KEK PISANG

Tuesday, March 31, 2015

MOM'S BEST WAFFLES









MOM'S BEST WAFFLES
adapted from  :  allrecipes.com/Love
tried by  :   zaralovebaking...



Ingredients :

2  cups  all-purpose flour
2  tsp  baking powder
2  tbsp  white sugar
1  tsp  salt
2  cups  fresh milk
2  eggs  (L/A)
2  tbsp  vegetable oil
Some chocolate chips  (optional)


Method :

1.  In a large bowl, stir together flour, baking powder, sugar and salt.  Add milk, eggs and oil; mix well.

2.  Spray preheated waffle iron with non-stick cooking spray.  Pour mix onto hot waffle iron and sprinke with some chocolate chip (if using).  Cool until golden brown.  Serve hot or warm with any filling of your choice.

Monday, March 30, 2015

JUS MANGGA MANIS








JUS MANGGA MANIS
sumber dari  :  Majalah Saji Mac 2015
tried by  :   zaralovebaking; (sedap)...(serve :  1)



Bahan-bahan :

1  biji  mangga manis
4  sudu besar  susu sejat  (saya guna susu segar)
2  sudu besar  air gula  (saya guna madu + air mineral)
2  biji  asam boi  (saya guna asam boi merah)
Ketulan ais


Cara Menyediakan :

1.  Mangga dibuang kulitnya.  Potong ikut suka.  Kisar mangga, susu sejat dan air gula.
2.  Tuangkan jus mangga yang telah dikisar di dalam gelas.  Masukkan ketulan ais dan asam boi.
3.  Hidangkan...

Saturday, March 28, 2015

JAGUNG NONA MANIS INDONESIA










JAGUNG NONA MANIS INDONESIA
sumber dari  :  SelagiAdaGula; thanks...
tried by  :   zaralovebaking; (yields :  27 pcs small)...



Bahan A :

   1  biji  telur gred B  -  dikocok sehingga kembang
1/2  cawan  gula halus*
1/2  cawan  santan kotak*
1/2  cawan  air*
   1  cawan  tepung gandum*

Cara-cara :

(yang bertanda * campurkan kesemuanya, tapis dan campurkan dengan telur yang dikocok tadi dan ketepikan sebentar).


Bahan B :

 70  gm  jagung segar dikisar dengan 1/2 cawan air dan tapis
1/2  cawan  santan kotak
1/8  cawan  air  (ditambah sebab adunan agak pekat)
1/4  cawan  gula kastor
1/4  cawan  tepung jagung
Pewarna kuning sedikit
   1  sudu besar  jagung segar yang dihiris

Cara-cara :

(kesemua bahan B dikacau sebati, masak sehingga pekat dan berkilat, tutup api dan masukkan bahan A, kacau rata dan tidak berbintil).  Ketepikan seketika.


Bahan C :

1/2  cawan  santan kotak
1/2  cawan  air
   1  sudu besar  tepung gandum  (11 gm) - jangan diratakan tepung dalam sudu
1/2  sudu kecil  garam halus

(kacau sebati dan masak sehingga agak pekat..sejukkan dulu baru dimasukkan ke dalam piping bag).


Cara Penyediaan :

     Penuhkan 3/4 cawan lompang saiz kecil dengan adunan kuning kemudian picitkan adunan putih ditengahnya, buat sehingga habis dan kukus selama 8-10 minit atau sehingga masak sepenuhnya.  Biarkan sejuk dahulu barulah dikeluarkan dari acuan.


INCREDIBLE FLOURLESS CHOCOLATE CAKE








INCREDIBLE FLOURLESS CHOCOLATE CAKE
adapted from  :  ChristineRecipes.com; thanks...
tried by  :   zaralovebaking; (delicious & chocolatey)...



Ingredients :

250  gm  dark chocolate  -  coarsely chopped
    5  eggs, separated, at room temperature (I use grade 'B')
120  gm  caster sugar
150  gm  unsalted butter
  50  gm  ground almond, (optional)
Icing sugar, for garnish


Method :

1.  Preheat the oven to 170'C/335'F.  Melt chocolate, butter and sugar in a bowl over a pot of hot water at low-medium heat.  After melting all ingredients, remove from heat, stir thoroughly to combine.

2.  Mix in ground almonds.  Beat in the egg yolks, one at a time.  (Note :  Make sure the mixture is not too hot, as you don't want the egg yolks cooked at this stage).

3.  Beat egg whites until the egg whites become very stiff and peak forms.

4.  Fold in the egg whites in three batches into the chocolate mixture to lighten it.  Gently fold in with small amount at a time just until all ingredients are fully incorporated.  Do not beat.

