Sunday, August 2, 2020
DAGING MASAK KICAP
RESIPI DAGING MASAK KICAP
sumber : Azie Kitchen
Bahan-Bahan :
250 gm daging batang pinang
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos cili
3-4 sudu besar kicap manis
Sedikit cuka makan
1 biji bawang besar ~ hiris
4 tangkai cili padi atau 2 tangkai cili hijau & merah
Daun bawang/daun sup/daun ketumbar
Garam & gula
Minyak masak
Bahan Tumis :
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 batang serai ~ titik
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
Cara Memasak :
1. Daging dipotong seperti kiub. Jangan dihiris nipis atau kecil. Daging kemudiannya dilumur garam dan serbuk kunyit. Ketepikan. Sementara itu, bolehlah sediakan bahan-bahan lain.
2. Panaskan minyak masak secukupnya dan tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia yang dihiris. Masukkan sekali bunga lawang dan kayu manis serta serai. Tumis sehingga wangi.
3. Masukkan cili kisar dan kacau rata sehingga cili garing. Masukkan daging dan kacau rata.
4. Masukkan sedikit air dan biarkan daging sehingga empuk. Jika belum empuk, boleh tambahkan air lagi.
5. Setelah daging empuk, masukkan sos cili, kicap manis dan cuka makan. Biarkan kuah mendidih lama-lama supaya ianya sebati dengan air daging.
NOTA : Masukkan air secukupnya untuk dijadikan kuah.
6. Akhir sekali, masukkan bawang besar yang dihiris, cili padi atau cili besar hijau dan merah. Sesuaikan rasa, dan sebelum dihidangkan, taburkan daun bawang atau daun sup.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment