KEK PISANG

Thursday, January 31, 2013

Agar-Agar Peach

 AGAR-AGAR PEACH






AGAR-AGAR PEACH


oleh  :  Amie's Little Kitchen/Salamisimon1, tqvm for this resipi - sedap.



Bahan-bahan :

10   gm     serbuk agar-agar
  1   tin      Peach Slices in Syrup
  1   tin      susu krimer sejat  (brand 'F & N')
  3   tbsp   gula pasir
air secukupnya
setitik pewarna kuning telur

Acuan :  ikut pilihan sendiri & dibasahkan sebelum digunakan


Cara-cara :

1.   Susunkan buah peach di dasar acuan.  Ketepikan dulu.
2.   Campurkan sirap peach bersama 1 tin susu krimer dan tambahkan air hingga sukatan menjadi 1 liter.
3.   Masukkan campuran no.2 tadi ke dalam periuk dan tambahkan serbuk agar-agar serta gula pasir dan pewarna.
4.   Masak hingga mendidih.
5.   Tuangkan ke dalam acuan yang berisi susunan buah peach tadi secara perlahan-lahan.
6.   Biarkan sejuk dahulu dan membeku.  Simpankan didalam peti sejuk.

 


Apam Karipap

 APAM KARIPAP  -
Apam ini sedap tetapi ianya agak rumit untuk membuatnya.  Kejadian apam ini tidak berapa cantik dan kemas.  Lebihan tepung dari apam ini terbuang begitu saja, nasib baik anak-anak ada dirumah, bolehlah mereka memakannya dengan inti blueberry.






APAM KARIPAP


rujukan dari :  Azlita Aziz - FromIntanKitchen & Mama Mimi


Bahan Kulit :

   1   cawan   tepung gandum
   1   cawan   air
1/2   cawan   susu segar/susu cair
1/2   tsp.       yis kering
   2   tbsp.     gula pasir
secubit garam
1/2   tsp.       Eno (paket biru)
1/2   tsp.       esen vanilla
beberapa titis pewarna pilihan

Inti :  blueberry filling secukupnya atau ikut citarasa


Cara-cara :

     Satukan tepung gandum, gula pasir, garam, air dan susu segar.  Kacau hingga rata.  Tambahkan yis kering, kacau rata dan sebati.  Tutupkan bekas dengan plastik dan perapkan adunan selama 1 jam.
     Selepas 1 jam, tambahkan Eno, kacau rata.  Tambahkan perisa vanilla dan pewarna makanan.  Kacau rata.
     Panaskan kuali non-stick.  Letakkan sedikit minyak.  Sendukkan 1 senduk adunan dan layangkan pan agar adunan rata.  Masak hingga 2-3 minit, jangan sampai hangus.  Setelah itu angkat dan terus letakkan ke atas acuan karipap dan masukkan inti.  Lipatkan acuan.  (untuk mengelak kulit melekat pada acuan, sapukan sedikit minyak pada gigi acuan agar mudah dikeluarkan dan tidak koyak).  Ulang hingga habis.

Wednesday, January 30, 2013

Blueberry Cake









KEK BLUBERI/BLUEBERRY CAKE


resipi dari buku 'Jamuan Kek'



Bahan-bahan :

250  gm    mentega
    5  biji    telur
320  gm    tepung naik sendiri
180  gm    gula kastor
200  gm    susu cair
    3  tbsp  inti bluberi
beberapa titik pewarna ungu

Loyang :  8 inci, gris & alas


Caranya :

1.   Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang dan putih.
2.   Masukkan telur satu demi satu.  Pukul hingga sebati.
3.   Kemudian masukkan tepung naik sendiri dan susu cair.  Sebatikan adunan.
4.   Ambil 1/4 adunan, masukkan inti bluberi yang telah digaul dengan sedikit pewarna ungu.
5.   Tuangkan adunan yang berisi inti bluberi dan baki adunan asal berselang-seli ke dalam acuan.
6.   Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170'C selama 45 minit.

