KEK PISANG
▼
Tuesday, March 31, 2015
MOM'S BEST WAFFLES
MOM'S BEST WAFFLES
adapted from : allrecipes.com/Love
tried by : zaralovebaking...
Ingredients :
2 cups all-purpose flour
2 tsp baking powder
2 tbsp white sugar
1 tsp salt
2 cups fresh milk
2 eggs (L/A)
2 tbsp vegetable oil
Some chocolate chips (optional)
Method :
1. In a large bowl, stir together flour, baking powder, sugar and salt. Add milk, eggs and oil; mix well.
2. Spray preheated waffle iron with non-stick cooking spray. Pour mix onto hot waffle iron and sprinke with some chocolate chip (if using). Cool until golden brown. Serve hot or warm with any filling of your choice.
Monday, March 30, 2015
JUS MANGGA MANIS
JUS MANGGA MANIS
sumber dari : Majalah Saji Mac 2015
tried by : zaralovebaking; (sedap)...(serve : 1)
Bahan-bahan :
1 biji mangga manis
4 sudu besar susu sejat (saya guna susu segar)
2 sudu besar air gula (saya guna madu + air mineral)
2 biji asam boi (saya guna asam boi merah)
Ketulan ais
Cara Menyediakan :
1. Mangga dibuang kulitnya. Potong ikut suka. Kisar mangga, susu sejat dan air gula.
2. Tuangkan jus mangga yang telah dikisar di dalam gelas. Masukkan ketulan ais dan asam boi.
3. Hidangkan...
Saturday, March 28, 2015
JAGUNG NONA MANIS INDONESIA
JAGUNG NONA MANIS INDONESIA
sumber dari : SelagiAdaGula; thanks...
tried by : zaralovebaking; (yields : 27 pcs small)...
Bahan A :
1 biji telur gred B - dikocok sehingga kembang
1/2 cawan gula halus*
1/2 cawan santan kotak*
1/2 cawan air*
1 cawan tepung gandum*
Cara-cara :
(yang bertanda * campurkan kesemuanya, tapis dan campurkan dengan telur yang dikocok tadi dan ketepikan sebentar).
Bahan B :
70 gm jagung segar dikisar dengan 1/2 cawan air dan tapis
1/2 cawan santan kotak
1/8 cawan air (ditambah sebab adunan agak pekat)
1/4 cawan gula kastor
1/4 cawan tepung jagung
Pewarna kuning sedikit
1 sudu besar jagung segar yang dihiris
Cara-cara :
(kesemua bahan B dikacau sebati, masak sehingga pekat dan berkilat, tutup api dan masukkan bahan A, kacau rata dan tidak berbintil). Ketepikan seketika.
Bahan C :
1/2 cawan santan kotak
1/2 cawan air
1 sudu besar tepung gandum (11 gm) - jangan diratakan tepung dalam sudu
1/2 sudu kecil garam halus
(kacau sebati dan masak sehingga agak pekat..sejukkan dulu baru dimasukkan ke dalam piping bag).
Cara Penyediaan :
Penuhkan 3/4 cawan lompang saiz kecil dengan adunan kuning kemudian picitkan adunan putih ditengahnya, buat sehingga habis dan kukus selama 8-10 minit atau sehingga masak sepenuhnya. Biarkan sejuk dahulu barulah dikeluarkan dari acuan.
INCREDIBLE FLOURLESS CHOCOLATE CAKE
INCREDIBLE FLOURLESS CHOCOLATE CAKE
adapted from : ChristineRecipes.com; thanks...
tried by : zaralovebaking; (delicious & chocolatey)...
Ingredients :
250 gm dark chocolate - coarsely chopped
5 eggs, separated, at room temperature (I use grade 'B')
120 gm caster sugar
150 gm unsalted butter
50 gm ground almond, (optional)
Icing sugar, for garnish
Method :
1. Preheat the oven to 170'C/335'F. Melt chocolate, butter and sugar in a bowl over a pot of hot water at low-medium heat. After melting all ingredients, remove from heat, stir thoroughly to combine.
2. Mix in ground almonds. Beat in the egg yolks, one at a time. (Note : Make sure the mixture is not too hot, as you don't want the egg yolks cooked at this stage).