5.  Turn the mixture into a greased and floured 20 cm round baking tin.  Bake for 40 to 50 minutes.  Insert a toothpick to test the cake.  If it comes out clean, it's done.

6.  Remove from oven and let cool completely.  Dust with icing sugar to serve.

DADIH COFFEMATE


 28/3/2015 (Sabtu)  -  Tempahan Dadih Coffeemate dengan pelbagai perisa sebanyak
100 biji dari rakan ku Pn. Yanti, terima kasih...


Friday, March 27, 2015

TEPUNG PELITA








TEPUNG PELITA
sumber  :  CendanaKasih; thanks...
tried by  :   zaralovebaking; (sedap)(yields : 10 cups)...



Bahan Lapisan Hijau :

1  cawan  tepung beras cap Teratai
3  helai  daun pandan*
4  cawan  air*  (* dikisar bersama, ditapis & diambil jusnya)
4  sudu makan  gula pasir
1  sudu teh  air kapur cair


Bahan Lapisan Putih :

1/2  cawan  tepung gandum
1/2  cawan  tepung beras
   1  cawan  santan pekat
   3  cawan  air
Sedikit garam


Bahan lain :  

bekas plastik kecil
gula pasir secukupnya


Cara-cara :

     Gaulkan sebati bahan lapisan hijau.  Kacau di atas api sederhana sehingga pekat.  Ketepikan.
     Untuk bahagian lapisan putih juga sama.  Sebatikan kesemua bahan lapisan putih dan kacau di atas api sederhana sehingga pekat.  Ambil satu bekas plastik, masukkan 1 sudu kecil gula pasir.  Kemudian tuangkan 2 sudu besar adunan hijau, ratakan.  Diikuti dengan 2 sudu besar adunan putih.  Ratakan dan buat sampai kedua-dua adunan hijau dan putih habis.  Kemudian kukus selama 15 minit dengan api sederhana.  Sejukkan dan sedia untuk dinikmati.

Nota  :  Tujuan mengukus kuih ini ialah agar gula yang ditabur pada dasar acuan tadi cair, nanti akan dapat kuih yang berair pada bahagian bawahnya.  Dan selain itu ialah untuk satukan dua lapisan kuih dan permukaan atas kuih menjadi licin dan cantik setelah dikukus.

Thursday, March 26, 2015

AYAM MASAK DAUN KESUM







AYAM MASAK DAUN KESUM
sumber  :  Majalah SAJI April 2015
tried by  :   zaralovebaking....



Bahan-bahan :

    1  ekor  ayam  -  potong kecil
    1  cawan  air
  40  ml  santan
    2  biji  ubi kentang  -  belah empat
    1  ikat  kacang panjang  -  dipotong 1 cm  (tambahan)
480  ml  air asam jawa
    1  ikat  daun kesum
  10  biji  belimbing buluh
Minyak masak untuk menumis
    3  keping  asam gelugur (optional)
Garam & gula secukup rasa


Bahan tumis :  (Dikisar)

10  tangkai  cili kering  -  potong dan rendam di dalam air panas seketika
10  ulas  bawang merah
  4  ulas  bawang putih
  2  cm  lengkuas
  2  cm  halia
  1  cm  kunyit hidup
  1  cm  belacan  (jika suka)


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak secukupnya, masukkan bahan tumis sehingga naik baunya.  Tumis sehingga pecah minyak.

2.  Setelah pecah minyak, masukkan air dan biarkan ia mendidih.  Kemudian masukkan ayam dan gaulkan sebati.

3.  Masukkan daun kesum dan kacau rata.  Apabila sudah mendidih masukkan ubi kentang.  Kacau seketika.  Biarkan sehingga ubi kentang empuk.

4.  Akhir sekali, masukkan santan, air asam jawa, belimbing buluh dan kacang panjang.  Bubuh garam dan gula secukup rasa.  Jika kurang masam, bolehlah ditambahkan asam gelugur, jika suka.

 
   

Tuesday, March 24, 2015

BISKUT OAT BLACKCURRANT/OATMEAL BLACKCURRANT COOKIES







BISKUT OAT BLACKCURRANT/OATMEAL
BLACKCURRANT COOKIES
sumber dari  :   Chef Yuda Bustara @ Urban Cook AFC
sumber  :  citarasawan; thanks...
tried by  :   zaralovebaking...