Tuesday, January 29, 2013

Fruity Pastry Cake

 Kek ini sedap tetapi bahagian atasnya (buah-buahan) terhangus sedikit
tetapi nasib baik bahagian dalamnya tidak terjejas.  Terlupa nak tutup bahagian atas (buah-buahan) dengan foil.







KEK PASTRI BUAH-BUAHAN



resipi dari buku 'Jamuan Kek'



Bahan-bahan :

200  gm   mentega
150  gm   gula kastor
    6  biji   telur  (A)
120  ml    susu cair
400  gm   tepung naik sendiri
    1  tsp   jus oren Sunquick
    1  tsp   esen vanilla

Hiasan :

buah pic, strawberi, buah-buahan campuran

Loyang  :  7 inci, gris dan alas dengan baking paper


Caranya :

1.   Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang.
2.   Masukkan telur satu demi satu diikuti dengan esen vanilla.  Gaulkan hingga rata.
3.   Kemudian masukkan jus oren Sunquick dan gaulkan sebati.
4.   Masukkan tepung naik sendiri berselang-seli dengan susu cair dan gaulkan hingga rata.
5.   Tuangkan adunan ke dalam acuan dan taburkan hiasan ke atasnya.
6.   Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150'C selama 50 minit atau hingga masak.

Sunday, January 27, 2013

Meringue Cookies



 MADDY'S MERINGUE COOKIES









MADDY'S MERINGUE COOKIES


adapted from  :  youtube.com/food.com
tested by me  (delicious, chooey & gooey like marshmallows aka pavlova)


Ingredients :

   2   egg   whites
1/8   tsp    salt
1/8   tsp    cream of tartar
   1   tsp    vanilla essence
3/4   cup   granulated white sugar
   6   oz.    chocolate chip/chocolate rice  (optional)


Method :

1.   Beat egg whites, salt, cream of tartar and vanilla essence until soft peaks form.
2.   Add sugar gradually, beating well until sugar is dissolved and meringue peaks are stiff.
3.   Fold in chocolate chips and food colouring (if using).
4.   Line cookie sheets with parchment paper.
5.   Drop mixture by spoonful onto parchment, leaving a space of   1  inch  between cookies.
6.   Place in preheated 400'F oven, immediately reduce oven temperature to 275'F.
7.   Bake for 10 minutes, then turn oven off.
8.   Leave cookies in oven (to dry) without opening door for several hours or until oven is cool.

Note :  300'F  (150'C)

Chocolate Chip Muffins

 CHOCOLATE CHIP MUFFINS





CHOCOLATE CHIP MUFFINS


adapted from  :  Joy of Baking
tested by me


Ingredients :

   1/2   cup     unsalted butter, melted and cooled  (113 gm)
      2   large   eggs
   2/3   cup     milk  (180 ml)
1 1/2   tsp      vanilla essence
      2   cups    all-purpose flour  (260 gm)
   2/3   cup     granulated white sugar  (135 gm)
2 1/2   tsp      baking powder
   1/4   tsp      salt
      1   cup     chocolate chips  (240 gm)

Cinnamon Sugar Topping :

   1   tbsp   white sugar
1/2   tsp     ground cinnamon


Method :

     Preheat oven to 375'F (190'C).
     In a bowl, whisk the eggs, milk and vanilla essence.
     In another bowl, whisk the flour, sugar, baking powder and salt.  Stir in the chocolate chips.  With a spatula fold the wet ingredients, along with the melted butter, into the dry ingredients and stir only until the ingredients are moistened and combined.  (Do not over mix or you will have tough muffins).
     Evenly fill the muffin cups.  In a small bowl, combine the topping ingredients and then sprinkle a little topping on each muffin.
     Bake for about 18-20 minutes.

