Tempahan Puding Roti Marble dari Pn. Azizah sebanyak 2 loyang saiz 10" x 10", terima kasih.
Friday, August 30, 2013
Thursday, August 29, 2013
CHOCOLATE SOFT CHEESECAKE
CHOCOLATE SOFT CHEESE CAKE (20 cm/8 inch)
Oleh : ABM - akubukanmasterchef/Hasue
Bahan-bahan :
300 ml susu segar
160 gm cream cheese (dilembutkan pada suhu bilik atau 6 keping keju cheddar)
3 biji telur (gred A - asingkah putih & kuning)
110 gm gula kastor
1 tsp esen vanilla
80 gm tepung gandum
30 gm serbuk koko
110 gm mentega
Cara Penyediaan :
1. Panaskan oven pada suhu 180'C dan sediakan loyang, dilapik dengan baking paper.
2. Masukkan susu segar ke dalam periuk. Panaskan hingga suam.
3. Masukkan cream cheese. Kacaukan hingga cream cheese cair dan sebati.
4. Masukkan pula mentega. Kacau hingga mentega cair. Kemudian tutup api dan ketepikan seketika.
5. Masukkan 2/3 daripada gula kastor ke dalam perik dan kacau rata.
6. Di dalam bekas lain, masukkan kuning telur dan pukulkan hingga berkrim. Kemudian masukkan adunan susu dan cream cheese tadi ke dalamnya dan kacau sebati.
7. Ayakkan serbuk koko dan masukkan ke dalam mangkuk tadi. Kemudian ayakkan pula tepung dan kaup balik hingga sebati. Masukkan esen vanilla dan gaul rata.
8. Di dalam mangkuk lain, pukul putih telur hingga berbuih, kemudian masukkan lebihan gula kastor tadi sedikit demi sedikit dan pukul hingga kental.
9. Masukkan putih telur tadi secara tiga (3) peringkat ke dalam adunan coklat dan kaupbalik hingga sebati.
10. Tuangkan ke dalam loyang dan bakar secara 'water bath' selama 50 minit atau hingga masak. Sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Labels:
Cheesecake
Smoothie yang diidamkan.
Smoothie maker ni lama dah teringin untuk membelinya. Akhirnya dapat juga barang yang diidamkan ni. Hadiah dibelikan oleh anak-anak sempena ulangtahun perkahwinan mama dan papanya pada bulan September ni. Terima kasih pada anak-anak. Untuk ayahnya pula dibelikan smartphone.
Labels:
Gadget
TART SHELL/CRUST
Tart Shell/Crust yang dapat disiapkan untuk diguna pada bila-bila masa diperlu.
saiz : 4.5 cm
saiz : 5 cm
Labels:
Cheesetart
Sunday, August 25, 2013
PINEAPPLE CHEESE TART
Tart shell sebelum dibakar
Tart shell selepas dibakar
yang ni untuk dibawa ke rumah kakak ipar di Seksyen 3, Shah Alam
PINEAPPLE CHEESE TART (60 pcs)
Sumber : Majalah Aroma September 2013 (blog : tarabozu2)
Tart Crust/Shell :
170 gm butter
50 gm gula aising
1 biji telur (gred C)
290 gm tepung gandum
1 tsp esen vanilla
Jem nenas secukupnya sebagai inti
Cara Penyediaan Tart Crust/Shell :
1. Pukul butter dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
3. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
4. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat.
5. Cucuk dasar crust/shell dengan garfu sebelum dibakar.
6. Bakar pada suhu 170'C selama 20-24 minit atau sehingga sedikit keperangan.
7. Biar sejuk dan simpan di dalam bekas kedap udara sebelum digunakan. (Untuk mendapatkan doh yang baik, masukkan doh ke dalam plastik bag dan simpan di dalam peti ais semalaman).
Filling Cheese Tart :
250 gm cream cheese
50 gm gula kastor
1 biji telur (gred B)
1/2 tsp esen vanilla/esen lemon
Cara-cara :
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi. Masukkan ke dalam piping bag. Bubuhkan 2 tsp inti nenas ke dalam tart shell dan paipkan bancuhan cream cheese di atasnya serta lorekkan dengan lidi sate dan bakar selama 5-10 minit lagi pada suhu 170'C.
TIPS : Ambil sedikit inti cream cheese dan titikkan sedikit pewarna pilihan untuk dilorek di atas inti cheese.
Keluarkan cream cheese 20-30 minit sebelum digunakan. JANGAN dibiar cream cheese mencapai ke suhu bilik. Putar sampai berkilat dan jangan terlebih putar nanti ia terlalu cair dan tidak cantik bila di letakkan di dalam shell sebab ia flat tidak mumbung. Jangan sekejap pulak nanti tidak licin tidak cantik juga, jadi yang sedang-sedang saja nampak berkilat tu dah OK.