Bahan-bahan :

120  gm  oatmeal  (1 1/2  cawan)
100  gm  tepung gandum  (1/2  cawan)
  90  gm  blackcurrant atau kismis  (saya guna kismis) (1/2  cawan)
 1/2  tsp  baking soda
 1/2  tsp  garam halus
  85  gm  mentega tawar  (6 tbsp)
100  gm  gula perang  (1/2  cawan)
  60  gm  gula kastor  (1/4  cawan)
    1  biji  telur  gred A
    1  tsp  esen vanilla


Cara-cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 180'C.
2.  Satukan oatmeal, tepung, blackcurrant, baking soda dan garam.  Ketepikan dulu.
3.  Pukul kedua-dua jenis gula dan mentega sehingga berkrim.  Masukkan telur dan esen vanilla.  Gaul rata.
4.  Masukkan campuran oatmeal, kaupbalik dengan spatula sehingga bergaul rata.
5.  Ambil 1 scoop kecil (1 sudu kecil), aturkan di dalam loyang yang di alas dengan baking paper.
6.  Jarakkan biskut di antara 3 cm setiap satu kerana biskut mengembang ketika dibakar.
7.  Bakar selama 15 minit atau sehingga biskut kelihatan kecoklatan.  Biarkan biskut sejuk dan mengeras sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

Saturday, March 21, 2015

BISKUT FAMOUS AMOS






BISKUT FAMOUS AMOS
sumber dari  :  Aziz Kitchen; thanks...
tried by  :   zaralovebaking; (sedap & rangup)...



Bahan-bahan A :

1/4  cawan  gula kastor
1/2  cawan  gula perang
1/2  cawan  mentega  (75 gm)
1/2  cawan  minyak jagung
   1  biji  telur gred 'B'
1/4  tsp  garam
1/2  tbsp  susu segar @ susu tepung
1/2  tsp  esen vanilla


Bahan-bahan B :

   2  cawan  tepung gandum *
   1  tbsp  serbuk koko*
   1  tbsp  tepung jagung*
1/2  tsp  cream of tartar*
1/2  tsp  soda bikarbonat*  (kesemua bahan bertanda* diayak bersama)
1/2  cawan  walnut cincang/almond nib  (saya guna kacang hazelnut)
   1  cawan  chocolate chip  (saya guna campuran butterscoth & choc. chip putih)


Cara-cara :

1.  Satukan kesemua bahan-bahan A ke dalam bekas/mangkuk adunan.  Satukan sehingga sebati dengan menggunakan whisk tangan.

2.  Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi dan dikacau/digaul dengan spatula.  Selepas itu masukkan kacang walnut dan chocolate chips.  (Adunan agak lembik.  Simpan di dalam peti ais seketika).

3.  Sudukan atau bulat-bulatkan dan susun di atas loyang.  Jarakkan sedikit kerana biskut akan mengembang ketika dibakar.  Loyang tidak perlu dilenser.

4.  Bakar pada suhu 160'C selama 15-20 minit atau sehingga masak keperangan dibahagian tepinya.

EASY PEASY CHOCOLATE CHIP MUFFIN






EASY PEASY CHOCOLATE CHIP MUFFIN
adapted from  :  allrecipes.com
tried by  :   zaralovebaking... (moist, crispy on top & delicious)



Ingredients :

250  gm  plain flour
100  gm  caster sugar
    3  tsp  baking powder
 1/2  tsp  salt
175  ml  fresh milk
  75  ml  vegetable oil
    1  egg, grade 'A'
125  gm  dark chocolate chips (I use butterscoth chips)
    3  tbsp  caster sugar
    2  tbsp  dark brown soft sugar


Method :

1.  Preheat the oven to 200'C.  Line the muffin tin with paper cases.  Set aside.

2.  In a bowl, combine flour, 100 gm sugar, baking powder, chocolate chips and salt; mix well.

3.  In another bowl, combine milk, oil and egg; blend well.  Add the dry ingredients all at once; stir just until dry ingredients are moistened (batter will be lumpy - do not overmix).

4.  Fill paper cases 2/3 full.  Sprinkle tops of muffins before baking with a combination of 3 tablespoons sugar and 2 tablespoons dark brown soft sugar.

5.  Bake for 20 to 25 minutes or until skewer inserted in the centre comes out clean.  Cool on a wire rack.

NASI GORENG SARDIN






NASI GORENG SARDIN
sumber dari  :  Resipi Ayam Brand (hidangan untuk 4 orang)
tried by  :   zaralovebaking (sedap)....



