMG :  Untuk keluarkan kek dari loyang, basahkan tuala dengan air panas suam & pekap keliling tin cake tadi hingga kelihatan sedikit longgar dari tin acuan.
dari  Yatie :  Tak perlu dikisar buah strawberry dan tak perlu letak strawberry emulco kalau nakkan plain .... biar nampal strawberry yang didadu untuk lebih terserlah.  Terpulang pada citarasa masing-masing.

Tuesday, May 15, 2012

Masakan berasaskan pecal


 AYAM TUMIS REMPAH PECAL



AYAM TUMIS REMPAH PECAH
sumber dari :  majalah SEDAP
dicuba oleh :   zaralovebaking.blogspot.com

Bahan :

1/2 ekor   ayam  -  dibuang kulit & dipotong kecil
1    biji     bawang besar  -  dihiris memanjang
1    biji     cili hijau  -  dipotong serong
100 gm    rempah pecal segera
1   tbsp.   kicap manis
3/4 tsp.    garam
200 ml     air
1    tbsp.  minyak masak untuk menumis

Cara membuatnya :
1.   Tumis bawang besar dan cili hijau sehingga terbit aroma.  Masukkan ayam.  Kacau hingga berubah warna.
2.   Masukkan kicap manis, rempah pecal dan garam.  Kacau rata.
3.   Tuangkan air.  Masak sehingga matang dan pekat.

Saturday, May 12, 2012

Brownies

 CHOCOLATE FUDGE BROWNIES



CHOCOLATE FUDGE BROWNIES
dari  :   blog  'Citarasawan'  tqvm untuk resepi ini
dicuba oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :


310  gm   mentega
160  gm   serbuk koko
400  gm   gula kastor
2     tsp.   esen vanilla
5    biji     telur  (A -  dipukul ringan)
200  gm   tepung gandum
1/2   tsp   baking powder
1  cawan  chocolate chip  (digaul dengan sedikit tepung)

Hiasan :   Hirisan badam/almond flakes secukupnya
Loyang :  10" x 10"  persegi, gris dan dialas kertas minyak

Cara membuat :

1.   Cairkan mentega di dalam periuk yang besar.  Masukkan serbuk koko dan gaul rata dan sebati.  Tutupkan api.
2.   Masukkan gula kastor, esen vanilla dan telur yang dipukul ringan.  Gaul sebati.
3.   Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder sedikit demi sedikit dan kaup balik hingga bergaul rata.  Masukkan chocolate chip, gaul rata.
4.   Tuangkan ke dalam loyang, ratakan dan taburkan dengan badam hirisan.
5.   Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu : 160'C selama 40 minit/hingga masak.