Menghabiskan cuti selepas balik dari perantauan selama 2 bulan sebelum kembali bertugas pada bulan Mac. Bersantai-santai menikmati buah-buahan tempatan, pemberian dari jiran tetangga sambil menikmati pemandangan yang indah di sekeliling rumah...
Sunday, December 31, 2017
KUIH CARA MANIS...
KUIH CARA MANIS
MENGGUNAKAN SUSU SEGAR
Bahan-Bahan :
1 cawan tepung gandum
2 cawan susu segar
1 biji telur gred A/B
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu teh pandan paste/pewarna hijau
Gula pasir secukupnya ~ untuk inti
1 helai daun pandan ~ sebagai berus untuk menyapu minyak pada acuan
Cara-Cara :
1. Satukan semua bahan ke dalam mangkuk kecuali susu segar. Kemudian masukkan susu segar sedikit demi sedikit sambil dikacau menggunakan whisk. Pastikan adunan tidak bergentel. Buat sehingga susu segar habis. (Boleh juga diblend semuanya).
2. Panaskan acuan kuih cara. Pastikan apinya sederhana sahaja.
3. Sapu acuan kuih cara dengan sedikit minyak menggunakan daun pandan tadi.
4. Tuangkan adunan ke dalam acuan kuih cara sehingga agak-agak penuh. Biarkan seketika sehingga bahagian tepinya kelihatan mula mengeras (warna bertukar dari hijau muda ke hijau pekat).
5. Sudukan sedikit gula dan tuangkan ke atas setiap kuih tadi. Tutup acuan dengan tudung periuk. Bakar sehingga masak, dalam lebih kurang 2 minit. (Kalau nak garing, bolehlah dibakar lama sedikit tetapi jangan sampai hangus pula).
6. Keluarkan dari acuan menggunakan lidi sate atau garfu...
INFO : Jika ingin menggunakan santan, sukatan : 1 cawan santan + 1 cawan air pandan, air dikisar bersama 4 helai daun pandan dan ditapiskan...
Labels:
Kuih-muih
Saturday, December 30, 2017
SAUSAGES WITH SOY SAUCE...
SAUSAGES WITH SOY SAUCE
adapted from : AFC@At Home with Marinka...
Ingredients :
1/2 white onion, sliced
4 shallots, sliced
2 chilli padi or more to taste bud, sliced
6-8 sausages, cut to your liking
1 tbsp oil
40 gm butter
2 tbsp sweet soy sauce
1 tbsp chilli sauce
Serving :
White rice
Fried shallots
Chilli
Spring onion
Method :
1. Pour oil into a pan.
2. Saute the sausages until the edges are brown.
3. Add sliced shallots, onion and chilli padi.
4. Add sweet soy sauce, mix it together.
5. Add butter and chilli sauce, mix it together.
6. Serve it with white rice, fried shallots, chillies and spring onion...
Labels:
Sosej
KUPANG GORENG...
KUPANG/KERANG GORENG
BERSAYUR
rujukan : hanieliza...
Bahan-Bahan :
500 gm isi kupang dan 1 sudu kecil serbuk kunyit (digaul rata) (saya guna isi kerang rebus)
200 gm kacang buncis (dipotong pendek)
3 biji cili merah ~ dihiris (tak letak)
1/2 batang lobak merah ~ dihiris memanjang (saya tambah)
1 labu bawang besar ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
2 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris.
2. Masukkan kupang/kerang, kacang buncis, lobak merah, cili merah (jika guna) dan bawang besar.
3. Masakkan sebentar, agak-agak sayur dah lembut dan kacau rata. Sesuaikan rasanya, tutup api.
4. Sedia dihidangkan...
Labels:
Sayur
Friday, December 29, 2017
SAMBAL KICAP AYAM...
SAMBAL KICAP AYAM
rujukan : hanieliza...
Bahan-Bahan :
500 gm ayam
2 batang serai ~ diketuk
5 helai daun limau purut ~ dikoyak
2 biji tomato ~ dibelah 4 setiap satu
5 sudu besar kicap
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar minyak masak
Garam (sekiranya perlu)
Bahan dikisar :
20 tangkai cili kering ~ rebus sehingga lembut
5 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1/2 cawan air
Cara Memasak :
1. Buangkan kulit ayam dan potong kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar dengan serai hingga wangi dan garing.