Saturday, January 26, 2013

Brownies Keju

 MARBLE BLUEBERRY CHEESE BROWNIES





MARBLE BLUEBERRY CHEESE BROWNIES


resipi dari  :  Citarasawan, tqvm.
dicuba oleh :  zara


Bahan Adunan Brownies :

250  gm   mentega
110  gm   serbuk koko
300  gm   gula kastor
100  gm   jem blueberry atau yang disukai
125  ml    susu cair
220  gm   tepung gandum
    3  biji   telur  (B  -  dipukul ringan)
    1  tsp   baking powder
    1  tsp   soda bikarbonat
    1  tsp   esen vanilla

Adunan Topping Cheese :

250  gm   cream cheese, suhu bilik
100  gm   gula kastor
    2  biji   telur  (B)

Loyang :  10" x 10" persegi


Cara Penyediaan :

1.   Panaskan oven pada suhu 160'C.  Alas dan gris loyang.
2.   Ayakkan tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat.  Ketepikan.
3.   Cairkan mentega, masukkan serbuk koko, gaul hingga rata.  Tutupkan api, masukkan gula dan jem, gaul rata.
4.   Masukkan telur yang dipukul, susu cair, esen vanilla diikuti dengan tepung gandum, kacau dengan whisk hingga rata.  Ketepikan sedikit adunan, masukkan ke dalam piping bag untuk membuat corak marble.
5.   Tuang dan ratakan ke dalam loyang.  Bakar selama 20 minit dengan menggunakan api atas dan bawah.
6.   Sediakan topping cream cheese :  Putar cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur satu demi satu dan putar hingga licin dan tidak berketul.
7.   Tuang dan ratakan ke atas brownies.  Paipkan dengan baki adunan coklat tadi dan bentukkan corak marble.
8.   Bakar semula selama 15 minit atau hingga masak.

Brownies

 BROWNIES





BROWNIES


adapted from :  Joy of Baking
tried by me


Ingredients :

150  gm    bittersweet or semisweet chocolate, chopped  (5  oz.)
1/2   cup   unsalted butter  (113 gm/1 stick)
   2   cup   cocoa powder  (15  gm)
   1   cup   granulated white sugar  (200 gm)
   1   tsp    vanilla essence
   3  large  eggs
3/4   cup   all-purpose flour  (95 gm)
1/4   tsp    salt
3/4   cup   chocolate chip  (125 gm, optional)

Tray :  8 inch square baking pan


Method :

     Preheat oven to 350'F (180'C).  Butter or spray an 8 inch (20cm) square baking pan and line the bottom of pan with parchment paper.
     Melt the chocolate and butter over a double boiler.  Remove from heat and whisk in cocoa powder and sugar.  Next, whisk in vanilla essence and eggs, one at a time.  Finally, stir in flour, salt and chocolate chip (if using).  Stir until just combined.  Pour brownies into prepared baking pan, smoothing the top with spatula.
     Bake for about 30-35 minutes, or until a toothpick inserted in the center comes out with a little batter and a few moist clumps clinging to it.  (The brownies can be frozen).

Thursday, January 24, 2013

Strawberry Muffins

 STRAWBERRY MUFFINS





STRAWBERRY MUFFINS


adapted from :   allrecipes.com
tested by :   me



Ingredients :

1/4     cup   canola oil
1/2     cup   fresh milk
   1     egg
1/2      tsp    salt
   2      tsp    baking powder
1/2      cup   white caster sugar
1 3/4   cup   all-purpose flour
   1      cup   fresh strawberries,  chopped


Method :

1.   Preheat oven to 375'F  (190'C), gris muffin cup tin or use paper liners.  Set aside.
2.   In a small bowl, combine oil, milk and egg and whisk until just combined.
3.   In a large bowl, mix together flour, salt, baking powder and sugar.  Toss in chopped strawberries and stir to coat with flour.  Pour in milk mixture and stir together.  Do not over mix or the muffins will be tough.
4.   Fill muffin cups 2/3 full.  Bake for 25 minutes.  Cool 10 minutes and remove from pan.

Yields :  about   14 pcs.

Tuesday, January 22, 2013

Kuih Sagu/Bronok


 Kuih Sagu untuk dibawa ke surau.  Kebetulan masih ada lebihan sagu mutiara, 
maka saya membuat kuih ini.


Mini Pavlova


 Tempahan Mini Pavlova sebanyak 16 pcs dari Pn. Liza (21/1/2012 - Isnin), tqvm.