KEK PISANG

Saturday, December 31, 2016

MENU TERAKHIR SEBELUM MENJELANGNYA TAHUN BARU 2017...









POPCORN BERWARNA
sumber  :    youtube.com...




Bahan-Bahan :

100  gm  bertih jagung
2  sudu makan  mentega
2  sudu makan  minyak masak


Bahan Karamel :

6  sudu makan  gula pasir
Pewarna pilihan



Cara-Cara :

1.  Panaskan periuk pemanggang ajaib.  Masukkan mentega dan minyak masak.

2.  Kemudian masukkan bertih jagung.  Kacau-kacau sebati.

3.  Tutupkan periuk pemanggang ajaib, biarkan masak sehingga tiada bunyi 'pop' kederangan lagi.  Tandanya bertih jagung telah masak dan kembang.  Alihkan ke dalam bekas besar untuk memudah menggaulkan karamel.

4.  Kemudian sediakan karamel.  Panaskan kuali/periuk.  Masukkan gula pasir dan pewarna pilihan.  Kacau-kacau sehingga gula mencair bersama pewarna.

5.  Apabila gula mencair dan sebati dengan pewarna, tutup api dan tuangkan ke dalam bekas berisi popcorn tadi dan gaul sebati.

6.  Sementara itu panaskan oven pada suhu 200'C.  Tuangkan popcorn tadi ke dalam loyang yang dialas dengan kertas minyak dan masukkan ke dalam oven.  Bakar selama 10 minit.  (Tujuannya kita akan mendapat popcorn yang kering dan garing tidak lembap)...







AYAM MASAK MERAH...











AYAM MASAK MERAH
oleh  :     zaralovebaking...




Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam  -  potong & cuci bersih
1  biji  tomato  -  belah 6 jika bersaiz besar
3  batang  kacang panjang  -  potong 1cm
1  biji  cili merah  -  hiris
1  biji  cili hijau  -  hiris
1  biji  bawang besar  -  hiris bulat
1  sudu besar  sos cili
1  sudu besar  sos tomato
1  sudu besar  sos tiram
2  sudu besar  cili kisar
Garam & gula secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit
Minyak secukupnya untuk menggoreng


Bahan Kisar :

1  biji  tomato
1  biji  cili merah
3  biji  bawang kecil
1  inci  halia


Cara Memasak :

1.  Ayam dilumurkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.
2.  Goreng ayam hingga masak, ketepikan.
3.  Panaskan 3 sudu besar minyak lebihan menggoreng ayam tadi.
4.  Masukkan bahan kisar dan cili kisar.  Masak hingga terbit minyak dan garing.
5.  Kemudian masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kacang panjang.  Kacau rata.
6.  Apabila sayur kacang panjang sedikit layu, masukkan cili merah, cili hijau, tomato dan bawang besar.
7.  Akhir sekali masukkan ayam yang digoreng dan gaul rata.  Hidangkan...

Friday, December 30, 2016

KARI TELUR...












KARI TELUR
sumber  :  buku resipi...




Bahan-Bahan :

10  biji  telur rebus
2  cawan  santan
600  ml  air atau secukupnya
3  sudu besar serbuk rempah kari BABAS
1  biji  cili merah  -  belah tanpa putus
1  biji  cili hijau  -  belah tanpa putus
3  ulas  bawang merah  -  hiris
2  ulas  bawang putih  -  hiris
1/2  inci  halia  -  hiris
3  sudu besar  minyak masak
1/2  kiub  pati ayam
1  batang  kulit kayu manis
2  kuntum  bunga lawang
1  sudu besar  cili kisar
1  biji  kentang  -  dipotong kiub
Garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bawang merah, bawang putih dan halia hingga berbau harum dan layu.
2.  Masukkan cili kisar, rempah kari (bancuh dengan sedikit air dulu) dan biar hingga terbit minyak.
3.  Masukkan air, kiub pati ayam, kentang dan biar hingga mendidih dan kentang empuk.
4.  Apabila kentang dah empuk, masukkan santan dan kacau perlahan-lahan hingga mendidih.
5.  Akhir sekali masukkan telur, cili merah, garam dan gula secukup rasa.
6.  Sesuaikan rasa, tutup api dan sedia dihidangkan...