3. Masukkan ayam dan kacau. Biarkan hingga ayam lembut dan naik minyak.
4. Masukkan daun limau purut, sos tomato dan kicap. Kacau rata.
5. Masakkan hingga naik minyak. Akhir sekali masukkan tomato, biarkan seketika. Kacau rata.
6. Sesuaikan rasa, tutup api dan sedia dihidangkan...
TIPS : Sos tomato boleh digantikan dengan 3 biji tomato yang dikisar dengan cili, kemudian ditumis hingga pekat dan naik minyak...
Labels:
Sambal & Sos
PANDAN CHIFFON CAKE...
PANDAN CHIFFON CAKE
source : cookbook...
Egg yolk batter :
6 egg yolks (I use grade A)
2 tbsp pandan juice
150 gm coconut milk
1/4 tsp salt
4 tbsp cooking oil
1/4 tsp pandan essence
few drops green food colouring
80 gm caster sugar
140 gm plain flour
Egg white meringue :
6 egg whites (grade A)
1/4 tsp cream of tartar
100 gm caster sugar
Method :
1. To make egg yolk batter : combine egg yolks,pandan juice, coconut milk, salt, cooking oil, pandan essence, green food colouring and caster sugar in a mixing bowl until well combine. Fold in flour and mix until it forms batter. Set aside.
2. To make egg white meringue : beat egg whites and cream of tatar until mixture forms soft peaks. Gradually add in sugar (100 gm), beating at high speed until frothy and stiff peaks form.
3. Gently fold beaten egg white meringue into egg yolk batter in three batches until well blended and no streaks of white batter seen.
4. Pour batter into ungreased 9-inch/22cm tube pan. Bake in preheated oven at 170'C for about 30-40 minutes or until cooked.
5. Remove from oven, invert cake onto table until completely cooled before unmoulding from the pan...
Labels:
Chiffon cake
Thursday, December 28, 2017
BUBUR DURIAN KACANG HIJAU...
BUBUR DURIAN KACANG HIJAU
rujukan : yatiememories...
Bahan-Bahan :
2 cawan kacang hijau ~ rendam selama 1 jam
Air secukupnya untuk merebus kacang hijau
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1 ketul gula Melaka
1/2 cawan gula pasir (boleh tambah jika suka manis)
1 sudu besar minyak masak
2 helai daun pandan ~ belah & disimpul
1 sudu kecil garam
Isi durian secukupnya
Cara-Cara :
1. Rebus kacang hijau bersama air, garam dan masukkan 1 sudu besar minyak masak.. (* tujuannya biar cepat empuk).
2. Bila kacang hijau telah empuk dan kembang, masukkan gula pasir. Kemudian masukkan pula gula Melaka yang diracik. Kacau sehingga gula larut dan sebati.
3. Masukkan isi durian, diikuti pula santan cair ke dalam periuk bersama daun pandan. Kemudian masukkan santan pekat dan gaul sebati. Biarkan mendidih sebentar dan tutup api.
4. Setelah siap bolehlah dihidangkan... (kalau tidak suka durian, tidak perlu letak)...
Labels:
Bubur
Wednesday, December 27, 2017
IKAN BERLADA...
IKAN BERLADA
Bahan-Bahan :
5 ekor ikan kembung (lumur dengan sedikit garam & serbuk kunyit kemudian goreng)
1 biji tomato (belah 4)
3 ulas bawang putih *
3 ulas bawang merah *
1 biji tomato * ( kisar )
1 tangkai daun bawang (hiris)
3 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili/sos tomato
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
Minyak masak untuk menggoreng
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak. Goreng ikan hingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak, tumiskan bahan kisar hingga terbit bau.
3. Masukkan cili kisar, sos tiram, sos cili/sos tomato, garam dan gula. Kacau rata hingga terbit minyak.
4. Masukkan tomato. Biarkan seketika hingga tomato sedikit layu.
5. Masukkan ikan goreng dan gaul rata pada keseluruhan ikan.
6. Taburkan hirisan daun bawang bila menghidang...
Labels:
Ikan
PENUTUP WALIMATULURUS DISEMBER 2017...
24/12/2017 (Ahad) - Penutup Majlis Walimatulurus untuk tahun 2017
Hanis Azlan, anakanda kepada En. Azlan Sipon & Pn Rozaini...
Labels:
Album Famili
Subscribe to:
Posts (Atom)