KEK PISANG

Monday, May 23, 2016

AKOK ROTI










AKOK ROTI
Majalah SAJI Mei 2016 @ Ilham Dapur...




Bahan-Bahan :   (12 biji)

    4  biji  telur gred A
100  ml   santan
100  ml   air
  90  gm  nisan kelantan atau gula melaka
100  gm roti  -  timbang bahagian putih sahaja  (anggaran :  6 keping)
    1  helai  daun pandan
 1/2  tsp  esen vanilla
Secubit garam


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 160'C, sapukan sedikit minyak atau cooking spray pada acuan muffin.

2.  Masak air bersama nisan. daun pandan sehingga nisan larut, gunakan api sederhana kecil.

3.  Dalam pengisar, masukkan roti, air nisan dan santan, kisar sekejap sekadar roti hancur kemudian masukkan telur, esen vanilla, garam dan kisarkan sebati biar menjadi macam berpasir halus, (jangan kisar sampai berkrim).

4.  Tuangkan adunan separuh acuan, bakar selama 35-40 minit  (masa bakar kuih akan menggelembung penuh di dalam acuan).

5.  Keluarkan dari acuan, terbalikkan kuih biarkan bahagian bawah duduk di atas, bermakna yang berkedut itu rupa bawah kuih, permukaannya tidak berkedut.

Tempahan Apam Solo lagi!!!!




 Tempahan Apam B Solo berintikan kelapa sebanyak 60 pcs 
dari Pn. Jaja, terima kasih...


Contoh doorgift!!!


 Contoh doorgift di majlis perkahwinan sahabat :  coklat...


Sunday, May 22, 2016

NUTELLA MUFFINS










NUTELLA MUFFINS
source   :     goodchefbadchef.com  (serves :  22 pcs)




Ingredients :

  140  gm  unsalted butter, softened  (10  tbsp)
   3/4  cup  white sugar
      3  large  eggs
   1/2  tsp  vanilla extract
1 3/4  cups  sifted all purpose flour  (200 gm)
   1/4  tsp  salt
      2  tsp  baking powder
Nutella, approx.  1/3 cup


Method :

1.  Preheat oven to 180'C.  Line 9 to 12 muffin tins with paper liners.  Set aside.
2.  Cream together butter and sugar until light, 2 minutes.
3.  Add in eggs one at a time, until fully incorporate.  Don't worry if the batter doesn't look smooth.
4.  Add vanilla extract.  Stir in flour, salt and baking powder until batter is uniform and no flour remains.
5.  Fold Nutella through the batter.
6.  Using an ice cream scoop, fill each muffin liner with the batter.  They should be 3/4 full.
7.  Bake for 20 minutes until done.


NIGELLA CHOCOLATE CHOCOLATE CHIP MUFFINS








NIGELLA CHOCOLATE CHOCOLATE CHIP MUFFN
source  :    rasamalaysia.com...




Ingredients :

1 3/4  cup  all-purpose flour
      2  tsp  baking powder
   1/2  tsp  baking soda
      2  tbsp  cocoa powder
   3/4  cup  superfine sugar
   3/4  cup  Hershey chocolate chips, plus 1/4 cup extra for sprinkling
      1  cup  milk
   1/3  cup  plus  2 teaspoon vegetable oil
      1  large  egg
      1  tsp  pure vanilla extract


Special equipment :  Mini muffin tin with paper muffin cases


Method :

1.  Preheat the oven to 400'F/200'C.

2.  Put the flour, baking powder, baking soda, cocoa powder, sugar and 3/4 cup of the chocolate chips into a large bowl.  Mix all the dry ingredients evenly, set aside.

3.  In another bowl, put in milk, vegetable oil, egg and vanilla extract.  Whisk all wet ingredients together until well combined.

4.  Slowly pour the wet ingredients into the dry ingredients, mix to combine, spoon into the prepared muffin cases.  Sprinkle the remaining 1/4 cup chocolate chip on top and then bake for about 20 minutes or until the muffins are dark, rises and springy to the touch.






Saturday, May 21, 2016

LIMEADE









LIMEADE
source  :   chefsavvy.com




Ingredients :

   4  cups  water
3/4  cups  sugar or to taste
1/2  cup  fresh squeezed lime juice  (approximately  10 to 12 lime@limau nipis)


Method :

1.  Start by adding water and sugar to a medium saucepan and heating on high heat.  Boil until sugar has fully dissolved stirring constantly.  It typically takes about 2 minutes to dissolve.  Take of the heat and place in the refrigerator until cool.

2.  Combine simple syrup mixture with the lime juice.  Serve over ice cubes.  Garnish with extra slices of lime (if desired).      Enjoy!!!!

DAGING MASAK MERAH









DAGING MASAK MERAH
Majalah RASA Mei 2016...




