KEK PISANG
▼
Thursday, November 28, 2013
CHOCOLATE WAFFLE
CHOCOLATE WAFFLE
Sumber : alamrron, AlongRoz
dicuba : zaralovebaking
Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum *
1/2 cawan serbuk koko *
1/2 tsp. baking soda *
1/2 tsp. garam *
62 gm mentega (cairkan & sejukkan)
3/4 cawan gula pasir (kurangkan ke 1/2 cawan jika tidak suka manis)
2 biji telur 'B'
2 tsp. esen vanilla
1/2 cawan susu segar + 1 1/2 tsp cuka (rehatkan 5 minit = buttermilk)
Cara Menyediakan :
1. Ayakkan bahan bertanda * dan sebatikan.
2. Satukan mentega cair dan gula pasir. Kacau hingga gula larut.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul rata. Masukkan vanilla dan sebatikan.
4. Masukkan campuran tepung dan buttermilk secara berselang-seli hingga habis.
5. Bakar di dalam waffle maker yang telah dipanaskan terlebih dahulu. (anggaran 5 minit masa membakar).
6. Hidangkan dengan sos atau jem kegemaran.
AIS KISAR PAPAYA
PAPAYA LASSI
Bahan-bahan :
1/2 biji betik masak ranum (dipotong dadu)
1/2 cawan susu segar
1 cawan greek yogurt
3 tbsp gula pasir atau ikut kemanisan buah betik
Cara menyediakan :
Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam blender. Blend/kisarkan hingga kesemuanya halus dan lembut. Tambah sedikit lagi susu segar jika terlalu pekat. Sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
NASI LEMAK HALBA
NASI LEMAK HALBA
Sumber : tiffinbiru - CMG
dicuba : zaralovebaking
Bahan-bahan :
4 cawan beras basmathi (rendam selama 30 minit & toskan)
6 cawan santan
1 biji bawang besar (dibelah 4)
1 helai daun pandan (disimpul)
1 batang serai (di titik)
1 inci halia (dihiris nipis)
3 ulas bawang putih (di ketuk)
1 tsp. halba (dicuci & toskan)
Bahan sampingan :
Timun hiris, telur rebus
Sambal tumis
Ayam goreng (optional)
Kacang tanah goreng
Ikan bilis goreng
Cara-cara :
Satukan beras dan santan ke dalam rice cooker. Masukkan kesemua bahan-bahan lain dan garam secukup rasa. Tanak seperti biasa. Gaulkan dengan garfu 3-4 kali. (Jika terlebih gaul, beras akan patah dan tidak cantik). Hidangkan bersama-sama bahan sampingan.
Wednesday, November 27, 2013
PAF SARDIN
PAF SARDIN
Sumber : buku resipi - Norzailina Nordin
dicuba : zaralovebaking
Bahan-bahan :
400 gm pastri paf
1 biji kuning telur (bahan glis)
Bahan Inti :
2 tbsp minyak masak
1 biji bawang besar - didadu
2 ulas bawang merah )
2 ulas bawang putih ) - dicincang halus
1 tsp pes cili
1 tsp rempah kari
300 gm sardin - dilecek
3 tangkai daun bawang - dihiris halus
Garam secukupnya
Cara-cara :
1. Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang merah dan bawang putih hingga berbau.
2. Masukkan pes cili dan rempah kari.
3. Tuangkan sedikit air dan dikacau rata.
4. Campurkan sardin lecek dan garam secukup rasa.
5. Bubuh daun bawang dan digaul rata. Sejukkan.
6. Canai paf pastri dan potong dua. Potong dari kiri ke kanan menjadi 6 keping.
7. Sudukan bahan inti (sardin) di tengahnya. Letak sedikit air di sekeliling pastri.
8. Angkat bahagian hujung pastri. Lipat menjadi dua dan tekan keliling supaya kemas.
9. Tekan dengan hujung garpu untuk membentuk jalur kemas. Susun atas tin pembakar berlenser marjerin.
10. Sapu kuning telur di permukaan pastri. Buat torehan dengan hujung pisau. Bakar pada suhu 200'C selama 35-30 minit atau hingga keperangan.