3. Beat egg whites until the egg whites become very stiff and peak forms.
4. Fold in the egg whites in three batches into the chocolate mixture to lighten it. Gently fold in with small amount at a time just until all ingredients are fully incorporated. Do not beat.
5. Turn the mixture into a greased and floured 20 cm round baking tin. Bake for 40 to 50 minutes. Insert a toothpick to test the cake. If it comes out clean, it's done.
6. Remove from oven and let cool completely. Dust with icing sugar to serve.
DADIH COFFEMATE
28/3/2015 (Sabtu) - Tempahan Dadih Coffeemate dengan pelbagai perisa sebanyak
100 biji dari rakan ku Pn. Yanti, terima kasih...
Friday, March 27, 2015
TEPUNG PELITA
TEPUNG PELITA
sumber : CendanaKasih; thanks...
tried by : zaralovebaking; (sedap)(yields : 10 cups)...
Bahan Lapisan Hijau :
1 cawan tepung beras cap Teratai
3 helai daun pandan*
4 cawan air* (* dikisar bersama, ditapis & diambil jusnya)
4 sudu makan gula pasir
1 sudu teh air kapur cair
Bahan Lapisan Putih :
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 cawan santan pekat
3 cawan air
Sedikit garam
Bahan lain :
bekas plastik kecil
gula pasir secukupnya
Cara-cara :
Gaulkan sebati bahan lapisan hijau. Kacau di atas api sederhana sehingga pekat. Ketepikan.
Untuk bahagian lapisan putih juga sama. Sebatikan kesemua bahan lapisan putih dan kacau di atas api sederhana sehingga pekat. Ambil satu bekas plastik, masukkan 1 sudu kecil gula pasir. Kemudian tuangkan 2 sudu besar adunan hijau, ratakan. Diikuti dengan 2 sudu besar adunan putih. Ratakan dan buat sampai kedua-dua adunan hijau dan putih habis. Kemudian kukus selama 15 minit dengan api sederhana. Sejukkan dan sedia untuk dinikmati.
Nota : Tujuan mengukus kuih ini ialah agar gula yang ditabur pada dasar acuan tadi cair, nanti akan dapat kuih yang berair pada bahagian bawahnya. Dan selain itu ialah untuk satukan dua lapisan kuih dan permukaan atas kuih menjadi licin dan cantik setelah dikukus.
Thursday, March 26, 2015
AYAM MASAK DAUN KESUM
AYAM MASAK DAUN KESUM
sumber : Majalah SAJI April 2015
tried by : zaralovebaking....
Bahan-bahan :
1 ekor ayam - potong kecil
1 cawan air
40 ml santan
2 biji ubi kentang - belah empat
1 ikat kacang panjang - dipotong 1 cm (tambahan)
480 ml air asam jawa
1 ikat daun kesum
10 biji belimbing buluh
Minyak masak untuk menumis
3 keping asam gelugur (optional)
Garam & gula secukup rasa
Bahan tumis : (Dikisar)
10 tangkai cili kering - potong dan rendam di dalam air panas seketika
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm lengkuas
2 cm halia
1 cm kunyit hidup
1 cm belacan (jika suka)
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak secukupnya, masukkan bahan tumis sehingga naik baunya. Tumis sehingga pecah minyak.
2. Setelah pecah minyak, masukkan air dan biarkan ia mendidih. Kemudian masukkan ayam dan gaulkan sebati.
3. Masukkan daun kesum dan kacau rata. Apabila sudah mendidih masukkan ubi kentang. Kacau seketika. Biarkan sehingga ubi kentang empuk.
4. Akhir sekali, masukkan santan, air asam jawa, belimbing buluh dan kacang panjang. Bubuh garam dan gula secukup rasa. Jika kurang masam, bolehlah ditambahkan asam gelugur, jika suka.
Tuesday, March 24, 2015
BISKUT OAT BLACKCURRANT/OATMEAL BLACKCURRANT COOKIES
BISKUT OAT BLACKCURRANT/OATMEAL
BLACKCURRANT COOKIES
sumber dari : Chef Yuda Bustara @ Urban Cook AFC
sumber : citarasawan; thanks...
tried by : zaralovebaking...
