BISKUT KEPINGAN COKLAT URAI
sumber : buku 'Keistimewaan Biskut' - Rozita Abdul Kader
Bahan A : 100 gm mentega
160 gm lemak sayuran (shortening)
140 gm gula kastor
1/2 tsp esen vanilla
Bahan B : 230 gm tepung gandum
90 gm tepung beras
30 gm serbuk koko
1/4 tsp garam
60 gm gajus (bakar & kisar)
80 gm kelapa kering (bakar & kisar)
Hiasan : coklat masakan hitam atau putih
coklat urai atau coklat urai warna-warni
Cara membuat :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 150'C.
2. Sebatikan bahan A hingga rata.
3. Masukkan bahan B dan gaul menjadi doh yang lembut.
4. Canai dan terap dengan penerap biskut yang disukai.
5. Bakar selama 30 minit.
6. Dah sejuk, celup sebahagian biskut dengan coklat masakan dan taburkan dengan coklat urai.