Tuesday, November 26, 2013
KUIH BAKAR BERLAUK/BINGKA BERLAUK
KUIH BAKAR BERLAUK @ BINGKA BERLAUK
Sumber : Citarasawan
dicuba : zaralovebaking
Bahan Adunan :
350 gm tepung gandum
500 ml santan pekat
100 ml air
5 biji telur
1/2 tsp garam
2 tbsp minyak sapi - dicairkan
Pewarna kuning (optional)
Bahan Inti :
200 gm daging kisar
1 tbsp rempah kari daging
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 biji bawang besar di potong dadu
Minyak untuk menumis
Bahan Hiasan : dihiris
Daun sup & daun bawang
Setangkai cili merah & cili hijau
(4 biji Acuan Kemboja (no. 2) - digirs dengan sedikit minyak)
Cara Penyediaan :
Untuk Inti : Tumbuk atau kisar bawang putih dan halia dan tumiskan hingga naik bau. Masukkan rempah kari daging dan kacau hingga terbit minyak. Masukkan daging kisar, sedikit air dan garam. Biarkan daging empuk. Masukkan bawang dadu dan masak hingga inti hampir kering. Angkat dan ketepikan.
Untuk Adunan : Satukan kesemua bahan, kacau dengan whisk tangan hingga rata kemudian ditapis atau di blend. Griskan acuan. Panaskan di atas dapur gas hingga minyak berdesir.
Perlahankan api dapur dan tuangkan 3/4 adunan ke dalam acuan. Biarkan seketika hingga bahagian tepinya masak. Masukkan inti daging tadi di bahagian tengah dan tepi acuan, taburkan dengan bahan hiasan yang telah dihiris. Masukkan ke dalam oven dan bakar pada suhu 170'C selama 15-20 minit atau hingga masak sepenuhnya.
Sunday, November 24, 2013
PUTERI AYU CHEESE
PUTERI AYU CHEESE
Sumber : FB/ResipiTurunTemurun (Hasnah Zakaria)
dicuba : zaralovebaking - sedap & lemak-lemak cheese
Bahan-bahan :
2 biji telur
1 cawan gula kastor
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan/susu cair (saya guna susu cair)
1 tsp. ovalet
Pewarna pilihan
Perisa ikut citarasa (optional)
Bahan Cream Cheese :
250 gm cream cheese
80 gm gula kastor
25 ml air
20 gm tepung gandum
1 biji telur
Satukan kesemua bahan cream cheese dan pukul menggunakan mixer hingga sebati... siap & ketepikan sebentar.
Cara Menyediakan Puteri Ayu :
1. Pukul gula dan telur hingga kembang. Masukkan ovalet dan pukul lagi.
2. Masukkan tepung, santan atau susu cair, pukul lagi hingga sebati. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan.
3. Isikan cream cheese ke dalam acuan, kukus selama 2 minit, kemudian letakkan adunan berwarna dan kukus lagi lebih kurang 7 - 10 minit dengan api sederhana.
PEANUT BUTTER BISCUITS
PEANUT BUTTER BISCUITS
Source : FB/Grandmotherskitchen - delicious & crunchy
tried by : zaralovebaking
Ingredients :
1 1/4 cup all-purpose flour
1/2 tsp baking soda
1/2 tsp salt
1/2 cup butter, room temperature
3/4 cup light brown sugar
1 tsp vanilla essence
1 egg
1 1/4 cup crunchy peanut butter
Method :
1. Sift together the flour, baking soda and salt. Set aside.
2. Cream together butter and light brown sugar until light and fluffy.
3. In another bowl, mix egg and vanilla, then gradually beat into the butter mixture. Stir in peanut butter and blend thoroughly. Stir in dry ingredients. Chill for 30 minutes.