Bahan-bahan :
120 gm oatmeal (1 1/2 cawan)
100 gm tepung gandum (1/2 cawan)
90 gm blackcurrant atau kismis (saya guna kismis) (1/2 cawan)
1/2 tsp baking soda
1/2 tsp garam halus
85 gm mentega tawar (6 tbsp)
100 gm gula perang (1/2 cawan)
60 gm gula kastor (1/4 cawan)
1 biji telur gred A
1 tsp esen vanilla
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 180'C.
2. Satukan oatmeal, tepung, blackcurrant, baking soda dan garam. Ketepikan dulu.
3. Pukul kedua-dua jenis gula dan mentega sehingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Gaul rata.
4. Masukkan campuran oatmeal, kaupbalik dengan spatula sehingga bergaul rata.
5. Ambil 1 scoop kecil (1 sudu kecil), aturkan di dalam loyang yang di alas dengan baking paper.
6. Jarakkan biskut di antara 3 cm setiap satu kerana biskut mengembang ketika dibakar.
7. Bakar selama 15 minit atau sehingga biskut kelihatan kecoklatan. Biarkan biskut sejuk dan mengeras sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
Saturday, March 21, 2015
BISKUT FAMOUS AMOS
BISKUT FAMOUS AMOS
sumber dari : Aziz Kitchen; thanks...
tried by : zaralovebaking; (sedap & rangup)...
Bahan-bahan A :
1/4 cawan gula kastor
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan mentega (75 gm)
1/2 cawan minyak jagung
1 biji telur gred 'B'
1/4 tsp garam
1/2 tbsp susu segar @ susu tepung
1/2 tsp esen vanilla
Bahan-bahan B :
2 cawan tepung gandum *
1 tbsp serbuk koko*
1 tbsp tepung jagung*
1/2 tsp cream of tartar*
1/2 tsp soda bikarbonat* (kesemua bahan bertanda* diayak bersama)
1/2 cawan walnut cincang/almond nib (saya guna kacang hazelnut)
1 cawan chocolate chip (saya guna campuran butterscoth & choc. chip putih)
Cara-cara :
1. Satukan kesemua bahan-bahan A ke dalam bekas/mangkuk adunan. Satukan sehingga sebati dengan menggunakan whisk tangan.
2. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi dan dikacau/digaul dengan spatula. Selepas itu masukkan kacang walnut dan chocolate chips. (Adunan agak lembik. Simpan di dalam peti ais seketika).
3. Sudukan atau bulat-bulatkan dan susun di atas loyang. Jarakkan sedikit kerana biskut akan mengembang ketika dibakar. Loyang tidak perlu dilenser.
4. Bakar pada suhu 160'C selama 15-20 minit atau sehingga masak keperangan dibahagian tepinya.
EASY PEASY CHOCOLATE CHIP MUFFIN
EASY PEASY CHOCOLATE CHIP MUFFIN
adapted from : allrecipes.com
tried by : zaralovebaking... (moist, crispy on top & delicious)
Ingredients :
250 gm plain flour
100 gm caster sugar
3 tsp baking powder
1/2 tsp salt
175 ml fresh milk
75 ml vegetable oil
1 egg, grade 'A'
125 gm dark chocolate chips (I use butterscoth chips)
3 tbsp caster sugar
2 tbsp dark brown soft sugar
Method :
1. Preheat the oven to 200'C. Line the muffin tin with paper cases. Set aside.
2. In a bowl, combine flour, 100 gm sugar, baking powder, chocolate chips and salt; mix well.
3. In another bowl, combine milk, oil and egg; blend well. Add the dry ingredients all at once; stir just until dry ingredients are moistened (batter will be lumpy - do not overmix).
4. Fill paper cases 2/3 full. Sprinkle tops of muffins before baking with a combination of 3 tablespoons sugar and 2 tablespoons dark brown soft sugar.
5. Bake for 20 to 25 minutes or until skewer inserted in the centre comes out clean. Cool on a wire rack.
NASI GORENG SARDIN
NASI GORENG SARDIN
sumber dari : Resipi Ayam Brand (hidangan untuk 4 orang)
tried by : zaralovebaking (sedap)....