Bahan-bahan :

   1  biji  bawang besar  -  di potong dadu
   1  ulas  bawang putih  -  dicincang
1/2  cawan  lobak merah  -  di sagat kasar atau sayur campuran beku/mix vegetable
   4  biji  telur
   2  sudu makan  minyak sayuran
   4  mangkuk  nasi
   1  tin  sardin dalam sos Ayam Brand
   1  sudu makan  cili kisar  (jika suka pedas)


Cara Memasak :

1.  Mula-mula hancurkan ikan sardin (tanpa sos) dengan garpu.  Ketepikan.

2.  Di dalam kuali, panaskan minyak kemudian tumiskan bawang putih, bawang besar dan cili kisar sehingga berbau harum.  Kemudian tambahkan lobak merah yang disagat kasar atau sayur campuran, nasi dan gorengkan seketika.

3.  Masukkan ikan sardin yang dihancurkan tadi dan kacau sebati.  Masukkan sedikit garam dan lada sulah secukup rasa.

4.  Agihkan nasi ke dalam pinggan.  Untuk telur kita gorengkan berasingan.  Telur di goreng mata kerbau dan letakkan di atas nasi.  Tambahkan sedikit hirisan tomato atau timun sebagai hiasan.

Friday, March 20, 2015

CHOCOLATE PANNA COTTA









CHOCOLATE PANNA COTTA
adapted from  :  allrecipes.com/Janet Mitchell
tried by  :   zaralovebaking...



Ingredients :

    2  tbsp  cocoa powder
    2  tbsp  warm water
    1  sachet  gelatine powder  (about 10 gm)
700  ml  semi-skimmed milk  (I use UHT fresh milk)
  75  gm  brown sugar
  30  gm  dark chocolate  -  coarsely chopped
Grated nutmeg
Dark chocolate shavings for decoration


Method :

1.  Combine the cocoa powder and 2 tablespoons warm water in a small bowl, stirring until the cocoa is mixed in.  Sprinkle the gelatine over 200 ml cold milk in a separate bowl and let stand for 5 minutes.

2.  Meanwhile, combine the remaining milk, the brown sugar, chopped chocolate and a good grating of nutmeg in a medium saucepan.  Bring to a simmer and heat just until the chocolate has melted.

3.  Remove from the heat and stir in the cocoa mixture.  Stir in the gelatine, return to the heat, and cook for 3 minutes or just until the gelatine has dissolved.

4.  Divide the mixture among 6 ramekins.  Cool to room temperature and then chill for at least 4 hours or overnight.  Decorate with grated chocolate.

KEK PISANG WALNUT KUKUS







KEK PISANG WALNUT KUKUS
sumber  :   Majalah AROMA April 2015
tried by :   zaralovebaking...



Bahan-bahan :

   2  cawan  tepung gandum
   3  biji  telur gred A/B
   1  cawan  gula halus/gula kastor
   1  cawan  minyak masak/minyak jagung
   1  cawan  pisang  -  di lenyek
   1  sudu kecil  soda bikarbonat
   1  sudu kecil  baking powder
1/2  cawan  walnut  -  dicincang kasar
   2  sudu besar  chocolate rice


Cara Penyediaan :

1.  Pukul telur dan gula sehingga kembang.
2.  Masukkan tepung, minyak, pisang lenyek, soda bikarbonat dan baking powder, pukul sebati.
3.  Masukkan pula walnut cincang dan chocolate rice.  Kaup balik sekadar adunan bercampur sebati.
4.  Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz 8 inci/9 inci (bulat/persegi) dan kukus selama 45 minit atau sehingga masak.  (Loyang hendaklah digris terlebih dahulu dengan sedikit minyak).
5.  Bila kek telah sejuk, bolehlah dipotong dan hidangkan.

Nota  :  untuk acuan kecil-kecil, kukus selama 20 minit dengan api sederhana

Wednesday, March 18, 2015

CHICKEN BALL SAMBAL








CHICKEN BALL SAMBAL
source  :  koleksi1001resipi.com
tried by  :  zaralovebaking...


Ingredients :

   3  cups  cooked chicken ball
5-6  tbsp  chilli paste
   2  small  onions  -  pounded
   1  clove  garlic  -  pounded
A handful of dried anchovies  -  soaked & pounded (optional)
   1  tsp  shrimp paste/belacan
   2  tbsp  tamarind juice
   1  big  onions  -  sliced
1/2  cup  cooking oil
2/3  cup  water
2-4  tbsp  sugar
Salt to taste


Method :

1.  Heat oil and saute onions and garlic for 1 minute.
2.  Add chilli paste, belacan and pounded anchovies and fry till fragrant, about 5 minutes.
3.  Mix tamarind juice and water into chilli mixture and cook for another 15 minute under medium-low heat or until sauce slightly thicken.
4.  Add sliced onion, chicken ball, salt and sugar and cook for another 5 minutes.
5.  Serve...