4. Preheat oven to 350'F. Grease two baking sheets.
5. Spoon one rounded teaspoon of the dough and roll into balls.
6. Place balls on baking sheets and press flat with a fork making a criss-cross pattern.
7. Bake for 12 - 15 minutes until done.
BANANA MILO SLICE CHEESECAKE
BANANA MILO SLICE CHEESECAKE
Sumber : mybakingworkshop - thanks Evelyn
dicuba : zaralovebaking - moist & sedap
Bahan A :
100 gm mentega
90 gm gula kastor
40 gm Milo (saya guna serbuk koko)
Bahan B :
2 biji telur
Bahan C :
200 gm pisang (sebarang jenis - dilecek)
Bahan D :
150 gm tepung naik sendiri )
1/2 tsp baking powder ) diayak bersama
1/4 tsp baking soda )
30 gm susu tepung
Bahan E :
60 ml susu segar
Bahan F :
2 keping slice cheese - cheddar
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 175'C. Sediakan loaf pan bersaiz 8 inci. Gris & alas dasar dengan mentega.
2. Pukul kesemua bahan A hingga sebati.
3. Masukkan bahan B satu persatu dan pukul lagi. Kemudian masukkan bahan C. Pukul sebati.
4. Masukkan bahan D dan bahan E. Kaupbalik hingga sebati.
5. Tuangkan ke dalam loyang, carik-carikkan bahan F dan taburkan di atas adunan kek tadi.
6. Bakar selama 45 minit atau hingga masak sepenuhnya.
Thursday, November 21, 2013
KEK PISANG
KEK PISANG
Sumber : Majalah Sedap Dis. 2013
dicuba : zaralovebaking (enak & moist)
Bahan-bahan :
225 gm marjerin
250 gm gula kastor
200 gm pisang emas atau berangan - kisar halus
5 biji telur 'B'
300 gm tepung gandum
1 tbsp serbuk penaik
125 ml susu cair
50 gm ceri merah - dipotong
50 gm ceri hijau - dipotong
50 gm kismis - setiap biji dipotong 2
Cara membuat :
1. Pukul marjerin dan gula selama 7 minit hingga lembut. Masukkan pisang kisar. Pukul rata.
2. Masukkan telur satu demi satu berselang seli dengan sebahagian tepung sambil diayak dan dipukul rata.
3. Masukkan baki tepung dan serbuk penaik sambil diayak berselang seli dengan susu cair. Gaul rata.
4. Masukkan ceri merah, ceri hijau dan kismis. Kacau rata dan sebati.
5. Tuangkan ke dalam loyang bersaiz 9 inci yang dialas kertas minyak.
6. Bakar pada suhu 170'C selama 50 minit atau hingga masak sepenuhnya.
POPIA TELUR HANCUR
POPIA TELUR HANCUR
Sumber : Majalah RASA Nov. 2013 - Chef Amer
dicuba : zaralovebaking (sangat sedap & rangup)
Bahan-bahan :
20 keping kulit popia
4 batang jejari ketam - dihiris panjang
1/2 biji bawang besar - dicincang
1 tangkai cili merah - dicincang
3 biji telur
1/3 tbsp lada hitam - ditumbuk kasar
Serbuk perasa secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis & menggoreng
Cara Memasak :
1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar dan cili merah hingga naik bau. Kacau rata.
2. Kemudian masukkan telur dan kacau hingga rata.
3. Seterusnya, masukkan garam, serbuk perasa dan serbuk lada hitam secukupnya.
4. Kacau sebati hingga telur berketul-ketul.
5. Setelah telur hancur masak, sejukkan seketika dan sudukan di atas sekeping kulit popia.
6. Kemudian letakkan hirisan jejari ketam di atasnya. Gulung dengan kemas dan lekatkan hujung popia dengan bancuhan tepung gandum/putih telur.
7. Akhir sekali, goreng popia hingga kuning keemasan. Angkat dan tos. Sedia dihidangkan bersama sos kegemaran.
PUFF PASTRY
Puff pastry menggunakan inti karipap - terhangus sedikit tetapi bahagian dalam tidak terjejas. Apapun sangat sedap, hendaknya dimakan bersama secawan kopi/teh panas dikala cuaca sejuk-sejuk musim hujan ni. Jemput kawan-kawan semua...
Tuesday, November 19, 2013
BUAH MELAKA/ONDE-ONDE MARBLE untuk minum petang.
Sejuk-sejuk musim hujan ni memang sedap pekena Onde-onde/Buah Melaka Marble,
apalagi dihidangkan dengan kopi/teh panas. Memang enak banget. Rasanya semua kenalan bloggers tahu membuat kuih ni kan...