KACANG PANJANG GORENG...











KACANG PANJANG GORENG
TELUR HANCUR





Bahan-Bahan :

1  ikat  kacang panjang  -  potong serong atau bulat
1  biji  telur
3  ulas  bawang merah  -  hiris
3  ulas  bawang putih  -  hiris
1  biji  cili merah  -  hiris
1/2  biji  bawang besar holland atau merah  -  hiris bulat
Sedikit sos tiram
Sedikit air jika perlu
Garam & gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga berbau harum.
2.  Masukkan telur dan kacau cepat supaya telur hancur.
3.  Masukkan kacang panjang, bawang besar dan cili merah.
4.  Masukkan sedikit sos tiram, garam dan gula secukup rasa dan sedikit air jika perlu.
5.  Kacau rata dan sesuaikan rasa, tutup api dan sedia untuk dihidangkan...

Thursday, December 29, 2016

SHEPHERD'S PIE...

 
 sebelum dibakar...
 selepas dibakar...








SHEPHERD'S PIE
sumber  :     resipicitarasawan...





Bahan-Bahan :

700  gm  ubi kentang  -  dikupas kulit, direbus & di lecek
2  sudu besar  marjerin  -  cairkan
50  gm  parutan keju cheddar
3  sudu besar  susu cair/susu segar
Garam & serbuk lada sulah secukup rasa


Bahan Inti Daging :

1  labu  bawang besar  -  dicincang
1  sudu besar  marjerin
300  gm  daging cincang
150  gm  sayur campur beku (frozen mixed vegetable)
1  tin  tomato prego ATAU  4 biji tomato segar  (celur, buang kulit & kisar halus)
2  sudu besar  sos tomato
1/2  sudu besar  tepung gandum
1  sudu besar  herba campuran   (mixed herbs)
Garam secukup rasa
Parutan keju cheddar & herba campuran secukupnya untuk taburan


Cara Penyediaan :

1.  Untuk inti :  Panaskan marjerin, tumis bawang besar hingga layu.  Masukkan daging cincang dan masak sehingga berubah warna.  Masukkan tepung gandum, sayur campur, tomato kisar dan sos tomato.  Renehkan sekejap.  Masukkan herba campuran dan perasakan dengan garam secukupnya.  Angkat dan ketepikan.

2.  Masukkan inti daging ke dalam bekas tahan panas atau ramekin yang dilenser dengan marjerin.  Ratakan.

3.  Untuk ubi kentang :  Ubi kentang yang direbus tadi, di lecek ketika masih panas.  Kemudian masukkan marjerin cair, parutan keju cheddar dan susu cair.  Gaul rata dan perasakan dengan garam secukup rasa dan serbuk lada sulah.  Ratakan di atas daging tadi.  (boleh juga dipaipkan dengan menggunakan nozle untuk mendapatkan corak yang cantik).  Taburkan dengan parutan keju dan herba campuran.

4.  Bakar pada suhu 200'C selama 30-35 minit atau sehingga permukaannya keperang-perangan.  Hidangkan...

KEK SPAN PANDAN...












KEK SPAN PANDAN SANTAN
sumber  :     Majalah SAJI November 2016...





Bahan A :

5  biji  putih telur gred A/B
1/2  cawan  gula kastor
1  sudu kecil  krim tartar


Bahan B :

5  biji  kuning telur gred A/B
1  biji  telur
3/4  cawan  tepung kek/tepung gandum
1/4  cawan  minyak jagung
1/4  cawan  santan kotak
1  sudu kecil  perisa pandan
Sedikit pewarna hijau
Secubit garam


Cara-Cara :

1.  Pukul putih telur sehingga berbuih dan masukkan gula, krim tartar.  Pukul sehingga kental, tetapi jangan terlebih kental sekadar 'soft peaks' saja.  Ketepikan.

2.  Dalam bekas lain, pukul kuning telur dan 1 biji telur dari bahan B sehingga gebu/kembang.

3.  Masukkan minyak, santan, tepung, perisa dan pewarna.  Gaul sebati.

4.  Tuangkan sedikit demi sedikit bahan A ke dalam bahan B, sambil dikaupbalik rata dengan spatula.

5.  Panaskan ketuhar dan griskan loyang bersaiz 8 inci bulat dengan mentega.  Lapik dasar loyang dengan kertas minyak.

6.  Bakar dengan kaedah 'double boiler'/steam bake selama 70 minit menggunakan api atas dan bawah pada suhu 160'C.

CUCUR BAWANG RANGUP...










CUCUR BAWANG RANGUP
sumber  :    seripayaku...




Bahan-Bahan :

2  cawan  tepung gandum
1  sudu besar  tepung beras
3  cawan  air  (saya guna 1 1/2 cawan air kerana adunan agak cair)
1  biji  telur  -  dipukul sedikit
1/2  sudu teh  baking powder
2  biji  bawang besar, saiz sederhana *
1  biji  cili merah *
1  biji  cili hijau *
1  pokok  daun sup *  (* dihiris)
1/2  batang  lobak merah  -  disagat  (saya tambah)
1  genggam  ikan bilis  -  dicuci bersih, rendam sekejap & toskan
Garam secukup rasa
Minyak untuk goreng terendam
Sos atau sambal tumis untuk dihidangkan bersama cucur
1  sudu teh  minyak masak  (petua untuk bagi cucur rangup & lembut biarpun ianya dah sejuk)


Cara-Cara :

1.  Dalam satu bekas, masukkan bawang besar, daun sup, cili merah, cili hijau, lobak merah dan ikan bilis.  Tambahkan garam secukup rasa (anggaran 1 sudu teh) dan baking powder.  Gaul rata-rata dan sebati.  Masukkan telur, gaul lagi dan masukkan tepung gandum dan tepung beras.  Kacau rata.

2.  Tuangkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga rata dan air habis.  Rehatkan sekejap.  Panaskan minyak untuk goreng terendam.  Kacau adunan tadi, sudukan 1 sudu besar penuh dan tuangkan di tepi kuali  (tuang biarkan sebahagiannya jatuh dalam minyak panas).  Buat beberapa cucur bawang untuk sekali goreng dan gorengkan sehingga kuning keemasan.  Angkat dan toskan minyaknya.  Sedia untuk dihidangkan bersama sambal tumis atau sos pilihan.





Wednesday, December 28, 2016

PASTA SPIRAL...












PASTA SPIRAL CORENG SOS SARDIN
sumber  :    cahayahidupku2569...




Bahan-Bahan :

1/2  peket  pasta spiral
1  tin kecil  sardin
1  tin  sos pasta original Adabi
1  batang  lobak merah  -  disagat
1  biji  tomato  -  potong dadu
2  ulas  bawang putih  -  cincang
1  biji  bawang besar  -  potong dadu
2  sudu besar  minyak zaitun
1  sudu kecil  serbuk oregano
1  biji  telur  -  digoreng hancur untuk hiasan (optional)
Garam secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Rebus pasta spiral hingga lembut, toskan dan ketepikan.

2.  Tumis bawang putih bersama minyak zaitun kemudian masukkan sardin yang telah dihancurkan.  Masukkan pula sos pasta Adabi.

3.  Kemudian masukkan bawang besar, lobak merah dan tomato.  Bila lobak merah dan lembut dan mesra, perasakan dengan garam secukup rasa.

4.  Kemudian masukkan pasta yang direbus tadi.  Kacau sebati kemudian taburkan serbuk oregano.

5.  Apabila semua bahan telah mesra, sesuaikan rasa dan tutup api.  Taburkan daun bawang, daun sup dan telur hancur untuk hiasan...