KEK PISANG

Monday, October 30, 2017

NEAPOLITAN CHIFFON CAKE@MARBLE CAKE...










NEAPOLITAN CHIFFON CAKE@
MARBLE CHIFFON CAKE
adapted from :    vivianpangkitchen.blogspot.my...




Ingredient A :

5  egg  yolks grade A
20  gm  caster sugar
80  gm  milk or water
60  gm  corn oil
120  gm  cake flour


Ingredient B :

5  egg  whites grade A
60  gm  caster sugar
1/4  tsp  white vinegar or lemon juice


Ingredient C :

Green paste :  1  tsp  green tea powder dissolved in 2 tsp hot water
Red paste :  1 tsp red yeast rice powder dissolved in 2  tsp  hot water


Directions :

1.  Lightly whisk egg yolks and sugar till combined.

2.  Add in milk and corn oil, mix well.

3.  Add in cake flour and mix till well combined.

4.  In another clean bowl, whisk the egg whites till frothy.  Add vinegar and half of the sugar (60 gm).  Continue beating till incorporate.  Add in the 2nd portion of sugar and continue beating/whisking till soft peaks form.

5.  Fold in 1/3 of the meringue into the yolk mixture and fold till well incorporate.  Then pour the mixed batter into the remaining meringue/egg whites bowl.  Fold gently till well combined.

6.  Divide the batter into 3 portions (about 200 gm each).  Keep one portion for original flavour.  Mix in green and red paste respectively for green tea flavour and red yeast rice flavour.

7.  Fill 20 cm UNGREASED chiffon mould with green, red and plain batter.  Spread evenly before adding the next layer.  Bake in preheated oven at 160'C for about 45 minutes.

8.  Once baked, remove from oven.  Immediately invert and leave to cool completely.  When cake is cooled, remove from mould...


NOTES :   You can also use any colour and flavour of your choice...

SAMBAL GORENG KENTANG...









SAMBAL GORENG KENTANG
rujukan :    hanieliza...




Bahan-Bahan :

3  biji  kentang  ~  dibuangkan kulit
1  sudu kecil  gula
1  sudu kecil  cuka
1  cawan  minyak masak
Garam secukup rasa
Sedikit daun bawang  ~  dihiris kasar untuk hiasan


Bahan Kisar :

15  tangkai  cili kering  ~  direndam hingga lembut & toskan
1  labu  bawang besar
2  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Kentang dipotong baji (atau ikut citarasa).  Basuh dan toskan.
2.  Panaskan minyak dan gorengkan kentang hingga garing.  Angkat dan ketepikan.
3.  Asingkan separuh minyak dan tumiskan bahan yang dikisar hingga naik minyak.
4.  Masukkan garam secukup rasa, gula dan guka.  Kemudian kacau rata.
5.  Masukkan kentang goreng dan kacau sekali lagi.
6.  Taburkan dengan hirisan daun bawang.  Sedia dihidangkan...

Sunday, October 29, 2017

SAMBAL TERUNG PETAI...









SAMBAL TERUNG PETAI




Bahan-Bahan :

2  biji  terung panjang
1  sudu kecil  serbuk kunyit
1  sudu makan  cili kisar
1  labu  bawang besar  ~  dihiris
1-2  keping  petai  ~  dikupas & ambil isinya
1  cawan  minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan Tumbuk : 

1  sudu makan  udang kering  ~  direndam sehingga lembut & toskan
2  ulas  bawang merah
3  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Terung dipotong pendek dan dikelar bahagian tengah.
2.  Gaulkan terung dengan serbuk kunyit dan garam.
3.  Panaskan minyak dan goreng terung sehingga garing.  Angkat dan ketepikan.
4.  Asingkan separuh minyak dan tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga berbau wangi.
5.  Masukkan cili kisar dan tumiskan sehingga terbit minyak.
6.  Masukkan terung, bawang besar, petai dan garam secukup rasa.  Kemudian kacau rata.
7.  Biarkan seketika sehingga bawang besar sedikit layu.
8.  Tutup api dan sedia dihidangkan...

Saturday, October 28, 2017

BINGKA SERIKAYA...










BINGKA SERIKAYA VERSI
PANDAN
rujukan 1 :    K. Fida
rujukan 2 :    Fiza's Cooking...