Labels:
Cheesetart
Saturday, August 24, 2013
KEK LAPIS HOLIDAY INN
KEK LAPIS HOLIDAY INN
Oleh : Mommycookin.blogspot (Mommy Ryan)
Bahan-bahan :
350 gm mentega
1 cawan gula halus
9 biji telur (gred A)
2 cawan tepung Hong Kong atau tepung kek
1/2 tin susu pekat manis
1 tbsp ovalette
1 tsp esen vanilla
4 tbsp jem nenas
Pewarna oren, kuning & coklat emulco
Loyang : 8 x 8 inci persegi, gris dengan sedikit mentega & dialas dengan kertas minyak
Cara Penyediaan :
Pukul mentega, ovalette dan gula halus hingga kembang dan gebu. Masukkan telur satu demi satu. Kemudian masukkan tepung dan adunkan hingga sebati. Kemudian masukkan susu pekat manis. Putarkan sekejap sahaja dan bahagikan kepada 3 bahagian.
1 bahagian diletakkan coklat emulco
1 bahagian oren + jem nenas
1 bahagian kuning + 1 tsp. esen vanilla
Ambil 1 senduk kecil adunan oren dan kukus selama 7-10 minit. Kemudian ambil 1 senduk adunan kuning dan kukus selama 7-10 minit diikuti dengan adunan coklat dan kukus selama 7-10 minit. Ulang proses yang sama hingga kesemua adunan habis. Untuk adunan yang terakhir kukus selama 20 minit atau hingga masak dengan sempurna.
NOTA : cara mencorak kek lapis ini boleh ikut citarasa masing-masing.
Labels:
Kek Lapis
Thursday, August 22, 2013
Wednesday, August 21, 2013
PAI TUNA dlm. pelbagai saiz - sangat sedap...
PAI TUNA
Sumber : buku resipi 'Hidangan Berkeju' oleh : Noraini Zakaria
Bahan Pastri :
450 gm tepung gandum (diayak)
250 gm mentega
1 biji telur gred B
2 tbsp air
2 tbsp gula
1/2 tsp garam halus
Bahan Inti Tuna :
1 tin kecil kepingan tuna (tuna flake) - dilecek
100 gm parutan keju cheddar
1 biji cili benggala )
1 biji bawang besar ) (dicincang)
5 biji cendawan butang (dihiris)
100 ml susu segar
1 biji telur gred B
1 tbsp tepung jagung
Garam & serbuk lada sulah secukup rasa
Acuan Pie : 8 inci
Cara Membuat :
Pastri : Satukan mentega, gula dan garam. Putar hingga kembang. Masukkan telur dan air. Putar lagi hingga sebati. Akhir sekali masukkan tepung gandum. Putar kelajuan perlahan hingga menjadi doh.
Canai doh dan letakkan di dalam acuan pai dan bakar pada suhu 180'C selama 20 minit. Sebelum dibakar, cucukkan dasar doh dengan garfu untuk mengelakkan ia mengelembung.
Inti : Ratakan ikan tuna pada kulit pastri. Taburkan cili benggala, keju cheddar, cendawan butang dan bawang besar. Ketepikan sebentar. Sementara itu, satukan susu segar, tepung jagung, garam, lada sulah dan telur di dalam sebuah bekas. Kacau rata dan tuangkan ke atas inti tadi. Bakar semula pai ini pada suhu 180'C selama 20 minit lagi hingga keperangan. Enak dimakan dengan cili sos.
Labels:
Pie/pai
GULAI NENAS IKAN MASIN
GULAI NENAS IKAN MASIN
sumber : Majalah RASA Mei 2012
Bahan-bahan :
300 gm ikan talang masin atau ikan masin lain (dipotong nipis)
200 gm nenas (dipotong dadu)
1/2 kg santan (600 ml = 400 ml santan cair + 200 ml santan pekat)
1 batang serai (dititik)
Serbuk kunyit secukupnya
Garam & gula secukupnya
Bahan tumbuk/kisar :
10 biji cili padi
1 labu bawang besar
Cara Memasak :
1. Masukkan santan cair ke dalam periuk. Masukkan serai, serbuk kunyit serta bahan tumbuk. Kacau sebati.
2. Masukkan ikan masin dan kepingan nenas. Didihkan sehingga nenas layu.
3. Tuangkan santan pekat, garam dan gula secukup rasa.
4. Masakkan dengan api perlahan sehingga mendidih. Kuah hendaklah sentiasa dikacau agar tidak pecah santan.
Labels:
Lauk-pauk
Sunday, August 18, 2013
RAYA FAMILY GATHERING
17/8/2013 (Sabtu) - Raya family gathering (raya ke 10).
Ini sebahagian dari keluarga Kak Long (kakak ipar), anak-anak serta menantu & cucu dari Meru, Klang yang bertandang ke rumah kami, sangat seronok & meriah.
Labels:
Album Famili
Subscribe to:
Posts (Atom)