Bahan-bahan :
1 biji bawang besar - di potong dadu
1 ulas bawang putih - dicincang
1/2 cawan lobak merah - di sagat kasar atau sayur campuran beku/mix vegetable
4 biji telur
2 sudu makan minyak sayuran
4 mangkuk nasi
1 tin sardin dalam sos Ayam Brand
1 sudu makan cili kisar (jika suka pedas)
Cara Memasak :
1. Mula-mula hancurkan ikan sardin (tanpa sos) dengan garpu. Ketepikan.
2. Di dalam kuali, panaskan minyak kemudian tumiskan bawang putih, bawang besar dan cili kisar sehingga berbau harum. Kemudian tambahkan lobak merah yang disagat kasar atau sayur campuran, nasi dan gorengkan seketika.
3. Masukkan ikan sardin yang dihancurkan tadi dan kacau sebati. Masukkan sedikit garam dan lada sulah secukup rasa.
4. Agihkan nasi ke dalam pinggan. Untuk telur kita gorengkan berasingan. Telur di goreng mata kerbau dan letakkan di atas nasi. Tambahkan sedikit hirisan tomato atau timun sebagai hiasan.
Friday, March 20, 2015
CHOCOLATE PANNA COTTA
CHOCOLATE PANNA COTTA
adapted from : allrecipes.com/Janet Mitchell
tried by : zaralovebaking...
Ingredients :
2 tbsp cocoa powder
2 tbsp warm water
1 sachet gelatine powder (about 10 gm)
700 ml semi-skimmed milk (I use UHT fresh milk)
75 gm brown sugar
30 gm dark chocolate - coarsely chopped
Grated nutmeg
Dark chocolate shavings for decoration
Method :
1. Combine the cocoa powder and 2 tablespoons warm water in a small bowl, stirring until the cocoa is mixed in. Sprinkle the gelatine over 200 ml cold milk in a separate bowl and let stand for 5 minutes.
2. Meanwhile, combine the remaining milk, the brown sugar, chopped chocolate and a good grating of nutmeg in a medium saucepan. Bring to a simmer and heat just until the chocolate has melted.
3. Remove from the heat and stir in the cocoa mixture. Stir in the gelatine, return to the heat, and cook for 3 minutes or just until the gelatine has dissolved.
4. Divide the mixture among 6 ramekins. Cool to room temperature and then chill for at least 4 hours or overnight. Decorate with grated chocolate.
KEK PISANG WALNUT KUKUS
KEK PISANG WALNUT KUKUS
sumber : Majalah AROMA April 2015
tried by : zaralovebaking...
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
3 biji telur gred A/B
1 cawan gula halus/gula kastor
1 cawan minyak masak/minyak jagung
1 cawan pisang - di lenyek
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
1/2 cawan walnut - dicincang kasar
2 sudu besar chocolate rice
Cara Penyediaan :
1. Pukul telur dan gula sehingga kembang.
2. Masukkan tepung, minyak, pisang lenyek, soda bikarbonat dan baking powder, pukul sebati.
3. Masukkan pula walnut cincang dan chocolate rice. Kaup balik sekadar adunan bercampur sebati.
4. Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz 8 inci/9 inci (bulat/persegi) dan kukus selama 45 minit atau sehingga masak. (Loyang hendaklah digris terlebih dahulu dengan sedikit minyak).
5. Bila kek telah sejuk, bolehlah dipotong dan hidangkan.
Nota : untuk acuan kecil-kecil, kukus selama 20 minit dengan api sederhana
Wednesday, March 18, 2015
CHICKEN BALL SAMBAL
CHICKEN BALL SAMBAL
source : koleksi1001resipi.com
tried by : zaralovebaking...
Ingredients :
3 cups cooked chicken ball
5-6 tbsp chilli paste
2 small onions - pounded
1 clove garlic - pounded
A handful of dried anchovies - soaked & pounded (optional)
1 tsp shrimp paste/belacan
2 tbsp tamarind juice
1 big onions - sliced
1/2 cup cooking oil
2/3 cup water
2-4 tbsp sugar
Salt to taste
Method :
1. Heat oil and saute onions and garlic for 1 minute.
2. Add chilli paste, belacan and pounded anchovies and fry till fragrant, about 5 minutes.
3. Mix tamarind juice and water into chilli mixture and cook for another 15 minute under medium-low heat or until sauce slightly thicken.
4. Add sliced onion, chicken ball, salt and sugar and cook for another 5 minutes.
5. Serve...