Bahan-Bahan :

1  tin  kaya  (480 gm)  (saya guna kaya pandan)
4  biji  telur  (saya guna gred A)
200  ml  santan pekat  (saya guna santan kotak)
200  ml  susu cair
1  sudu teh  esen vanilla  (saya guna pandan paste)
1  sudu besar  minyak/mentega cair  (saya guna minyak)
180  gm  tepung gandum  ~  diayak
Sedikit pewarna kuning  (atau :  hijau, jika menggunakan kaya pandan)


Cara-Cara :

1.  Campurkan kesemua bahan kecuali tepung gandum dan pewarna dan kacau sehingga sebati.

2.  Masukkan tepung gandum serta pewarna dan kacau lagi sehingga adunan sebati.

3.  Tuangkan adunan ke dalam loyang bersaiz 8"/9" yang disapu dengan sedikit minyak, taburkan sedikit bijan, jika suka.  (saya menggunakan loyang aluminium foil 9 inci, tidak perlu disapu minyak tapi saya sapu sedikit minyak dan panaskan seketika di dalam oven).

4.  Bakar pada suhu 180'C selama 30 minit atau sehingga bingka kelihatan garing.  Sejukkan bingka terlebih dahulu, potong dan sajikan.  (Bingka ini juga enak dimakan ketika suam)...

BUBUR CANDIL...









BUBUR CANDIL@ BUBUR
TEPUNG PULUT
rujukan :    resipicitarasawan...



Bahan-Bahan :

2  cawan  tepung pulut
1  cawan  air
1  sudu teh  garam halus
Pewarna pilihan
2  liter  air untuk merebus
1 1/2  liter  air sejuk untuk merendam  (masukkan ke dalam bekas)


Bahan Kuah :

800  ml  santan
100  gm  gula pasir
1/2  sudu teh  garam
2  helai  daun pandan, disimpul
2  sudu kecil  tepung ubikayu/tepung jagung  ~  larutkan dengan sedikit air


Cara-Cara :

1.  Satukan tepung pulut dan garam.  Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh, jika keras tambahkan 2-3 sudu kecil air.

2.  Bahagikan kepada 4 bahagian dan letakkan pewarna mengikut pilihan yang disukai.

3.  Gentelkan bulat-bulat bersaiz sederhana kecil sehingga habis.

4.  Didihkan air sehingga menggelegak di dalam periuk.  Masukkan bebola pulut dan masak sehingga timbul di permukaan air.  Angkat dengan penapis dan masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk.

5.  Untuk Kuah :   Masak santan, gula, garam dan daun pandan sehingga mendidih di dalam periuk.  Kemudian masukkan larutan tepung ubikayu/tepung jagung untuk memekatkan kuah.

6.  Toskan bebola pulut dan masukkan ke dalam kuah dan hidangkan...

Friday, October 27, 2017

AYAM MASAK KICAP...









AYAM MASAK KICAP



Bahan-Bahan :

1/4  ekor  ayam  ~  cuci bersih, toskan, bubuh garam/serbuk kunyit & goreng
1  biji  ubi kentang  ~  dihiris & goreng
3  ulas  bawang putih *
6  ulas  bawang merah *
5  cm  halia *  ( * dikisar )
2  helai  daun bay
1  biji  cili merah  ~  dihiris serong
2  sudu makan  kicap masin
2  sudu makan  kicap manis
Sedikit cuka
Sedikit air
Garam & gula secukupnya
Minyak untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Tumis bahan kisar, daun bay sehingga naik bau.
2.  Masukkan ayam yang telah digoreng tadi.
3.  Masukkan cuka, kicap masin, kicap manis, garam dan gula secukup rasa.
4.  Akhir sekali masukkan ubi kentang yang telah digoreng tadi dan hirisan cili merah.
5.  Angkat dan sedia dihidangkan...

SLICE CHEESECAKE...