Bahan-Bahan :

500  gm  daging  -  dipotong nipis & direbus dengan pewarna merah hingga lembut
    1  biji  bawang besar  -  dihiris bulat
    1  biji  capsicum merah atau hijau  -  dipotong memanjang (saya guna capsicum hijau)
  13  tangkai  kacang sepat
    1  cm  halia  -  diketuk
    2  ulas  bawang putih  -  diketuk
    2  sudu makan  sos cili
    2  sudu makan  sos tomato
    2  sudu makan  sos tiram
Garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia hingga harum.
2.  Masukkan cili sos, tomato sos dan sos tiram.  Masukkan sedikit air rebusan daging.
3.  Masukkan daging rebus tadi dan kacang sepat biarkan merenih dan kuah sedikit pekat kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa.
4.  Akhir sekali masukkan capsicum.  Angkat dan sedia dihidangkan...

TAUGE GORENG









TAUGE GORENG




Bahan-Bahan :

300  gm  tauge  -  cuci bersih & toskan
  50  gm  daun kucai  -  dipotong pendek
    2  sudu makan  ikan bilis  -  cuci bersih & toskan
    2  keping  tauhu  -  dipotong dadu kecil 
    3  sudu besar  minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan Hiris :

2  tangkai  cili merah
3  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan gorengkan tauhu hingga masak.
2.  Tumiskan bahan yang dihiris dan ikan bilis hingga wangi.
3.  Masukkan tauge, kucai dan garam.  Kemudian kacau rata.  Biarkan tauge masak.
4.  Akhir sekali masukkan tauhu yang digoreng, kacau rata, sesuaikan rasa dan tutup api.
5.  Sedia untuk dihidangkan.



HOMEMADE STRAWBERRY LEMONADE









HOMEMADE STRAWBERRY LEMONADE
adapted from  :    therecipecritic.com




Ingredients :

1 1/2  cup  strawberries
Juice of 2 large lemons
   1/4  cup  Agave Nectar or Honey
2 1/2  cups  cold water
extra strawberries for garnish


Method :

1.  In a blender, combine 1 1/2 cup strawberries, juice of 2 lemons and agave nectar.  Blend on high until smooth about 2 minutes.
2.  Pour into a pitcher and whisk together with the cold water.
3.  Refrigerate until chilled about an hour.
4.  Serve with ice cubes and garnish with strawberry or lemon slice.

Friday, May 20, 2016

AYAM BLACK PEPPER & MUSHROOM









AYAM BLACK PEPPER & MUSHROOM
sumber  :    citarasawan...




Bahan-Bahan :

5  ketul  ayam  (saya guna 1/2 ekor ayam dipotong kecil)
2  sudu besar  kicap manis
2  sudu besar  sos tiram
1  sudu teh  lada hitam kasar


....  Gaul bersama ayam dan perap selama 30 minit.


Sos Black Pepper :

   6  ulas  bawang merah  -  tumbuk
   2  ulas  bawang putih  -  tumbuk
   1  inci  halia  -  dihiris
   1  sudu besar  lada hitam kasar
   2  sudu besar  sos tiram
   4  sudu besar  kicap manis
   5  biji  cendawan butang  -  dihiris  (saya guna tomato ceri anggaran 10 biji)
1/2  cawan  air
   1  sudu teh  tepung jagung  -  dibancuh dengan sedikit air
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Goreng ayam sehingga masak.  Angkat dan ketepikan.

2.  Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam kasar sehingga naik bau.  Masukkan cendawan dan biarkan sebentar.

3.  Masukkan sos tiram, kicap manis, air dan bancuhan tepung jagung.  Masak sebentar sehingga nampak pekat.

4.  Masukkan ayam yang di goreng tadi dan gaul sehingga rata.

5.  Perasakan dengan secubit garam dan sedikit gula.  Sedia untuk dihidangkan...

KUBIS UNGU GORENG









KUBIS UNGU GORENG




Bahan-Bahan :

  1  biji  kubis ungu bersaiz kecil  -  dihiris kasar
  1  batang  lobak merah  (saiz kecil)
14  ekor  udang  (dikupas kulit & bersihkan)
  3  ulas  bawang merah  -  dihiris
  1  ulas  bawang putih  -  dihiris
  1  tangkai  cili merah  -  dihiris serong
  3  sudu besar  minyak masak
Garam secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Sayur dipotong kecil dan dicuci bersih.  Kemudian toskan.
2.  Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
3.  Masukkan udang, kubis dan lobak merah.  Kemudian kacau rata.
4.  Sesuaikan garamnya.  Akhir sekali masukkan hirisan cili merah.
5.  Tutup api dan sedia dihidangkan.

SAMBAL TELUR HANCUR








SAMBAL TELUR HANCUR
Majalah RASA Mei 2016 @Edisi Bumper...




Bahan-Bahan :

4  biji  telur
5  biji  bawang merah  -  kisar
2  ulas  bawang putih  -  kisar
5  sudu makan  cili kisar
Minyak untuk menumis
Garam & gula secukup rasa
Sedikit air asam jawa


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumis bahan yang dikisar sehingga pecah minyak.
2.  Setelah pecah minyak, masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.  Kacau perlahan.
3.  Setelah kuah mendidih dan sedikit kering airnya, masukkan telur satu persatu.
4.  Jangan dikacau dahulu, biarkan telur sedikit keras barulah digaulkan keseluruhan.
5.  Angkat dan sedia dihidangkan...