SLICE CHEESECAKE
rujukan :    emiliaputeri.blogspot.my



Bahan-Bahan :

4-5  keping  slice cheese  (saya guna 4 keping jer)
200  ml  susu segar
70  gm  mentega atau marjerin
70  gm  tepung gandum  ~  diayak terlebih dulu
70  gm  gula kastor
4  biji  telur gred A/B  (saya guna gred A)
beberapa titis esen vanilla  (saya guna 1/2 sudu teh)


Cara-Cara :

1.  Di dalam periuk, carikkan/koyakkan slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar.

2.  Kemudian dengan menggunakan api kecil, biarkan slice cheese mencair.  Kacau sentiasa.

3.  Masukkan mentega dan kacau sehingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.

4.  Asingkan putih dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula sehingga menjadi meringue (bertanduk).

5.  Di dalam bekas lain, pukul kuning telur sehingga kembang dan kemudian masukkan ke dalam adunan cheese tadi, diikuti masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi.  Pastikan adunan tidak bergentel/berketul.

6.  Akhir sekali campurkan meringue sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi dan beberapa titis esen vanilla, menggunakan cara kaedah kaupbalik supaya adunan rata.  Grease/sapukan acuan kek dengan mentega/marjerin dan alaskan dengan kertas baking.  Tuangkan adunan kek ke dalam acuan.

7.  Bakar pada suhu 170'C selama 20 minit dan kemudian turunkan suhu 140'C selama 40 minit (apabila diturunkan suhu, saya cuma bakar selama 30 minit), gunakan acuan kek berukuran 7 inci/18 cm (saya guna 7 inci persegi) dan letakkan sedikit air dibawah dulang pembakar, bakar secara 'bain-marie/water-bath') untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.  Hiaskan dengan sedikit sapuan blueberry filling, jika suka...

Thursday, October 26, 2017

NEAPOLITAN SPONGE CAKE...








NEAPOLITAN SPONGE CAKE
adapted from :    Minty's Kitchen...




(A) :

75  gm  plain flour
10  gm  corn flour
1/4  tsp  baking soda
1/4  tsp  salt


(B) :

5  egg whites  (grade A)
1/4  tsp  cream of tartar
80  gm  caster sugar


(C) :

5  egg  yolks  (grade A)
1  tsp  vanilla extract
60  gm  corn oil
85  gm  coconut milk


(D) :

Pink food colouring
Yellow food colouring


Directions :

1.  Preheat oven to 160'C.

2.  Sift all ingredients (A) together twice.  Set aside.

3.  Beat egg whites until frothy, add in cream of tartar and beat until soft peaks form.  Gradually add in sugar and beat until stiff peaks form.  Set aside.

4.  Mix egg yolks together with vanilla extract, corn oil and coconut milk until well blended.  Sift in the flour mixture.

5.  Lighten the batter with a 1/4 of the meringue using a balloon whisk.  Then pour the egg yolk mixture into the meringue and fold gently.

6.  Divide the batter into 3 portions.  Add in food colouring to one portion to tint the batter pink.  Tint yellow food colouring into the second portion and stir to combine.  Leave the third portion plain.

7.  Drop large spoonsfull of each mixture alternately  into an 8 inch/20 cm round cake pan.  Repeat with remaining batter, placing colours alternately on top of the first layer.

8.  Bang the cake pan on the kitchen bench to remove large air bubbles.  Then using a chopstick, swirl through the batter to create marble effect.

9.  Bake the cake for 50 minutes or until done.  After removing cake from the oven, drop the pan onto the kitchen benchtop.  (this is to prevent cake from shrinking).

10.  Leave the cake to cool in the pan for about 10 minutes before unmoulding the cake...


INFO :  If you're using a removable bottom cake pan, you don't have to grease or line the pan but if you're using a fixed bottom cake pan, just line the base...

 



SAMBAL TELUR BERSERAI...









SAMBAL TELUR BERSERAI
rujukan :    Majalah RASA Mei 2016...




Bahan-Bahan :

4-5  biji  telur  ~  rebus & goreng
8  biji  cili merah *
5  biji  bawang merah *
2  ulas  bawang putih *  ( *dikisar )
1  batang  serai  ~  titik
Sedikit air asam jawa
Sedikit air
Minyak untuk menumis
Garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Masukkan bahan kisar.  Apabila sudah naik bau, masukkan serai, air asam jawa dan sedikit air.  Kacau perlahan.

2.  Akhir sekali masukkan telur.  Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.  Kacau seketika.

3.  Angkat dan sedia dihidangkan...